Τραμπ: Κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα καθώς μετά τις κυρώσεις του Τραμπ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ήρθε χτες και η απάντηση του Πεκίνου που επέβαλε τις δικές του κυρώσεις στα αμερικανικά προϊόντα.
Το…χορό των δασμών ξεκίνησε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος και αποτελεί μια από τις πιο προσφιλείς του τακτικές στις διεθνείς σχέσεις. Τα tweet του Τραμπ άλλωστε μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, ίσως και μεγαλύτερο από ό,τι θα είχαν οι πυρηνικές βόμβες.
Χαρακτηριστικά, όταν ανακοίνωσε στο tweeter πως προτίθεται να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 10 στο 25% οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είδαν να εξαλείφονται σχεδόν 2 τρις δολάρια.
Όταν άλλη φορά ο Τραμπ δήλωσε, πάλι στο tweeter, Πως οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας θα συνεχιστούν ο Dow Jones έκλεισε εκείνη τη μέρα με 114 περισσότερες μονάδες.
Η λογική των δασμών
Πέρα από τις συνέπειες που έχουν τα tweets του Αμερικανού Προέδρου, η λογική των δασμών σε ξένα προϊόντα είναι να μειωθούν οι εισαγωγές και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή. Οι κυβερνήσεις επιχειρούν έτσι να κερδίσουν από φόρους καθώς, να προσταστέψει τις εθνικές βιομηχανίες ή να ασκήσουν πιέσεις σε έναν εξωτερικό ανταγωνιστή.
Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αντέξουν τον ανταγωνισμό διεθνώς «κόβουν» θέσεις εργασίας και κομμάτια της παραγωγής από τις ΗΠΑ μεταφέροντάς τα σε χώρες όπου υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια, όπως πχ η Κίνα.
Το ζήτημα για τον Τραμπ είναι ότι μακροπρόθεσμα το τίμημα των κυρώσεων δε θα το πληρώσουν οι κινεζικές βιομηχανίες αλλά οι Αμερικανοί καταναλωτές που θα δουν μια μεγάλη μερίδα των αγαθών τους να περιορίζονται στην αγορά.
Σύμφωνα με το Oxford Economics η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 100 δις δολάρια σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι κυρώσεις στα κινεζικά προϊόντα της τάξεως του 25%. Ουσιαστικά, το κόστος για κάθε αμερικανικό νοικοκυριό θα αντιστοιχούσε έτσι σε 800 δολάρια.
Ακόμα και αν οι δηλώσεις του Τραμπ για 25% αποδειχτεί ότι ήταν «μπλόφα» το κόστος για την αμερικανική οικονομία θα ήταν 200 δις δολάρια , ήτοι 490 για κάθε αμερικάνικο νοικοκυριό.
Το Μπρα Ντε Φερ Κίνας με ΗΠΑ
Το ζήτημα για τον Τραμπ είναι η κατά πόσο οι κυρώσεις του και η απάντηση των Κινέζων με τις δικές τους κυρώσεις θα επηρεάσει τόσο αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ που θα του κοστίσει τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Αυτό φαίνεται να είναι και το «μαξιλαράκι» της Κίνας με το οποίο ελπίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ρίξει νερό στο κρασί της. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι για πρώτη φορά με΄τα τον Ψυχρό Πόλεμο, ο διεθνής οικονομικός φιλελευθερισμός δέχεται επίθεση από τον κύριο εκφραστή του, δηλαδή τις ΗΠΑ.
Η πίεση που ασκεί το Πεκίνο παγκοσμίως και η αργή μεν αλλά σταθερή άνοδός του προς την παγκόσμια κυριαρχία έχει αναγκάσει τον βασικό ανταγωνιστή δηλαδή την Κίνα να αναδιαμορφώσει ακόμη και τις δομές με τις οποίες οι ίδιες αναρριχήθηκαν στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.