Ο Μαλτέζος πολιτικός Τόνιo Μποργκ, ο οποίος εξασφάλισε την έγκριση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου για τη θέση του επιτρόπου Υγείας, φαίνεται ότι ενοχλεί την επιστημονική κοινότητα και αρκετές ΜΚΟ λόγω των συντηρητικών του απόψεων.
Ο Μποργκ, υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μάλτας, είναι καθολικός και τάσσεται κατά των αμβλώσεων, της ομοφυλοφιλίας και των διαζυγίων.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό New Scientist, o Μποργκ στηρίζει στη Μάλτα το νομοσχέδιο για την «προστασία των εμβρύων», το οποίο, εφόσον εγκριθεί το Νοέμβριο, θα απαγορεύσει τις έρευνες σε ανθρώπινα έμβρυα, καθώς και τις δωρεές σπέρματος και ωαρίων, και θα αναγκάσει τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική να ζητούν πρώτα την έγκριση ειδικής επιτροπής.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μάλτας είχε επίσης προσπαθήσει να ενσωματώσει στο σύνταγμα της χώρας την απαγόρευση των αμβλώσεων ακόμα και αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.
Στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης, 386 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Μαλτέζου πολιτικού ενώ 281 τον καταψήφισαν και 28 απείχαν. Για την τοποθέτησή του στη θέση του επιτρόπου Υγείας εκκρεμεί τώρα η επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Νοεμβρίου, ο Μποργκ διαβεβαίωσε ότι οι προσωπικές του απόψεις δεν θα επηρεάσουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα υγείας. Δήλωσε επίσης ότι δεν εμποδίσει ερευνητικά προγράμματα για το AIDS και τα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αν και δεν διευκρίνισε αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει νέα, ανάλογα προγράμματα στο μέλλον.
Πολλοί, όμως, δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις του Μποργκ. Όπως σχολίασε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφία Βελντ, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, «ένας επίτροπος δεν ασχολείται μόνο με διοικητικές πρακτικές αλλά και με ηθικά και πολιτικά θέματα. Είναι επομένως παράλογο να πιστεύει κανείς ότι οι προσωπικές του απόψεις δεν μετράνε».
Την ίδια άποψη έχει η Αϊρίν Ντονάντιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο: «Παρά τις δεσμεύσεις που ακούσαμε στην ακρόαση [στην Ευρωβουλή], οι ισχυρές αντιρρήσεις του οργανισμού μας για την υποψηφιότητά του παραμένουν».
Ανήσυχος για τις «σοβαρές επιπτώσεις» που ενδέχεται να έχει η εκλογή του Μποργκ στις έρευνες με βλαστοκύτταρα δήλωσε ο Φρανσέσκο Ντάτσι, επικεφαλής του τμήματος βλαστικών κυττάρων στο Imperial College του Λονδίνου:
«Αν και δεν αμφισβητώ τις ικανότητές του σε τεχνικά θέματα, υπάρχει ο κίνδυνος οι προσωπικές του απόψεις, ιδιαίτερα όταν είναι ακραίες στη φύση του, να επηρεάσουν ή να καθυστερήσουν σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που έχει ήδη αποδεχθεί η κοινή γνώμη».
Ο Μποργκ πρόκειται να αντικαταστήσει στη θέση του επιτρόπου Υγείας τον επίσης Μαλτέζο Τζον Ντάλι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Οκτώβριο λόγω της ανάμειξης του ονόματός του σε υπόθεση άσκησης αθέμιτων πιέσεων για τη διαμόρφωση της αντικαπνιστικής πολιτικής της Ένωσης.