Των Μιλένα Φάουστοβα και Αλεξέι Λιάχοφ
Τον Πάπα Φραγκίσκο τον παρακολουθούν όχι μόνο οι Καθολικοί όλου του κόσμου, αλλά και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται κοντά στο Βατικανό. Στους ενορίτες της ρωσικής εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος, η οποία βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος προκαλεί μόνο θετικά συναισθήματα.
Οι Ιταλοί αποκαλούν τη ρωσική εκκλησία στη Ρώμη «Παλάτι της Χιονάτης». Ο Ναός από λευκό λίθο και σχήματος σκηνής με ασυνήθιστο καμπαναριό και τον θόλο που ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο. Για να μπει κανείς μέσα στην εκκλησία χρειάζεται να ανεβεί τη σκάλα. Από τον πάνω κεφαλόσκαλο διακρίνεται πολύ καλά ο τρούλος του Ναού του Αγίου Πέτρου. Αυτός ο ρωσικός ορθόδοξος Ναός εμφανίστηκε πρόσφατα στη Ρώμη, αλλά η ενορία στην Αιώνια Πόλη έχει πολύ πλούσια ιστορία,- είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο ηγούμενος της ρωσικής εκκλησίας, ιερομόναχος Αντώνι Σεβρούκ.
– Φέτος θα γιορτάσουμε τα 210 χρόνια της ενορίας μας. Ιδρύθηκε ακόμα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στη Ρώμη. Άλλαζε τακτικά τη θέση της επειδή η Πρεσβεία μετακόμιζε συχνά από έναν τόπο σε άλλο. Ήταν η εκκλησία της Πρεσβείας. Από τις αρχές του εικοστού αιώνα η ενορία βρισκόταν στο κέντρο της Ρώμης, σε ένα αρχοντικό, το οποίο παραδόθηκε στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ιταλία από την πριγκίπισσα Τσερνισέβα. Μετά το θάνατό της, το αρχοντικό πέρασε δια διαθήκης στην ιδιοκτησία της εκκλησίας και από τις αρχές της δεκαετίας του 30 του περασμένου αιώνα στο Ναό του τριώροφου αρχοντικού άρχισαν να τελούνται τακτικά θείες λειτουργίες.
Η Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος χτίστηκε στο χώρο του εξοχικού Αμπεμελέκ του Ρώσου Πρεσβευτή στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μέχρι τότε η ρωσική κοινότητα αυξήθηκε τόσο που η μικρή εκκλησία στο αρχοντικό δεν μπορούσε να χωρέσει όλους, που έρχονταν να προσευχηθούν ή απλώς και να την δουν. Η νέα εκκλησία έγινε όχι μόνο πνευματικό, αλλά και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί λειτουργεί μόνιμα η ρωσική σχολή και παραδίδονται μαθήματα ιταλικής γλώσσας. Όποιοι θέλουν, μπορούν να ξεκουραστούν στην ευρύχωρη βιβλιοθήκη και να απολαύσουν την ανάγνωση διαφόρων θρησκευτικών βιβλίων και έργων της κλασικής ρωσικής λογοτεχνίας. Στις τραπεζαρίες μπορούν να πάρουν φαγητό ανεξάρτητα από την θρησκεία στην οποία πιστεύουν. Ο Ναός αυτός έχει γίνει για πολλούς το δεύτερο σπίτι, απαλύνοντας κατά κάποιο βαθμό την νοσταλγία για την πατρίδα τους, – είπε στον ανταποκριτή του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» η ενορίτισσα Άλλα.
Εδώ υπάρχουν, Ρώσοι, Ουκρανοί, Ρουμάνοι, Αλβανοί, και Ούγγροι. Πρόσφατα, εμφανίστηκε ένας ιερέας, ο οποίος κάνει κηρύγματα στα μολδαβικά. Όλα αυτά δίνουν μεγάλη έμπνευση σε όλους μας και ερχόμαστε στο Ναό πάντα με μεγάλη χαρά. Ακόμα και εκείνοι που νωρίτερα ούτε καν μπορούσαν να φανταστούν τι είναι η ορθοδοξία και εδώ ακριβώς ανάβλεψαν και ήρθαν στην πίστη. Αυτό έγινε δυνατό σε μεγάλο βαθμό επίσης και χάρη στους ιερείς μας, οι οποίοι δίνουν το παράδειγμα του ασκητικού τρόπου ζωής και είναι πνευματικά καθαροί και λαμπροί άνθρωποι, κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους πιστούς.
Η κοινότητα συμμετέχει ενεργά και στη ζωή γύρω από το Ναό. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου που έγινε στις 12-13 Μαρτίου πολλοί Ορθόδοξοι ήρθαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να δουν με τα μάτια τους τον λευκό καπνό, που έχει αναγγείλει την εκλογή του νέου Βικαρίου του Χριστού. Τώρα οι ενορίτες παρακολουθούν με περιέργεια τις πρώτες πράξεις του Πάπα Φραγκίσκου και προς το παρόν αρέσει σε όλους.