Να επεξεργαστούν μηχανισμό ελέγχου ο οποίος θα επιτρέπει αποτελεσματικά να εκτιμούνται οι συγκρούσεις που προκύπτουν σε μια πλουραλιστική κοινωνία με βάση τις θρησκευτικές διαφορές, κάλεσαν τις διεθνείς οργανώσεις οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας στο συνέδριο για θέματα διαλόγου μεταξύ των θρησκειών.
Οι διαβουλεύσεις επί του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες συμμετείχαν περίπου 70 εκπρόσωποι από διαφορετικές θρησκείες, διπλωμάτες και επιστήμονες ολοκληρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Έρεβαν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Благовест- Инфо».
«Είναι πολύ θλιβερό ότι στον κόσμο υπάρχουν χώρες στις οποίες σκοτώνουν τους ανθρώπους λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί ανησυχούν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ και μερικές άλλες χώρες», επισήμανε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του πατριαρχείου της Μόσχας επί του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρώπης ,ηγούμενος Φίλιππος (Ριαμπίχ). Ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι την ίδια ώρα στις χώρες της σύγχρονης Ευρώπης επίσης «χρειάζεται να βελτιωθεί η κατάσταση με τις θρησκευτικές ελευθερίες». «Όλο και περισσότερο οι ελευθερίες αυτές αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας», επισήμανε ο ιερέας.
Αναφέροντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες δίκες «Λάουτσι κατά της Ιταλίας» για τους σταυρούς στις σχολικές τάξεις και «Σίρλι Τσάπλιν και Νάντι Εβέιδα κατά της Μεγάλης Βρετανίας» για να επιτραπεί στους εργαζόμενους να φοράνε τους σταυρούς στη θέση εργασίας, ο ηγούμενος Φίλιππος επισήμανε: «Τίθεται ερώτημα πώς να διανεμηθεί ο κοινός χώρος μεταξύ θρησκευτικών και κοινωνικών. Πώς να εγκατασταθεί το ισοζύγιο μεταξύ του θρησκευτικού και του κοσμικού αναφορικά με τα σύμβολα, τις γιορτές, τα κτίρια και τα είδη ρουχισμού και πώς να αποφευχθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις σε μια πλουραλιστική κοινωνία».
Η θρησκευτική ελευθερία αγγίζει επίσης τις πεποιθήσεις στον τομέα της ανθρωπολογίας. «Οποιαδήποτε θρησκεία και οποιαδήποτε νοοτροπία έχει τη δική της αντίληψη περί της ανθρώπινης φύσης, τι εστί ζωή και θάνατος (ευθανασία και εκτρώσεις), τι εστί οικογένεια (θετές μητέρες, εξωσωματική γονιμοποίηση, υιοθέτηση παιδιών από ζευγάρια ομοφυλόφιλων), τι εστί φύλο (ερμηνεία της έννοιας των τρανσέξουαλ).
Δυστυχώς, σύγχρονοι διεθνείς και εθνικοί θεσμοί τείνουν να αντιλαμβάνονται και να στηρίζουν νομοθετικά τις αντιλήψεις για τον άνθρωπο που βασίζονται στις ιδέες τις οποίες υποστηρίζει μόνο ένα και μάλιστα το μικρότερο μέρος της κοινωνίας. Σκόπιμα ή τυχαία ο δρόμος αυτός μας οδηγεί στη διάκριση όσων έχουν άλλη αντίληψη της ανθρωπολογίας», συμπέρανε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας.