ΚΙΝΑ: Η Κίνα άναψε το φιτίλι για μια νέα, ακραία φάση του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεβάζοντας απότομα τους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα από το 84% στο εκρηκτικό 125%, με ισχύ από το Σάββατο, 12 Απριλίου.
Του Νίκου Σγουρίδη – vimaorthodoxias.gr
Το Πεκίνο δηλώνει ανοιχτά πως «θα πολεμήσει ως το τέλος», κλιμακώνοντας μια διελκυστίνδα που απειλεί να μετατραπεί σε παγκόσμια οικονομική σύγκρουση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, το μέτρο αφορά κυρίως γεωργικά προϊόντα, ενέργεια, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας και αμυντικό εξοπλισμό. Το μήνυμα είναι σαφές: το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στην αυξανόμενη πίεση της Ουάσινγκτον.
Από την άλλη πλευρά, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ, διά του Γραφείου του Αντιπροσώπου Εμπορίου (USTR), εξετάζει άμεσα αντίμετρα, προειδοποιώντας για «καίριο πλήγμα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού» και δηλώνοντας πως θα απαντήσει «με όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Η Ευρώπη, και ειδικά η Ελλάδα, δεν είναι απλοί θεατές σε αυτή τη σύγκρουση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρό προβληματισμό για τις επιπτώσεις στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των εξαγωγών. Οι κινεζικοί δασμοί θα προκαλέσουν ντόμινο ανατιμήσεων, καθώς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ενδιάμεσα στις δύο αγορές θα δεχθούν ασφυκτικές πιέσεις.
Εκτίμηση: Τι μέλλει γενέσθαι και για την Ελλάδα
Αν η κλιμάκωση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης. Η αλυσίδα παραγωγής, από τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ως τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά εξαρτήματα, απειλείται με κατάρρευση, ειδικά αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποτύχει να παίξει ρόλο πυροσβέστη.
Για την Ελλάδα, οι επιπτώσεις θα είναι έμμεσες αλλά ουσιαστικές: αύξηση στο κόστος ενέργειας, ανατιμήσεις σε τεχνολογικά προϊόντα και πιέσεις στον τουρισμό, αν επιδεινωθεί η διεθνής οικονομική αστάθεια. Ειδικά η ναυτιλία και οι εξαγωγές προς την Κίνα και τις ΗΠΑ ενδέχεται να γνωρίσουν κραδασμούς.
Η εμπορική διπλωματία έχει εισέλθει σε επικίνδυνη στροφή. Αν δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση, η παγκόσμια αγορά θα μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, με τον λογαριασμό να τον πληρώνουν τα κράτη και οι κοινωνίες.