ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν βδομάδες τώρα ψάχνει σε όλο τον κόσμο επιπλέον βαρέλια αργού πετρελαίου, παράλληλα απελευθερώνει πετρέλαιο από στρατηγικάαποθέματα, ενώ οι κυρώσεις που επέβαλε στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εντείνουν τις ανησυχίες για τρομακτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Φοβίζει το ράλι των τιμών
Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο 4% αγγίζοντας τα 127,98 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, ενώ οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έφτασαν σε νέο υψηλό κι οι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση.
Οπότε τα ιρανικά και βενεζουελάνικα βαρέλια έγιναν περιζήτητα, ως μια βραχυπρόθεσμη ανάσα στην ενεργειακή κρίση, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ σε ιστορική αναδίπλωση, απέναντι στην πολύχρονη επιθετική πολιτική αποκλεισμού που ακολούθησαν απέναντι σε Βενεζουέλα και Ιράν.
Ενώ η Σαουδική Αραβία που ελέγχει το 55% της ικανότητας παραγωγής αργού πετρελαίου παγκοσμίως και η οποία θα μπορούσε να μετριάσει οποιαδήποτε διακοπή στις διεθνείς ροές μαύρου χρυσού, παριστάνει τον «κινέζο».
Θυμωμένος ο πρίγκιπας
Ακούγεται, μάλιστα, πως ο Μπάιντεν ετοιμάζει… βαλίτσες για τη Σαουδική Αραβία, καθώς ο πρίγκιπας και διάδοχος τους θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν σηκώνει ούτε το τηλέφωνο, όταν τον παίρνουν από τον Λευκό Οίκο.
Αλλά για να πειστεί η Σαουδική Αραβία να αντλήσει πολύ περισσότερο αργό είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να διορθώσει πρώτα τις σχέσεις της με το βασίλειο των Σαούντ.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, σε πρόσφατη δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Aμερικανός πρόεδρος θα συνδιαλέγεται με τον 85χρονο βασιλιά και όχι με τον γιο του και διάδοχο του θρόνου, τον οποίο βαραίνει η αποτρόπαιη δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 στην Κων/πολη.
Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ «ηρεμήσουν» τον διάδοχο είναι αμφίβολο εάν το Ριάντ θα συμμαχούσε τώρα σε ένα ενεργειακό πόλεμο κατά της Ρωσίας, όταν το βασίλειο έχει σοβαρές ανησυχίες γύρω από το όψιμο άνοιγμα της Δύσης προς την Τεχεράνη.
Ενεργειακός πόλεμος
Στο μεταξύ, μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, άνοιξε η συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός γενικότερου εμπάργκο, με τα περισσότερα σενάρια για τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το εφοδιαστικό σοκ θα είναι απρόβλεπτο!
Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτή η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης κρίνεται ως η σημαντικότερη μέχρι στιγμής κίνηση «σ΄ ένα ταχύτατα κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».
Σε άρθρο των FT με τίτλο: «τι θα σημάνει για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο», αναλυτές προειδοποιούν για σοκ εφοδιασμού των αγορών παρόμοιο με αυτό της κρίσης του 1979, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρήσουν σε ένα γενικότερο εμπάργκο.
Αναλυτές της Bank of America δηλώνουν ότι, ένα γενικευμένο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλούσε «σοκ προσφοράς σχεδόν ισοδύναμο με…την πετρελαϊκή κρίση του 1979», η οποία προκάλεσε τεράστιο οικονομικό πόνο στα δυτικά κράτη.
Οι τιμές θα μπορούσαν «δυνητικά να ξεπεράσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι», οδηγώντας τον κόσμο «σε άλλη μία σοβαρή παγκόσμια ύφεση», όπως λένε.
Η δε Goldman Sachs εκτιμά πως «η αβεβαιότητα για το πώς θα επιλυθεί αυτή η σύγκρουση και οι ελλείψεις πετρελαίου είναι άνευ προηγουμένου»!
Το εφιαλτικό σενάριο των 300 ευρώ το βαρέλι
Όλοι πάντως συμφωνούν πως όσο μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια ρωσικού πετρελαίου από την αγορά, τόσο υψηλότερη θα είναι η τιμή του πετρελαίου.
Το χειρότερο σενάριο υπαινίχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας και πρώην υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, όταν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει 300 δολάρια το βαρέλι, εάν η Ευρώπη ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών αργού.
Από την άλλη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ράλι των τιμών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απελευθερώνει 60 εκατομμύρια βαρέλια από κρατικά αποθέματα, δίνοντας παράλληλα το σήμα πως μπορεί να διαθέσει κι άλλα.
Σύμφωνα, όμως, με τους περισσότερους δυτικούς αναλυτές, μια συνολική απώλεια των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί γρήγορα, καθώς είναι πολύ μεγάλο το αποτύπωμα της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων πετρελαίου.
Ευρώπη: Απαγορευτικό σε ενεργειακές κυρώσεις
Παρά τις αμερικανικές πιέσεις, η Ευρώπη, πάντως, δεν τολμά να επιβάλλει ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς η εξάρτησή της από τη Ρωσία -κυρίως σε αέριο- είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των ΗΠΑ.
Το μήνυμα του Αλεξάντερ Νόβακότι, εάν η Ευρώπη μπει σ’ αυτό το παιχνίδι, τότε η χώρα του έχει «κάθε δικαίωμα να λάβει αντίμετρα» και να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, έλαβε σοβαρά υπόψη ο Γερμανός Καγγελάριος.
«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», δήλωσε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο»!
Μεγάλα ρίσκα
Ακόμη και ο «σκληρός», κατά τα άλλα, Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας αυτό. Δεν μπορείτε απλά να κλείσετε τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη μια μέρα στην άλλη, ακόμη και από τη Ρωσία».
Παρόλα αυτά, ορισμένοι κύκλοι της Ουάσιγκτον, επιμένουν πως η εξαφάνιση της Ρωσίας από το χάρτη πρέπει να γίνει με κάθε τίμημα!
Όσον αφορά την Ευρώπη, προς το παρόν, δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι, η άναρχη αλληλοδιαπλοκή της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και το μέγεθος της ρωσικής οικονομικής επιφάνειας, μπορεί να καταστήσουν τον στραγγαλισμό της Ρωσίας επικίνδυνο για τους ίδιους τους εμπνευστές τους,
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ευρωπαϊκές τράπεζες έχασαν το 30% της αξίας τους, λόγω της ουκρανικής κρίσης, ενώ η Μόσχα φάνηκε προετοιμασμένη έναντι των κυρώσεων, εξαγγέλλοντας σειρά μέτρων, μεταξύ αυτών την εθνικοποίηση των υποδομών των επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη χώρα αλλά και επιδοτήσεις ενίσχυσης του παραγωγικού τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη ενεργειακή σύγκρουση μέχρις εσχάτων, είναι βέβαιο ότι θα την πληρώσουν πιο πολύ από όλους, αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα.
antinews.gr