ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Από το Δέκιο και τον Διοκλητιανό μέχρι την άθεη Σοβιέτικη΄Ένωση και το σημερινό φονταμενταλιστικό Ισλάμ ο Χριστιανισμός διώκεται. Εκατομμύρια έχουν μαρτυρήσει υπό την σημαία του Χριστού και το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας έχει γεμίσει Αγίους.
Στους χαλεπούς καιρους που διανύουμε όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Μέση Ανατολή όπου ο Χριστιανισμός ξεριζώνεται βιαίως. Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και ένας άλλος βαθύτερος διωγμός που δεν φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων με τραγικές φωτογραφίες αιματοβαμμένων παιδιών ή αποκεφαλισμένων Χριστιανών.
Σε πολλά μέρη του πλανήτη το να είσαι Χριστιανός μοιάζει με….ποινικό αδίκημα!
Η κλίμακα των διωγμών είναι μεγάλη. Οι μορφές των διωγμών ποικίλουν.
Στην Αίγυπτο, πέραν των επιθέσεων σε Κόπτες Χριστιανούς από ριζοσπάστες Ισλαμιστές, υπάρχει και η κυβερνητική αρνητική αντιμετώπιση. Στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής όπου κατοικοεδρεύει και το δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας περιμένουν ακόμη την κυβερνητική έγκριση για νέες εκκλησίες με την κωλυσιεργία να έχει προφανή σκοπό.
Στην Ινδία οι διακρίσεις εις βάρος των Χριστιανών είναι μάστιγα. Το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, μάλιστα, οι εκπρόσωποι από διάφορα χριστιανικά δόγματα στην Ινδία σχεδιάζουν μια διαμαρτυρία ενάντια στην κλιμάκωση αυτών των διώξεων και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν. Και η κλιμάκωση αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία. Έχουν καταχωρηθεί περίπου 400 περιπτώσεις βίας κατά των χριστιανών το διάστημα 2014-2015, ενώ ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 καταγράφησαν 200 ανάλογες περιπτώσεις.
Στην Αλγερία ένας άνδρας συνελήφθη στις 31 Ιουλίου και κατηγορήθηκε για βλασφημία κατά του Ισλάμ. Γιατί; Απλούστατα επειδή έγραψε σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εξής φράση: “για το φως του Ιησού ξεπερνώντας το ψέμα του Ισλάμ και του Προφήτη του”.
Καταδικάστηκε με τη μέγιστη ποινή για τη βλασφημία: πέντε χρόνια φυλακή και ένα μεγάλο πρόστιμο. Σημειώνεται πως υπάρχουν μόνο 39.000 Χριστιανοί μεταξύ του πληθυσμού της Αλγερίας που είναι άνω των 40 εκατομμυρίων,με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι μουσουλμάνοι. Η χώρα αυτή μάλιστα κατατάσσεται 37η στη λίστα διώξεων Χριστιανών.
Στη Χιλή 16 εκκλησίες (καθολικές και προτεσταντικές) καταστράφηκαν από επιθέσεις φέτος, με τελευταία μια καθολική εκκλησία στη νότια Χιλή στις αρχές του μήνα. Στη χώρα αυτή διώκτης δεν είναι οι φονταμενταλιστές του Ισλαμ, αλλά οι Μαπούτσε ιθαγενείς ακτιβιστές.
Τον Ιούνιο, μια καθολική εκκλησία στη χιλιανή πρωτεύουσα Σαντιάγο λεηλατήθηκε από φοιτητές που διαμαρτύρονταν εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου Michelle Bachelet.
Μασκοφόροι διαδηλωτές εισήλθαν στην εκκλησία και κατέστρεψαν ένα άγαλμα του Ιησού.
Στο Κονγκό, πριν από λίγες μέρες ισλαμιστές ριζοσπάστες κατακρεούργησαν 36 Χριστιανούς στο χωριό Rvangoma (Rwangoma), κοντά στην πόλη Beni. Η επίθεση ήταν η πιο βίαιη τα τελευταία 2 χρόνια. Οι μαχητές της ομάδας “Ενθική Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Ουγκάντα”(ADF-Nalu) προσπαθεί να εξαλείψει τον Χριστιανισμό στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, διαπράττοντας επιθέσεις, βιασμούς, απαγωγές, λεηλασίες και δολοφονίες. Οι περιπτώσεις βίας καταγράφονται σχεδόν κάθε εβδομάδα. Κύριος στόχος της ADF-Nalu είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουγκάντας και να την αντικαταστήσει με ένα ισλαμικό καθεστώς.
Στην Ταϊλάνδη ένας Πακιστανός Χριστιανός πρόσφυγας που ζει στη χώρα περιγράφει το δικό του δράμα. Ο Σαμπάζ Λατίφ αποτελεί θύμα της δίωξης στην Μπανγκόκ με το παιδί και τη γυναίκα του.
Από το 2012, έχει κάνει τη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα με βάση τα απαιτούμενα της Ύπατης Αρμοστείας. Μηδεν εις το πηλίκον μιας και η Ταϊλάνδη δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο προσφύγων. Παιδιά, μητέρες, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι είναι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης μεταναστών. Δεν επιτρέπεται να εργαστούν και η εκκλησία είναι η μοναδική πηγή επιβίωσης τους. Ο αδελφός του, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας κατέφυγαν στη Βιρμανία, αλλά συνελήφθησαν, τέθηκαν υπό κράτηση σε ένα άγνωστο μέρος για δύο μήνες και στη συνέχεια απελάθηκαν πίσω στη Μιανμάρ. Η δοκιμασία ήταν τρομακτική και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βιρμανίας οι συνθήκες ανθυγιεινές, τα παιδιά κρατούνταν αλυσοδεμένα και υπό την επήρεια ναρκωτικών και μετά από ένα μήνα βασανιστήρια τους εγκατέλειψαν στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.
Ένας καλός Σαμαρείτης τους βοήθησε να φτάσουν στην Μπανγκόκ. Χωρίς φαρμακευτική αγωγή, όμως, στις 19 Ιουνίου ο αδελφός του απεβίωσε από στεφανιαία νόσο στην ηλικία των 34 μόλις ετών.
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο μερικά από τα πολλά που λαμβάνουν χώρα σε κάποιες γωνιές του πλανήτη όπου ο Χριστιανισμός είναι ανεπιθύμητος. Και η Δύση και οι κεφαλές του Χριστιανισμού ποιούν την νήσσαν….