ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Όλο και πληθαίνουν οι φορείς οι οποίοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τη δοκιμαζόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.
Μετά τους ιατρούς, τους φοιτητές και τους δημοσιογράφους σειρά πήραν δικηγόροι και στρατιωτικοί της χώρας οι οποίοι εκφράζουν τη στήριξη τους απέναντι στον άδικο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες με διακήρυξη την οποία εξέδωσαν και φέρει τον τίτλο «Οι Δικηγόροι Υπερασπίζονται το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη».
Μέσα σε δυο ημέρες πάνω από τριακόσιοι δικηγόροι υπέγραψαν τη διακήρυξη ενώ ο κατάλογος δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί αφού συνεχίζουν να υπογράφουν και άλλοι δικηγόροι της χώρας. Οι υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι καθοδηγούνται αποκλειστικά από τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματός τους.
«Είναι απαράδεκτο ένας τέτοιος νόμος να παρεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία, στα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων και στις περιουσίες τους, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού των θρησκευτικών κοινοτήτων από το κράτος» επισημαίνουν.
Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως ο συγκεκριμένος νόμος κάνει διακρίσεις εις βάρος των θρησκευτικών κοινοτήτων και παραβιάζει βασικούς κανόνες του αστικού δικαίου. Γι’ αυτό στη διακήρυξή τους επισημαίνουν τα εξής:
1. Το απαράδεκτο της βάναυσης παρέμβασης στα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων σε ένα κοσμικό κράτος ·
2. Μη διακριτικότητα στην προσέγγιση των αρχών στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πιστών στο Μαυροβούνιο ·
3. Απαράδεκτο της νομικής καταπάτησης στην κανονική δομή, και τη θρησκευτική περιουσία ·
4. Απαράδεκτο της μεταβίβασης αποκλειστικής δικαστικής δικαιοδοσίας στη δικαιοδοσία φορέων κρατικής διοίκησης ·
5. Παράνομη μεταβίβαση του βάρους απόδειξης του δικαιώματος ιδιοκτησίας από τον αιτούντα στον ιδιοκτήτη ·
6. Παράνομη εθνικοποίηση της περιουσίας των θρησκευτικών κοινοτήτων χωρίς καταβολή δίκαιης αποζημίωσης ·
7. Επιλεκτική προσέγγιση στην επιβολή του νόμου και κατάχρηση εξουσίας για την επίτευξη πολιτικών στόχων.
Προσθέτουν ότι αυτός ο νόμος θέτει τις θρησκευτικές κοινότητες που έχουν ήδη καταχωρημένη ιδιοκτησία σε θέση να αποδείξουν κάτι που τεκμαίρεται ότι είναι δικό τους από το νόμο, αλλάζοντας τη δικαιοδοσία επίλυσης διαφορών από το δικαστήριο στη δικαιοδοσία διοικητικών οργάνων υπό τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.
Στήριξη και από τους στρατιωτικούς
Επιστολή με την οποία εκφράζουν την υποστήριξη τους προς την Εκκλησία απέστειλαν ενεργεία στρατιωτικοί και απόστρατοι. Οι συνολικά 123 στρατιωτικοί που υπογράφουν το κείμενο της επιστολής μεταξύ άλλων τονίζουν πως καταδικάζουν κάθε μορφή βίας που ασκήθηκε όλοι αυτή την περίοδο, ενώ επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει ίση αντιμετώπιση απέναντι στη θρησκευτική ελευθερία χωρίς καμία κρατική παρέμβαση.
«Εκφράζουμε τη πλήρη συμπαράστασή μας προς την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο σχετικά με τον αγώνα που κάνει για τη διατήρηση της ιστορικής της συνέχειας και τους ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, καθώς ο νόμος που έχει επιβληθεί κάνει διακρίσεις ως προς αυτό. Παράλληλα, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που ασκήθηκε την περίοδο αυτή και υποστηρίζουμε πως η θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα δεν θα πρέπει να παραβιάζονται από τις κρατικές αρχές».