Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η λειτουργία ως τζαμί της Μονής της Χώρας, που εγκαινίασε την Δευτέρα του Πάσχα ο Ερντογάν, σε ειδική τελετή στην οποία συνδέθηκε απ’ ευθείας από το προεδρικό μέγαρο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πρόκειται για τον ναό με τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία της
Με την πάγια αμερικανική θέση που καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει τη προσβασιμότητα στα μνημεία διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που μετατρέπονται σε τζαμιά αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανάφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία του μνημείου.
Όπως σημείωσε, «γνωρίζουμε ότι το Μουσείο της Χώρας, ένα μνημείο που βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, άνοιξε ξανά ως τζαμί και σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για περισσότερες λεπτομέρειες. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στις τοποθεσίες και τα κτίρια που φιλοξενούσαν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».
Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατυπώσει την ίδια θέση τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγιά Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί.
Μητσοτάκης: Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου στον Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας
Την έντιονη δυσαρέσκεια για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Πρώτη Λέξη» του protothema.gr και τον Αντώνη Σρόιτερ.
Συγκεκριμένα, για την μετατροπή σε τζαμί τη Μονή της Χώρας από τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιλογή αυτή «περιττή και λανθασμένη», ενώ απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα θα έπρεπε να αναβληθεί, τονίζοντας ότι οι δίαυλοι πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα εκφράσει την εντονότατη δυσαρέσκειά του, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, «είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση».
Π. Μαρινάκης για τη Μονή της Χώρας: Είναι δεδομένη η έντονη ενόχληση
«Είναι δεδομένη η έντονη ενόχληση, η πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια, συνολικά των Ελλήνων πολιτών, η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και από κει και πέρα, βέβαια, θεωρώ ότι ένα από τα πολλά θετικά του διαλόγου και της φάσης αυτής, είναι ότι μπορούμε να διατυπώνουμε και τις έντονες διαφωνίες μας σε επιμέρους κινήσεις και επιλογές, μία εκ των οποίων είναι και αυτή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM για το ζήτημα της Μονής της Χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι όπως και με την Αγία Σοφία έτσι και με την Μονή της Χώρας, ο Ερντογάν έπραξε αυτό που ήθελε και η διεθνής κοινότητα προέβη σε αυτό που κάνει πάντα. Να καταγγείλει τέτοιου είδους ενέργειες. Και το ερώτημα είναι: Θα δούμε να αλλάζει κάτι και κατά πόσο μπορεί να αλλάξει το καθεστώς;
Διότι, το να προχωράει κανείς απλά σε δηλώσεις, δίχως κανένα αποτέλεσμα, τότε η κατάσταση πάει αλλού.
Κοινώς, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… και ο νοών νοείτο!