ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Με επιστολή τους στον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Φελίπε Σόλα, οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες που βρίσκονται στην Αργεντινή δείχνουν την στήριξή τους στο Πατριαρχείο Σερβίας και συγκεκριμένα στους Ορθοδόξους του Μαυροβουνίου.
Από το Μπουένος Άιρες οι Ορθόδοξοι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Ρωσικής Εκκλησίας στο Εξωτερικό και της Αντιοχείας ανέφεραν μεταξύ άλλων στην επιστολή που ξεκινάει με ένα στίχο του Ευαγγελίου του Ιωάννη:
«Γνωρίστε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:32).
Σας απευθυνόμαστε με σεβασμό, αυτή τη φορά με την ανάγκη να επιστήσετε την προσοχή σας στην ανησυχία μας, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Μαυροβούνιο, τη χώρα από την οποία ήρθαν πολλοί μετανάστες να εγκατασταθούν στην Αργεντινή. Παραβίασαν τη θρησκευτική τους ελευθερία αφού το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο τον Δεκέμβριο του 2019 που ονομάζεται νόμος για την ελευθερία της θρησκείας και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Το πρόβλημα με αυτόν τον νόμο έγκειται στον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε, με μονόπλευρο τρόπο, οπότε δίνει στο κράτος το αντισυνταγματικό δικαίωμα να θεωρεί θρησκευτικά κτίρια που χτίστηκαν πριν από το 1918 ως ιδιοκτησία του.
Στο Μαυροβούνιο, το 75% του πληθυσμού ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, με τη Μητρόπολη να είναι παρών στο Μαυροβούνιο για περισσότερα από 800 χρόνια και να φροντίζει για την πνευματική ανάπτυξη των Μαυροβούνιων. Το έργο της Μητρόπολης αντικατοπτρίζεται στην κατασκευή εκατοντάδων μοναστηριών και ναών, τα οποία ήταν και παραμένουν σήμερα, ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο για τους περισσότερους Μαυροβούνιους.
Φοβόμαστε ότι ο απώτερος σκοπός σε αυτόν τον νόμο, που δεν είναι η θρησκευτική ελευθερία, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αλλά η παράνομη ιδιοκτησία της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σύμφωνα με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες σε αυτά τα θέματα, ο Νόμος αυτός περιέχει πολλές διατάξεις που εισάγουν διακρίσεις κατά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και αντιτίθεται σε όλες τις ευρωπαϊκές συμβάσεις αφιερωμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν απαιτεί προνόμια, αλλά μόνο σεβασμό στο δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και της περιουσίας.
Στην Αργεντινή, υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα μεταξύ των απογόνων του πληθυσμού που μετανάστευσαν από το Μαυροβούνιο στην ευλογημένη χώρα μας στις αρχές και τα μέσα του εικοστού αιώνα, που συγκεντρώθηκαν στην Αυτόνομη Πόλη του Μπουένος Άιρες και σε πόλεις του Μπουένος Άιρες. Οι μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο και τις διώξεις, αλλά τώρα οι απόγονοί τους βλέπουν μια νέα δίωξη στην προγονική τους γη, αυτή τη φορά κρυφά, καθώς η σημερινή κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ακολουθεί μια αντιθρησκευτική πολιτική.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο διοργάνωσε πολλές ειρηνικές προσευχές με ιερές εικόνες. Πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε αρκετές πόλεις και οι παρευρισκόμενοι έφτασαν περίπου τους 200.000 πιστούς, αποτελώντας μεταξύ του 30% και του 70% του πληθυσμού ανάλογα με την πόλη. Πρέπει να αναφερθεί ότι κυριολεκτικά δεν καταγράφηκαν περιστατικά από τους συμμετέχοντες.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε ταπεινά την Εξοχότητά σας, ως αρχηγό της χώρας μας για εξωτερικές σχέσεις και θρησκεία, να δείξει αλληλεγγύη προς τους Ορθόδοξους χριστιανούς αδελφούς μας στο Μαυροβούνιο ενάντια σε οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων τους και, με τον κατάλληλο τρόπο, να καλέσουμε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου σε διάλογο για την επίλυση αυτής της κατάστασης με ειρήνη για το κοινό καλό.
Προσευχόμαστε στον Θεό για το Μαυροβούνιο, ώστε να επικρατήσει εκεί η συμφιλίωση και η αρμονία και επίσης για τον Αργεντινό λαό και για ολόκληρο τον κόσμο, έτσι ώστε, μέσω των προσευχών μας, να μας απελευθερώσει επιτέλους από την πανδημία που προκαλεί τόση πνευματική και υλική ζημιά στον πληθυσμό.