ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ: Πρόσφατα οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων και Καθολικών Εκκλησιών βρίσκονται σε στενή επαφή.
Έτσι, στις 20 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε σε μια οικουμενική προσευχή στη Ρώμη. Επίσης στις 30 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία του Βατικανού με επικεφαλής τον πρόεδρο του παπικού συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας, ο Καρδινάλιος Κουρτ Κόχ έχει επισκεφθεί το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. Ο Πάπας σημείωσε ότι «ένοιωσε την επιθυμία για αδελφότητα» εκ μέρους του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, και ο Πατριάρχης με τη σειρά του, είπε για την «ειρήνη και συνεργασία μεταξύ θρησκειών» και για το πόσο σημαντικός είναι ο δια θρησκευτικός διάλογος.
Το σημαντικότερο: και οι δυο είχαν τονίσει ότι η ενοποίηση του Βατικανού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι αναπόφευκτη μόνο μέσω του οικουμενικού διαλόγου.
Προφανώς, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παίρνει την Ουκρανία ως την βασική πλατφόρμα οικουμενικών πειραμάτων. Τα τελευταία δυο χρόνια, δηλαδή από εκείνη την στιγμή που ήρθε το τέκνον της Κωνσταντινούπολης – η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) – οι ιεράρχες του είχαν κάνει πολλές λειτουργίες μαζί με τους κληρικούς της Ουκρανικής Ελληνο-καθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες-UGCC). Η τελευταία λειτουργία ήταν στις 28 Νοεμβρίου στο Κίεβο με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Χολοντόμορ.
Στις 18 Νοεμβρίου εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πραγματοποίησαν και πάλι μια κοινή λειτουργία στην Ελληνική Καθολική Εκκλησία στο Ιβάνο-Φρανκόφσκ.
Τέτοιες «λειτουργίες» επίσης είχαν γίνει και τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο στο Μουκάτσεβο. Πέρυσι το χειμώνα στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου της UGCC μια κοινή λειτουργία είχαν κάνει ο επικεφαλής της UGCC Σβιατοσλαβ Σεβτσουκ και ο «μητροπολίτης» της OCU Αλεξάντερ Ντραμπίνκο
Άλλο ένα παράδειγμα είναι μια περυσινή εορταστική υπηρεσία της UGCC που είχε γίνει στο χωριό Γκερμακόβκα (Ουκρανία). Μαζί με τους ενορίτες η υπηρεσία προσευχής είχε κάνει και ο ιερέας της OCU ο Βλαντιμίρ Στεφανκό.
Ο επικεφαλής των Ουκρανών Ελληνοκαθολικών Σβιατοσλαβ Σεβτσουκ δηλώνει ανοιχτά τη μεγάλη σημασία του οικουμενικού κινήματος και υποστηρίζει κοινές λειτουργίες. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς για να μπορούμε να κάνουμε κοινές υπηρεσίες προσευχής. ‘Ήδη είχαμε μια τέτοια ευκαιρία πέρυσι, όταν τιμήσαμε τη μνήμη των θυμάτων του Χολοντόμορ. Τέτοια πρακτική για να προσευχηθούμε μαζί είναι πολύ σημαντική. Όταν προσευχηθούμε μαζί, δηλώνουμε ότι πιστεύουμε σε έναν Θεό», είπε ο επικεφαλής κ. Σεβτσουκ τονίζοντας ότι υπάρχει κοινή επιθυμία με την OCU για να κάνουν μια συνεργασία.
Επίσης ο επικεφαλής των UGCC ποτέ του δεν ξεχνάει το θέμα της «Εκκλησίας τους Ενωμένου Κίεβου» που είναι ουνιτική οργάνωση των Ορθόδοξων και Καθολικών.
Ωστόσο, οι ιερείς της OCU έχουν παραδείγματα μπροστά στα μάτια τους. Ας πούμε οι Φαναριώτες συνέχεια κάνουν κοινές λειτουργίες με τους Καθολικούς, και δεν είναι κάτι νέο.
Ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε κάνει προσευχή στο Βέλγιο μαζί με τον Καθολικό κληρικό.
Το ίδιο είχε κάνει και ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Επίσης, οι Ουκρανοί ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης από την OCU στις ΗΠΑ και την OCU του Καναδά πολλές φορές είχαν κάνει κοινές λειτουργίες με τους ουνίτες.
Αν το «ουκρανικό πείραμα» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου θα έχει επιτυχία, το οικουμενικό κίνημα θα λάβει μια μεγάλη ώθηση.
Ταυτόχρονα, στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία υπάρχει μια άποψη ότι ο Πάπα Φραγκίσκος δεν θέλει μόνο να ενώσει τις εκκλησίες, αλλά θα δημιουργήσει μια νέα θρησκεία, χωρίς Τριάδα και την ενσάρκωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη βάση για την ανάπτυξη της ειρήνης σε όλο τον κόσμο είναι η «ανθρώπινη αδελφότητα» και «όλες οι διαφορές πρέπει να υποταχθούν στην κοινή ανθρωπότητα».
Πάντως όπως σημειώνει ο ιστορικός και θεολόγος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο κ. Ρομπέρτο ντε Ματεί, ο Καθολικισμός έπαψε να είναι μονολιθικός πια, μέσα του παράλληλα υπάρχει δύο θρησκείες.
Τον υποστηρίζει και ένας καθολικός επίσκοπος από την Ολλανδία ο κ. Ρόμπερτ Μούτσερτς, ο οποίος δηλώνει ότι το Βατικανό φέρνει στην Εκκλησία ειδωλολατρία.
Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος όμως υποστηρίζει τις ιδέες τους Γερμανού Καρδινάλιου Μάρξ, που είναι γνωστός ως φιλελεύθερος και υποστηρίζει τους παντρεμένους κληρικούς και τις αξίες της ΛΟΑΤ κοινότητας.
Αλλά τι θέλει να πετύχει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος; Ο στόχος του είναι γνωστός, για να γίνει Ανατολίτικος πάπας, ο πρώτος χωρίς ισότιμο. Σίγουρα θα καταγραφεί στην ιστορία όπως ο Ενωμένος Ορθόδοξος Πατριάρχης, που έβαλε τέλος στην Εκκλησία όπως την γνωρίζουμε.
Επιτέλους όλες οι Τοπικές Εκκλησίες θα εκπληρώσουν αναμφισβήτητα όλες τις ιδιοτροπίες του, και όλοι που διαφωνούν (ο αριθμός τους θα είναι μεγάλος!) θα απαλλαγούν από την νέα «Ρωμαιοκαθολική-Κωνσταντινούπολη Εκκλησία».
Αν το σχέδιο των δύο Πάπες πραγματοποιηθεί θα έρθουν πολύ δύσκολοι καιροί για όλους τους αληθινούς Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.