«Οι χριστιανοί, οι οποίοι δηλώνουν καθαρά τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και απασχολούνται σε κρατικές υπηρεσίες, βρίσκουν την επαγγελματική τους προαγωγή ουσιαστικά αδύνατη» παρατηρεί σχετικά με τη θρησκευτική καταπίεση των χριστιανών στη Βιρμανία πρόσφατη έκθεση της Civitas, με τίτλο «Χριστιανοφοβία».
Η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται και στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», σχολιάζει το φαινόμενο των διώξεων των χριστιανών, το οποίο υποστηρίζει ότι παρατηρείται παγκοσμίως. «Είναι γενικά αποδεκτό ότι πολλές ομάδες αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό διακρίσεις ή διώξεις. Αυτό όμως που είναι πολύ λιγότερο γνωστό είναι ότι οι χριστιανοί στοχοποιούνται περισσότερο από κάθε άλλο σώμα πιστών», τονίζει η έκθεση, καθώς εκτιμά ότι 200.000.000 χριστιανοί, δηλαδή περίπου το 10% των χριστιανών παγκοσμίως, «αντιμετωπίζονται μειονεκτικώς στην κοινωνία, παρενοχλούνται ή καταπιέζονται ενεργώς για τα πιστεύω τους».
Συντάκτης της έκθεσης είναι ο δημοσιογράφος Ρούπερτ Σορτ, ο οποίος είναι και υπότροφος του Blackfriars Hall στην Οξφόρδη. Οπως αναφέρει, η κρατική εχθρότητα εναντίον των χριστιανών παρατηρείται πιο πολύ στην Κίνα, όπου φυλακίζονται περισσότεροι χριστιανοί συγκριτικά με κάθε άλλη χώρα του πλανήτη. Η έκθεση, όμως, τονίζει ότι η «μερίδα του λέοντος» από τις διώξεις εναντίον χριστιανών παρατηρείται σε χώρες όπου η θρησκεία με τους περισσότερους πιστούς είναι το Ισλάμ. «Υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος ότι ο χριστιανισμός θα εξαφανιστεί από τα βιβλικά του εδάφη» σχολιάζει η «Χριστιανοφοβία», καθώς επικαλείται εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι το ένα τρίτο ή ίσως ακόμη και το ένα δεύτερο των χριστιανών στη Μέση Ανατολή έχει φύγει από την περιοχή ή έχει σκοτωθεί στη χρονική διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Η έκθεση υποστηρίζει ότι 12 από τις 20 χώρες οι οποίες εκτιμήθηκαν ως θρησκευτικά «ανελεύθερες» από το think tank ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom House είναι χώρες με «μουσουλμανικές πλειοψηφίες», ενώ καταγράφει εκατοντάδες φανατικές επιθέσεις στα προηγούμενα χρόνια, με επίκεντρο την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ινδία, τη Βιρμανία και την Κίνα.
Συγχρόνως η έκθεση φαίνεται ότι αποδίδει κάποιες ευθύνες και στη ρητορική του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, καθώς η λέξη «σταυροφορία», την οποία χρησιμοποίησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μάλλον έδωσε στους μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής την εντύπωση μιας «χριστιανικής επίθεσης στον μουσουλμανικό κόσμο», δηλαδή μια λανθασμένη εντύπωση.
Κραυγή αγωνίας από την Εκκλησία της Αντιόχειας
Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Συρίας, Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Γιουχάνα Γιαζίγκι, κάλεσε από τη Δαμασκό όλους τους χριστιανούς να παραμείνουν στη σπαρασσόμενη επί 21 μήνες από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.
Απευθυνόμενος στο ποίμνιό του, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάδειξή του στον πατριαρχικό θρόνο έπειτα από τον θάνατο του προκατόχου του Ιγνάτιου Δ’ Χαζίμ, ο προκαθήμενος κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να δώσουν τέλος στη σύρραξη και να ξεκινήσουν διάλογο.
Σε βίντεό τους, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι αντικαθεστωτικοί απείλησαν σήμερα ότι θα επιτεθούν σε δύο χριστιανικά χωριά, εάν οι κάτοικοί τους δεν διώξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί. Η ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας, που εδρεύει πλέον στη Δαμασκό, είναι μια από τις 14 αυτοκέφαλες εκκλησίες του ορθόδοξου δόγματος.