Οι πρώτες κοινές μεγάλες (έχουν ξαναγίνει αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα) στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό ολοκληρώθηκαν με ορατό γεωστρατηγικό αποτέλεσμα την ανάσταση μιας συμμαχίας που είχε να φανεί στην περιοχή από τις πρώτες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου.
Οι δηλώσεις τόσο του Αρχηγείου του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, όσο και Ρώσων στρατιωτικών ανταλυτών, αλλά και οι εξελίξεις στην αμυντική-βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών δείχνουν ότι πλέον έχει σχηματιστεί ένας τεράστιος στρατηγικός ρωσο-κινεζικός άξονας προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά κύριο λόγο οι ΗΠΑ ή καλύτερα να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους οι δύο χώρες στην περιοχή.
Τι κι αν η Ρωσία γνωρίζει ότι μακροπρόθεσμα οι κινεζικές μάζες απειλούν την πλούσια σε ορυκτό πλούτο Σιβηρία (ήδη έχει ξεκινήσει ακοικισμός της περιοχής των σινο-ρωσικών συνόρων σε βάρος 300 χλμ.
Σήμερα η “νευρικότητα” που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία σε ότι αφορά την ανάδυση της Κίνας και της Ρωσίας ως δυνάμεις που θα αμφισβητήσουν ευθέως την κυριαρχία ειδικά των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό απαιτεί συμμαχίες με δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα βρίσκονται εγγύτερα στα συμφέροντα της Μόσχας.
Έτσι, η έγκριση πώλησης του υπερμαχητικού Su-35ΒΜ (έστω στην υποβαθμισμένη έκδοσή του) και των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 (με βλήματα της υποβαθμισμένης έκδοσης) δείχνει ότι η Ρωσία έχει κάνει τις στρατηγικές επιλογές της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Από το Αρχηγείο του κινεζικού Ναυτικου ανακοινώθηκε ότι “Οι δύο πλευρές επιδιώκουν τα γυμνάσια αυτά να γίνονται σε τακτική βάση”.
Στην Μόσχα, ο στρατιωτικός αναλυτής Ίγκορ Κοροτσένκο δήλωσε στ Ria Novosti σχετικά:
“Η Ρωσία και η Κίνα με αυτά τα γυμνάσια επιδεικνύουν ότι μεταξύ τους είναι δυνατή μια στρατιωτική συμμαχία και αυτό απευθύνεται, κυρίως, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Δεν υπάρχει όμως κανενός είδους συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα, και αυτό το υπογραμμίζει με έμφαση η ηγεσία της Κίνας. Τα γυμνάσια έδειξαν το ενδιαφέρον της Ρωσίας και της Κίνας για την κοινή διασφάλιση της ασφάλειας τους”.
Και ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Ιβασόφ έκανε ίσως την πιο σημαντική δήλωση:
“Τα γυμνάσια έδειξαν ότι τα εθνικά τους συμφέροντα και η Κίνα και η Ρωσία θα τα υπερασπιστούν μαζί. Ασκείται μια ορισμένη πίεση στην πολιτική της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή εκ μέρους της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία όμως είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, στα εδάφη της είναι ανεπτυγμένα ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Παρατηρούμε επίσης την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας και των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή και πάλι με τη βοήθεια της Ιαπωνίας. Η Κίνα μάλιστα νιώθει την πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Την ανησυχεί η αντιπαράθεση γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά της Ανατολικής Κινεζικής και της Νότιας Κινεζικής θάλασσας, καθώς επίσης και στον κόλπο της Μαλαισίας, μέσω του οποίου διέρχεται ο βασικός όγκος υδρογονανθράκων στην Κίνα.”
Στα γυμνάσια έλαβαν μέρος περισσότεροι από 4.000 προσωπικό και από τις δύο πλευρές, 7 πολεμικά πλοία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και περισσότερα από 10 πολεμικά πλοία του Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ήταν τετραπλάσιου μεγέθους η άσκηση από άποψη εμπλεκομένων δυνάμεων απο την περσινή. Την άσκηση παρακολουθούσαν από τις 4 Ιουλίου, 16 ιαπωνικά και αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, επιτήρησης.
Την Δευτέρα στον αντίποδα της ρωσο-κινεζικής άσκησης οι οποίες διεξήχθηκαν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την νήσο Χοκάιντο ξεκίνησαν μεγάλες αμερικανο-ιαπωνικές ασκήσεις. Τα συμμαχικά μπλοκ της περιοχής είναι πλέον ευδιάκριτα, ειδικά αν σκεφθούμε ότι για πρώτη φορά οι δύο συνασπισμοί αντιπαρατέθηκαν σε τόσο μικρή απόσταση.
Πάντως την περίοδο από 27 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί νέες κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις χερσαίων δυνάμεων με τον κωδικό «Αποστολή 2013».
{youtube}uTBUtOs-78s{/youtube}