Κορωνοϊός – Tην 1η Ιουλίου 2020 εκδικάστηκε στη Μείζονα Σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο μια σειρά υποθέσεων από την Τσεχία που αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Η σπουδαιότητα της δίκης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι παρενέβησαν ως τρίτοι σε αυτήν 4 κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Σλοβακία) και άλλες 4 επιστημονικές ενώσεις ιατρών και νομικών! Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τους επόμενους μήνες εντός του 2020 και εν όψει των τρεχουσών συνθηκών με τον κορωνοϊό θα προκαλέσει σίγουρα πληθώρα αντιδράσεων!
Τσέχοι γονείς που αρνήθηκαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα και τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν μπορούν να φοιτήσουν σε δημόσια σχολεία ή κέντρα ημερήσιας φροντίδας.
Στο ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης έγινε ακρόαση την Τετάρτη (1 Ιουλίου 2020) των αγορεύσεων των δικηγόρων Τσέχων γονέων που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ η Τσέχικη κυβέρνηση υποστήριξε ότι έχει ευθύνη να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.
Δικηγόροι για έξι οικογένειες των οποίων τα παιδιά δεν έγιναν δεκτά σε σχολεία στην Τσεχική Δημοκρατία λόγω της άρνησης τους να συμμετάσχουν σε ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολίων υποστήριξαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα τους στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της συνείδησης.
«Οι γονείς, είναι γονείς που αγαπούν και φροντίζουν τα παιδιά τους και για τους οποίους το συμφέρον των παιδιών τους αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε στο δικαστήριο η δικηγόρος Ζουζάνα Καντιλιότα.
Η Καντιλιότα υποστήριξε ότι οι γονείς έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιές ιατρικές θεραπείες θα λάβουν τα παιδιά τους και ότι αυτό δεν θα πρέπει να τους επιβάλλεται από το κράτος.
Σύμφωνα με την τσεχική νομοθεσία, όποιος δεν εμβολιάσει το παιδί του μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 10.000 τσεχικές κορώνες (420 δολάρια) και τα μη εμβολιασμένα παιδιά απαγορεύεται να παρακολουθούν κρατικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων ημερήσιας φροντίδας.
Υπό το φως των μέτρων Covid-19, μόνο οι νομικές ομάδες και ένας γονέας επιτράπηκε να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών, φορούσαν μάσκες στην αρχή της ακρόασης, αλλά μέχρι το τέλος πολλές μάσκες είχαν αφαιρεθεί.
«Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποδοτικός και ασφαλής τρόπος για την πρόληψη ασθενειών και η άρνηση εμβολιασμού αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Βιτ Αλεξάντερ Σκορμ, αγορεύοντας για λογαριασμό της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Ο Σκόρμ υποστήριξε ότι οι χώρες έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα των εμβολιασμών.
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Οι Τσέχοι βρίσκονται στα πιο χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 1% των γονέων αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους εντελώς.
«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την κατάσταση είναι η αρνητική στάση του πληθυσμού στα εμβόλια και ειδικά ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς, ο οποίος επηρεάζεται ουσιαστικά από εκστρατείες κατά των εμβολίων», δήλωσε η Kateřina Fabiánová του Κρατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στην τσεχική εφημερίδα Hlídací Pes.
«Οι παρενέργειες του εμβολίου δεν μελετώνται σωστά στην Τσεχική Δημοκρατία», υποστήριξε η Candigliota την Τετάρτη.
Αλλά η τσεχική κυβέρνηση αντεπιτεθηκε ισχυριζομενη ότι «δεν είμαστε εδώ για να αμφισβητησουμε τους ειδικούς», δήλωσε ο Σκόρμ.
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 1959 με έδρα το Στρασβούργο μετά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και χειρίζεται υποθέσεις για τα ανθρώπινα, αστικά και πολιτικά δικαιώματα.
Το ερώτημα για το Δικαστήριο είναι αν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού παραβιάζει οποιοδήποτε από τα δικαιώματα που εγγυάται η σύμβαση.
Η υπόθεση της Τετάρτης (1η Ιουλίου) παραπέμφθηκε στο δικαστήριο το 2015, ένα χρόνο πριν από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχικής Δημοκρατίας του 2016 ότι θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρέσεις από την απαίτηση εμβολιασμού για τους γονείς που αντιτάχθηκαν για λόγους ελευθερίας συνείδησης. Υπήρχε ήδη μια εξαίρεση για τους γονείς που είχαν αρνηθεί τους εμβολιασμούς για θρησκευτικούς λόγους.
Η επιτροπή των 17 δικαστών θα ξεκινήσει τώρα τις διαβουλεύσεις και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της αργότερα αυτό το έτος.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ -enromiosini