Ο Έντουαρντ Σνόουντεν συνεχίζει τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA βάζοντας σε τροχιά σοβαρής κρίσης τις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Spiegel που επιβεβαιώθηκε και από άλλα διεθνή ΜΜΕ μέσα στην εβδομάδα, η NSA παρακολουθούσε το κινητό της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ. Τις πληροφορίες για μια ακόμα φορά έδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Η Μέρκελ επικοινώνησε μετά τις αποκαλύψεις τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του διαβεβαιώσεις ότι οι πληροφορίες δεν ισχύουν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος της ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ παρακολούθησαν το τηλέφωνό της, ωστόσο έχει ήδη προκληθεί ρήξη στις σχέσεις των δυο χωρών ενώ η καχυποψία των Ευρωπαίων ηγετών είναι πλέον βάσιμη και δικαιολογημένη.
Το θέμα απασχόλησε και την Σύνοδο Κορυφής, ενώ σαν βόμβα έσκασε την Παρασκευή ένα νέο δημοσίευμα της Guardian σύμφωνα με το οποίο η NSA παρακολουθούσε τα τηλέφωνα 35 ξένων ηγετών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο που παρέδωσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται.
Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη την παρακολούθηση μεταξύ χωρών με φιλικές σχέσεις.
«Κατασκοπεία μεταξύ φίλων, κάτι τέτοιο απλώς δεν γίνεται», δήλωσε η κ. Μέρκελ, κατά την άφιξή της στο χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.
«Το είχα πει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όταν είχε έλθει στο Βερολίνο και του το επανέλαβα την Τετάρτη στο τηλέφωνο», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.
«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη μεταξύ εταίρων και η συγκεκριμένη έννοια πρέπει να επανακτηθεί», συμπλήρωσε.
Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις επικοινωνίες της κ. Μέρκελ, ωστόσο δεν απορρίπτει ρητά την πιθανότητα να τις έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν.
Η Ουάσιγκτον αρνείται επίσης τις πληροφορίες περί μαζικών παρακολουθήσεων δεδομένων στη Γαλλία.
Μια σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε πάντως την Παρασκευή πως το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων έχει δημιουργήσει «σημαντικές εντάσεις» με ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της χώρας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι δραστηριότητες αυτές είναι νόμιμες.
«Φόρμουλα» κατά της κατασκοπείας των ΗΠΑ αναζητούν Παρίσι-Βερολίνο
Η Γαλλία και η Γερμανία ανέλαβαν πάντως κοινή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη και των άλλων Ευρωπαίων, για να βρεθεί ως το τέλος του χρόνου ένα πεδίο συνεννόησης με τις ΗΠΑ στα θέματα των πληροφοριών, μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας.
«Πρέπει να σταματήσει και να απαιτήσουμε εξηγήσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Αυτό έκαναν ομόφωνα οι Ευρωπαίοι θεωρώντας πως υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις που πρέπει να ζητήσουμε από τον αμερικανό σύμμαχό μας», πρόσθεσε, διότι «γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις».