ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε δύο αμερικανικές και τρεις κινεζικές εταιρίες, που έχουν περάσει στη β’ φάση δοκιμών
Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές στον αγώνα δρόμου που δίνει η παγκόσμια κοινότητα εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού για την ανακάλυψη του εμβολίου που θα καταπολεμήσει τον Covid-19! Είναι χαρακτηριστικό πως από τις επτά υποψήφιες εταιρίες για το εμβόλιο, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχουν περάσει στη δεύτερη δοκιμαστική φάση, οι τρεις είναι κινεζικές και οι δύο αμερικανικές.
Ήδη ο Λευκός Οίκος δηλώνει διατεθειμένος να επενδύσει 10 δισ. δολάρια για τη δοκιμή, την παρασκευή και την αγορά ενός ή πολλών νέων εμβολίων, καθώς, κατά τη λεγόμενη «Operation Wrap Speed», έως τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να είναι έτοιμα προς διάθεση 300.000.000 εμβόλια.
Επικεφαλής της ομολογουμένως φιλόδοξης αυτής επιχείρησης, που τελεί υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, είναι ο Αμερικανός στρατηγός Γκουστάβε Πέρνε, ο άνθρωπος που μόλις την περασμένη εβδομάδα, κατά την ακρόασή του στην αμερικανική Γερουσία, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί «με κάθε χώρα που προσφέρει πληροφορίες ή συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίου ή φαρμάκου». Διευκρίνισε, πάντως, με νόημα πως η Κίνα δεν ανήκει στις χώρες αυτές, καθώς οι Αμερικανοί δεν κρύβουν πως φοβούνται μέχρι και τις επιθέσεις χάκερ από το Πεκίνο, που θα στοχεύσουν τις προσπάθειες της Δύσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως -μεταξύ άλλων- η φαρμακοβιομηχανία Moderna με έδρα τη Μασαχουσέτη ήταν η πρώτη εταιρία που ήδη τον Μάρτιο άρχισε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε εθελοντές και κατέγραψε τα πρώτα προσωρινά θετικά αποτελέσματα κατά τα μέσα Μαΐου. Και όπως λέχθηκε, ίσως τον Ιούλιο μπορεί να αρχίσει και η παραγωγή του εμβολίου.
Συγχρόνως η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός, ήταν η πρώτη χώρα που τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε γονιδίωμα του ιού και παρουσίασε την ανάπτυξη εμβολίου ως έναν «αποφασιστικό πόλεμο» που θα πρέπει να γίνει μαζί με όλον τον κόσμο. Τον Μάρτιο η κινεζική εταιρία CanSino σε συνεργασία με την κινεζική Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών ανακοίνωσε θετικές εξελίξεις στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών. Στο μεταξύ, 500 εθελοντές συμμετέχουν στη δεύτερη φάση δοκιμών σε νοσοκομείο στην Ουχάν.