ΗΠΑ-Η ανακοίνωση του ονόματος του Έλον Μασκ για το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς ήταν γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο νέος πρόεδρος θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το επιχειρηματικό δαιμόνιο και την επιρροή του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.
Ο Μασκ αναλαμβάνει να ηγηθεί του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, έχοντας ως βασικό ρόλο τον εκσυγχρονισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στη συγκεκριμένη αποστολή δεν θα είναι μόνος, καθώς το υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει και μια άλλη σημαντική προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή και ενδιαφέρον για τη διοίκηση, τον Βιβέκ Ραμασουάμι.
Ο Βιβέκ Ραμασουάμι, ινδικής καταγωγής επιχειρηματίας και πολιτικός, συμμετείχε αρχικά στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, προτού αποχωρήσει από τη διεκδίκηση για να υποστηρίξει τον Τραμπ. Με ακραίες αλλά δημοφιλείς θέσεις σε μερίδα των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, ο Ραμασουάμι ενσαρκώνει τις προτεραιότητες της βάσης του κόμματος και συμμερίζεται την αποφασιστικότητα του Τραμπ για σημαντικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα.
Οι δύο αυτοί άνδρες έχουν αναλάβει την υλοποίηση μιας από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ, την μείωση του κόστους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, κατάργηση συγκεκριμένων υπηρεσιών και αναδιάρθρωση των ομοσπονδιακών οργανισμών, ώστε να μειωθεί η κυβερνητική γραφειοκρατία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τραμπ, η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Μασκ και του Ραμασουάμι θα μειώσει τους περιττούς ελέγχους, θα περιορίσει τις άσκοπες δαπάνες και θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων, φέρνοντας έναν επιχειρηματικό αέρα στον τρόπο διακυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νέο υπουργείο, ο ρόλος των Μασκ και Ραμασουάμι θα είναι περισσότερο συμβουλευτικός, χωρίς επίσημη θεσμική εξουσία που θα απαιτούσε επικύρωση από τη Γερουσία. Αυτό θα επιτρέψει στον Μασκ να συνεχίσει να διευθύνει τις εταιρείες του, όπως την Tesla, το κοινωνικό δίκτυο X και τη διαστημική εταιρεία SpaceX, καθώς παράλληλα θα προσφέρει την τεχνογνωσία του για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα.
Το νέο Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας θα συνεργάζεται με το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, στοχεύοντας σε ευρύτατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν έως την 4η Ιουλίου 2026, την 250ή επέτειο της Αμερικανικής Διακήρυξης Ανεξαρτησίας. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής υπογραμμίζει τη συμβολική σημασία της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Ο Ραμασουάμι, μια αμφιλεγόμενη αλλά ισχυρή παρουσία στον ρεπουμπλικανικό χώρο, ενισχύει αυτή την προσπάθεια με προτάσεις που ενίοτε προκάλεσαν αντιδράσεις. Έχει υποστηρίξει την απαγόρευση των social media για τους ανήλικους, την αύξηση του ηλικιακού ορίου για την ψήφο στα 25, και την πλήρη διακοπή οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Επιπλέον, έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης του FBI, ιδέα που θεωρεί ότι θα συμβάλει στην ελευθερία των πολιτών από τον «υπερβολικό έλεγχο του κράτους». Οι αμφιλεγόμενες αυτές προτάσεις τον έχουν κάνει σύμβολο των ακραίων φωνών εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος, που αποζητούν ριζοσπαστική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση.
Παράλληλα, η συνεργασία του Ραμασουάμι με τον Τραμπ είχε και στιγμές έντασης. Ένα παράδειγμα είναι η κίνηση του ράπερ Έμινεμ να απαγορεύσει στον Ραμασουάμι τη χρήση των τραγουδιών του στην προεκλογική του εκστρατεία. Αν και φαινομενικά αμελητέα, τέτοιες στιγμές υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Ραμασουάμι στον αμερικανικό πολιτικό χώρο, καθώς συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και πολιτισμικών συγκρούσεων.
Με τον Έλον Μασκ και τον Βιβέκ Ραμασουάμι σε ηγετικό ρόλο για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, η αμερικανική διοίκηση αναμένεται να υιοθετήσει νέες προσεγγίσεις. Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την αποδοχή της ευρύτερης πολιτικής σκηνής και του αμερικανικού κοινού, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά και επιφυλακτικότητα την πορεία του νέου συμβουλίου του Τραμπ.