Ένα νέο δημόσιο κίνημα ξεκίνησε στο Κίεβο, με στόχο την εξεύρεση τρόπων ενοποίησης της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Κίεβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο και τη νέα «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.
«Η Ορθόδοξη Ενότητα της Ουκρανίας», που ξεκίνησε στο πλαίσιο της δημόσιας οργάνωσης «Πνευματική και Θρησκευτική Προοπτική της Ουκρανίας», φαίνεται να «επεξεργάζεται μορφές ενοποίησης αποδεκτές και από τις δύο εκκλησίες», αναφέρει η Υπηρεσία Θρησκευτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας.
Χθες, ο Επιφάνιος επαίνεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την επίτευξη ενότητας στην Ουκρανική Ορθοδοξία και σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο της δημόσιας αυτής οργάνωσης περιλαμβάνει πολιτικούς, θρησκευτικά πρόσωπα, μελετητές και δημοσιογράφους που θα εργαστούν για την επίτευξη των στόχων που διατυπώνονται στο «Μνημόνιο για την αποκατάσταση της ενότητας των Ορθόδοξων στην Ουκρανία», που συνέταξε η Οργανωτική Επιτροπή.
Οι συντάκτες του μνημονίου ισχυρίζονται ότι τόσο οι κληρικοί όσο και οι λαϊκοί του UOC και του OCU «κυριαρχούνται από την επιθυμία να ενωθούν», κάτι το οποίο δίνει στο νέο κίνημα το δικαίωμα να εργαστεί για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα μέσα ενοποίησης και πραγματικής συνεργασίας είναι αποδεκτά και από τις δύο πλευρές.
Ο οργανισμός δηλώνει ότι οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί «υπέφεραν από την έλλειψη ενότητας στην Εκκλησία τους» για έξι αιώνες και «η Ορθόδοξη Εκκλησία στα ουκρανικά εδάφη, σε όλη την ιστορία της πάνω από χίλια χρόνια, έχει υπηρετήσει τους ανθρώπους της και έχει επανειλημμένα γίνει το αντικείμενο των επιθέσεων από τους γείτονές μας, ειδικά τη Ρωσία και την Πολωνία, η οποία ήταν μια λογική συνέχεια των επιθέσεων τους στην πολιτική ελευθερία των Ουκρανών. ”
Ωστόσο, η εμφάνιση μιας ελεύθερης Ουκρανίας πριν από 30 χρόνια συνοδεύτηκε από «εκρήξεις αναζήτησης για την ανεξαρτησία των Ορθόδοξων Ουκρανών», η οποία κατέληξε στη δημιουργία της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», αναφέρει το μνημόνιο.
Ωστόσο, η οργάνωση εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά της για το «συμβούλιο ενοποίησης» που διοργάνωσαν το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και πρώην Πρόεδρος Ποροσένκο τον Δεκέμβριο του 2018, το οποίο ενώνει το σχισματικό «Πατριαρχείο Κίεβου» με τη σχισματική «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία», αλλά που δεν συμμετείχε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που κανονικά κληροδότησε τους πιστούς της Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι το «συμβούλιο» «αποκατέστησε την Ευχαριστιακή κοινωνία με την παγκόσμια Ορθοδοξία», παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των Τοπικών Εκκλησιών δεν έχει Ευχαριστιακή κοινωνία με την OCU.
Σύμφωνα με τους ιδρυτές της «Ορθόδοξης Ενότητας της Ουκρανίας», το αποτέλεσμα αυτού του συμβουλίου ήταν η εμφάνιση δύο «κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών – της OCU και της UOC, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν ξεχωριστά για καθαρά πολιτικούς λόγους».
Το μνημόνιο συνεχίζει:
Οι διαμάχες και οι παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο ουκρανικών εκκλησιών δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της Ορθοδοξίας στα εδάφη μας και στην ενίσχυση της Ουκρανίας ως κράτους. Όλα αυτά εμποδίζουν την ελεύθερη αναγνώριση των φυσικών επιθυμιών των Ορθόδοξων Ουκρανών για την πνευματική και οργανωτική ενότητα της UOC και της OCU και τη δημιουργία μιας ενιαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Όλοι πρέπει να γνωρίζουν, γράφουν οι συγγραφείς, ότι αντιμετωπίζουν τώρα το δίλημμα εάν θα συνεχίσουν με δύο επικαλυπτόμενες δικαιοδοσίες ή θα ξεκινήσουν τη σκληρή δουλειά για τη δημιουργία μιας ενιαίας Εκκλησίας.
«Το πρώτο είναι το μέσο για να χωρίσουμε τους ενωμένους ανθρώπους για πάντα. Το δεύτερο είναι να τους ενώσουμε γύρω από τις Ορθόδοξες αξίες, μια ενωμένη Εκκλησία και τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του ουκρανικού κράτους », συνεχίζει η δήλωση.
Από αυτή την άποψη, η «Ορθόδοξη Ενότητα της Ουκρανίας» καλεί όλους τους συνειδητούς Ουκρανούς Ορθόδοξους Χριστιανούς «να επιλέξουν τον τελικό στόχο της ενοποίησης των Ορθόδοξων στην Ουκρανία και τη δημιουργία μιας ενιαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας με βάση την UOC και την OCU, για τη δόξα του Κυρίου, την Εκκλησία Του, και τους Ορθοδόξους στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο.