Σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση το ετήσιο Διάγγελμα, στο οποίο καθόρισε τις κυριότερες προτεραιότητες για την κοινωνία και το κράτος στα αμέσως προσεχή χρόνια.
Η ομιλία του Προέδρου, που διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, δεν απευθυνόταν μόνο στους κορυφαίους πολιτικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, τους υπουργούς και τους επικεφαλής των περιφερειών, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κρεμλίνο, αλλά προς όλη την κοινωνία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καθόρισε τις κυριότερες προτεραιότητες στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.
Το Διάγγελμα εκφωνήθηκε την ημέρα της 20ης επετείου του Συντάγματος της Ρωσίας γι΄αυτό ο αρχηγός του κράτους υπογράμμισε πρώτα απ΄όλα την ιδιαίτερη σημασία του Βασικού Νόμου. Και παράλληλα τόνισε ότι η συνταγματική διαδικασία δεν πρέπει να θεωρείται ως οριστικά ολοκληρωμένη και νεκρή. Οι τροποποιήσεις είναι δυνατές και σε ορισμένες περιπτώσεις και απαραίτητες.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε την ανάγκη της ανάπτυξης του πολιτικού ανταγωνισμού, της εναρμόνισης της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις απαιτήσεις της εποχής και της κοινής λογικής, καθώς και της διεξαγωγής μιας πλατιάς δημόσιας συζήτησης των βασικών θεμάτων.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε στα κοινωνικά θέματα, καθώς και στο πρόβλημα της μετανάστευσης, το οποίο ανησυχεί εκατομμύρια Ρώσους πολίτες.
Η πρόταση του Προέδρου να απαγορευτεί η είσοδος στη Ρωσία για όσους έχουν παραβιάσει τους κανονισμούς παραμονής στη χώρα, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Ιδιαίτερη προσοχή ο Πούτιν έδωσε στη διεθνή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των «φλεγόντων σημείων» της, και στη συμμετοχή της Ρωσίας στην επίλυση των προβλημάτων. Ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη της τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα προκύψουν από την καταπάτησή τους
– Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε, πως οι προσπάθειες επιβολής σε άλλες χώρες ενός δήθεν πιο προοδευτικού μοντέλου ανάπτυξης στην πράξη κατέληγαν σε οπισθοδρόμιση και αιματοκύλισμα. Αυτό έχει συμβεί στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Συρία.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση για την ανάγκη περαιτέρω αναζήτησης λύσης, που θα εγγυείται την ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ακριβώς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν που στην εποχή του αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα για την ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη.
Αυτά τα συστήματα, κατα την άποψη του Πούτιν, φέρουν υπαρκτή απειλή για τον εν δυνάμει εχθρό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η ένταση του στρατιωτικο-πολιτικού, οικονομικού και ενημερωτικού ανταγωνισμού στον κόσμο δεν μειώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται. Γι΄αυτό, είπε ο Πούτιν, «κανείς δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης στρατιωτικής υπεροχής επί της Ρωσίας. Τέτοιο πράγμα ποτέ δεν θα επιτρέψουμε»
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους υπογράμμισε στο Διάγγελμά του ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεχίσει το έργο για την προσέγγιση της Ουκρανίας με την Τελωνιακή Ένωση, αν το Κίεβο εκδηλώσει τέτοια επιθυμία:
– Σε κανένα τίποτε δεν επιβάλλουμε, όμως αν οι φίλοι μας έχουν την επιθυμία για κοινή δραστηριότητα, εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε αυτό το έργο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Το σχέδιο της ευρασιατικής ολοκλήρωσης βασίζεται στην ισότητα και τα πραγματικά οικονομικά συμφέροντα. Επίσης θα συνεχίσουμε το έργο της σύνταξης της νέας βασικής συμφωνίας της Ρωσίας με την Ευρώπη.
Όσον αφορά τις εσωτερικές προτεραιότητες, το ρωσικό κράτος τα προσεχή χρόνια θα διατηρήσει τον κοινωνικό του προσανατολισμό, τη σαφή εξωτερική πολιτική, την ανοικτότητα για την κοινωνία, που βασίζεται στις παραδοσιακές αξίες, καθώς και την επιδίωξη της διαφοροποίησης της οικονομίας και της εξασφάλισης των συμφερόντων του στον κόσμο.