Ντόναλντ Τραμπ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα.
Κατά την ορκωμοσία του, επικαλέστηκε «εκλογική και θεϊκή εντολή» για να αναλάβει εξουσίες έκτακτης ανάγκης και να αντιμετωπίσει σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ενέργεια και η εδαφική επέκταση. Εξήγγειλε επίσης την επιβολή παγώματος προσλήψεων για τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Η Ομιλία Του Τραμπ: Από Αισιοδοξία Στη Σκοτεινή Πραγματικότητα
Στην ομιλία της ορκωμοσίας του, ο Τραμπ επανέλαβε τα επιτεύγματά του και παρουσίασε την Αμερική ως μια χώρα σε παρακμή, την οποία μόνο εκείνος μπορεί να σώσει. Η ομιλία του, όπως σημειώνουν οι New York Times, επανέλαβε τη μανιχαϊστική του κοσμοθεωρία και παρουσίασε την Αμερική ως καταστροφή, που κυριαρχείται από έγκλημα και αταξία. Ο ίδιος συστήθηκε εκ νέου ως «σωτήρας» και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, τη λευτεριά και την πίστη των πολιτών.
Υποσχέσεις Και Διατάγματα: Αλλαγές Από Την Πρώτη Στιγμή
Με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ υπέγραψε σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων που αφορούν την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Υποσχέθηκε να τερματίσει τα δημόσια προγράμματα που προωθούν τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη, ενώ δήλωσε ότι θα κηρύξει κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης στα σύνορα για να καταπολεμήσει τη μετανάστευση. Επίσης, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Στρατηγική Του Τραμπ: «Η Χρυσή Εποχή» και η Αντιπαράθεση Με το Κατεστημένο
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την αρχή της δεύτερης θητείας του ως την «έναρξη της χρυσής εποχής» για την Αμερική. Η ομιλία του, όμως, σύντομα απέκτησε έναν πιο σκοτεινό τόνο, με αναφορές στην παρακμή των ΗΠΑ και την ανάγκη για επαναστατική αλλαγή. Στην αναφορά του για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ο Τραμπ παρουσίασε τον εαυτό του ως θύμα πολιτικών διώξεων, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ευθύνεται για την «εκλογική απάτη».
Αξιοσημείωτες Ενέργειες Και Υποσχέσεις Της Νέας Κυβέρνησης
Μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ προχώρησε σε ενέργειες που σίγουρα θα προκαλέσουν αμφισβήτηση και αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε χάρη σε περίπου 1.500 άτομα που εμπλέκονται στην επίθεση στο Καπιτώλιο, και ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, υποσχέθηκε να καταλάβει τη διώρυγα του Παναμά, ενώ ονόμασε τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής».
Η Πολιτική Στρατηγική Και Η Διεύρυνση Συμμαχιών
Η στρατηγική του Τραμπ για τη δεύτερη θητεία φαίνεται να επικεντρώνεται στην εφαρμογή διχαστικών πολιτικών και στην ενίσχυση των υπερσυντηρητικών δυνάμεων στη χώρα. Ενώ θα συνεχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης κυβερνητικών υπαλλήλων, σχεδιάζει επίσης σαρωτικές περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες και μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Η Παρουσία Στην Ορκωμοσία: Στρατηγικές Συμμαχίες Με Τεχνολογικούς Γίγαντες
Στην ορκωμοσία του Τραμπ, παρευρέθηκαν ηγέτες της τεχνολογικής και των ΜΜΕ βιομηχανιών, όπως ο Ελον Μασκ της Tesla, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon. Αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες, παρά την ιστορική τους αντίθεση με τον Τραμπ, φαίνεται να διατηρούν στρατηγικές σχέσεις με τον νέο πρόεδρο.
Μια Πρώτη Εικόνα Από Τη Δεύτερη Θητεία Του Τραμπ
Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ παρουσίασε μια εικόνα ενός ηγέτη που απορρίπτει τις παραδοσιακές πολιτικές συναινέσεις και επιδιώκει να επιβάλει τη δική του ατζέντα, επικεντρωμένη στη διατήρηση της αμερικανικής κυριαρχίας και στην ενίσχυση των υπερσυντηρητικών αξιών. Οι επόμενοι μήνες θα αποκαλύψουν το πλήρες σχέδιο της δεύτερης θητείας του και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα.