της Θεανώς Καρούτα
Tη συμφωνία του Τσίπρα με τον Ζάεφ έσπευσε να χειροκροτήσει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης και της κατάργησης των εθνικών χαρακτηριστικών των κρατών, ενώ έχει χρηματοδοτήσει ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην προώθηση των ανοικτών συνόρων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Με άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «New York Times», οι Τζορτζ και Αλεξάντερ Σόρος επιχείρησαν να κερδοσκοπήσουν τώρα και σε βάρος της ελληνικής Ιστορίας, χαρακτηρίζοντας την ιδιαιτέρως προβληματική συμφωνία των Πρεσπών «μια ιστορική ευκαιρία» η οποία δίνει μέσω των Βαλκανίων «μια ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη», φράση που τιτλοφορεί άλλωστε και το μακροσκελές κείμενο. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας (Open Society Foundation) διαβλέπουν στο κοντινό μέλλον και μια οικονομική βαλκανική ένωση, θερμοί υποστηρικτές της οποίας, σημειώνουν, πρέπει να γίνουν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Θα είναι μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το ελεύθερο εμπόριο και την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, όπως ήταν η Ευρωπαϊκή Ενωση τις πρώτες ημέρες της», κάτι που, όπως γράφουν, θα καταστήσει τα βαλκανικά κράτη λιγότερο ευάλωτα απέναντι στις οικονομικές, στις διπλωματικές ή στις στρατιωτικές επιρροές του Πεκίνου, της Αγκυρας και της Μόσχας. Στα Βαλκάνια βέβαια ο Σόρος διαβλέπει ακόμα μια «χρυσή επενδυτική ευκαιρία», η οποία όμως προϋποθέτει την αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών των κρατών.
Για τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους του Open Society Foundation «ο ιστορικός συμβιβασμός για την αλλαγή της ονομασίας (της ΠΓΔΜ) σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα επίτευγμα που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της σταθερότητας για όλη την Ευρώπη», καθώς, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, οι συνέπειες της αδράνειας θα ήταν σκληρές.
«Αν η Δύση δεν διατηρήσει τις βαλκανικές χώρες στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξής τους στην Ε.Ε., τα κράτη αυτά θα σπρωχτούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, ουσιαστικά “βαλκανοποιώντας” για ακόμη μία φορά τα Βαλκάνια» τόνισαν πατέρας και γιος, πλέκοντας το εγκώμιο μιας «σταθερότητας» την οποία με τις πρακτικές που μεταχειρίζονται συνήθως οι ίδιοι υποδαυλίζουν.
«Ξέφυγε» (και πάλι) ο υβριστής Καρανίκας
Νέα παραλήρημα του Νίκου Καρανίκα! Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ανάρτησε αρχικά στο facebook άρθρο από την εφημερίδα «Η Αυγή» για φωτογραφία που συνδέθηκε με τα επεισόδια στο Πισοδέρι αλλά δεν είχε σχέση. Εγραψε ως σχόλιο ότι «αυτή είναι η προπαγάνδα των εθνικιστών πατριδοκαπήλων».
Οταν όμως μία διαδικτυακή φίλη του τον κάλεσε να απαντήσει «και εσύ τι είσαι, Καρανίκα; Για πες μας;» τότε της επιτέθηκε με ανοίκειες εκφράσεις επαναλαμβάνοντας τα περί «εθνικιστών πατριδοκαπήλων».
«Αρχικά είμαι Γιδιώτης μικρασιατικής καταγωγής, με ελληνική συνείδηση, άμα υπάρχει αυτό και το αναγνωρίζεις, γιατί μέχρι στιγμής σας βλέπω να ουρλιάζετε για τη Μακεδονία που οι παππούδες σας την ανακάλυψαν μετά την προσφυγιά» έγραψε.
Οι Γερμανοί συγχαίρουν και προειδοποιούν τα κόμματα
Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο» και για τις δύο πλευρές. Απηύθυνε δε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να στηρίξουν τη συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τις διαδηλώσεις στα Σκόπια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε ρητά και αυτό μας δίνει και κάποια αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, αποτελεί λόγο ανησυχίας το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές ακόμη και για βίαιες διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά της συμφωνίας, στη διαμάχη για το μελλοντικό όνομα του κράτους, και η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλους τους εμπλεκομένους σε ηρεμία και σύνεση». Και κατέληξε: «Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση με έμφαση προς όλες τις πλευρές, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, να στηρίξουν αυτή τη συμβιβαστική λύση».
Στο μεταξύ, τα θερμά του συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων για τον ρόλο τους στην «ιστορική συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.