Αφιέρωμα στην ελληνική πραγματικότητα την οποία χαρακτηρίζουν ευθέως έκρυθμη έχει σήμερα ο διεθνής Τύπος με πλήθος δημοσιευμάτων να κάνουν λόγο για πολιτική αστάθεια στη χώρα και να υπανίσσονται πρόωρες εκλογές.
Reuters: Προσωρινή… ευφορία
Στην έγκριση της καταβολής της επόμενης δόσης στην Ελλάδα από τους δανειστές αναφέρεται το διεθνές πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα περάσει με «ασφάλεια» από την επίσκεψη της τρόικας θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπανίσσεται ότι μπορεί η χώρα μας μπορεί να «γλίτωσε» από την πολιτική και οικονομική κρίση αυτή τη χρονιά, επισημαίνεται όμως ότι αυτή η «ευφορία» μπορεί να είναι προσωρινή.
«Η κατάσταση θα γίνει σίγουρα σκληρότερη και οικονομικά και πολιτικά», υποστηρίζει Φρέντρικ Έρικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτηρίζει «ουτοπικό» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «σταθεί» στις απαιτήσεις που τις ζητούνται, «τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα», σημειώνει ο Έρικσον.
Τέλος, το δημοσίευμα του Reuters κλείνει με… νόημα παραθέτοντας κυβερνητικές δηλώσεις όπου γινόταν λόγος ότι δεν θα δεχθούν νέα μέτρα λιτότητας και στην αναγκαιότητα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Economist: Πρόωρες εκλογές
Πρόωρες εκλογές, νέο κούρεμα του χρέους ακόμα και άτακτη χρεοκοπία και grexit βλέπει η… απαισιόδοξη έκθεση του Economist Intelligence Unit. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αντέξει ένα χρόνο ακόμα, ενώ αναφέρει για πιθανό σενάριο τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μαϊο του 2014.
Σύμφωνα με την έκθεση αν προκηρυχθούν τελικά εκλογές, πρώτο κόμμα αναμένεται να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η ΝΔ παραμένει φαβορί για να ηγηθεί και της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να βρει κυβερνητικούς συμμάχους.
Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει εξασφαλιστεί παρά το “κούρεμα” και θεωρεί πιθανή μια περαιτέρω αναδιάρθρωση την περίοδο 2014 -17. Προειδοποιεί μάλιστα ότι υπάρχει πιθανότητα 30% η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη μέσα στην επόμενη τετραετία, λόγω των κοινωνικών αναταραχών και της οικονομικής ανέχειας. Αν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη, η οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να διαμορφώνεται με βάση το μνημόνιο κατανόησης με την τρόικα, με έμφαση στην λιτότητα και στις δομικές μεταρρυθμίσεις.
New York Times: «Η Ελλάδα στο σημείο βρασμού»
«Αν ρίξεις ένα βάτραχο σε νερό που βράζει, θα πηδήξει αμέσως έξω. Αν όμως ζεστάνεις το νερό σιγά-σιγά, τότε ο βάτραχος θα περιμένει υπομονετικά να βράσει μέχρι θανάτου».
Με αυτή τη μεταφορά η εφημερίδα New York Times περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει έκκρυθμη. Σύμφωνα με τους NYT η ελληνική δημοκρατία είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη από τις πελατειακές σχέσεις και την κατάχρηση εξουσίας, πληγωμένη από τα πέντε χρόνια της ύφεσης και της λιτότητας και πλέον σε μεγάλο κίνδυνο. «Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γίνεται όλο και πιο απολυταρχική, περνώντας νόμους με διατάγματα, έχοντας τάσεις προς την άκρα Δεξιά» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.