ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΑ: Με την πρώτη επιστημονική διάλεξη για εφέτος και με την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού εγκαινιάστηκε και επίσημα, το Σάββατο που μας πέρασε, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η όλη Εκδήλωση έλαβε χώρα στην μεγάλη και ευρύχωρη αίθουσα τελετών του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, τηρουμένου πάντα του σχετικού πρωτοκόλλου και όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, υπό την υψηλή επιστασία του οποίου τελεί το Τμήμα Θεολογίας, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και απηύθυνε τις εγκάρδιες πατρικές του ευχές και ευλογίες για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά προς τους φοιτητές, καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό.
Την Εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο εν Κύπρω Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, καθώς και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (ΠΕΕΘ) κ. Γεώργιος Κυριάκου.
Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ακολούθησε ο Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισαγωγή, από τον ίδιο, προ 11ετίας, των Θεολογικών Σπουδών στην Κύπρο, την επιτυχημένη και ανοδική πορεία του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τις διεπιστημονικές δραστηριότητές του.
Η πρώτη, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, επιστημονική συνάντηση του Τμήματος Θεολογίας ολοκληρώθηκε με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του ποιητή και μέλους της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών κ. Κυριάκου Χαραλαμπίδη.
Ο διακεκριμένος ποιητής ανέπτυξε το θέμα: «Λόγος ποιητικός και λόγος θεολογικός» και μέσα από την μεστή και εμπνευσμένη ομιλία του επιχείρησε να μελετήσει την ποιητική και μυστική διάσταση του λόγου εν σχέσει προς τον μέγα της Ορθοδοξίας ποιητή, τον άγιο Ρωμανό τον Μελωδό.
Ο κ. Χαραλαμπίδης επεσήμανε, ότι ο Ρωμανός ο Μελωδός «συνέδεσε ευχαριστιακά την ποίηση με την σωτηριολογική αγιότητα. Η διπλή ιδιότητα του ποιητή και του αγίου, που μελωδούσε ύμνους στον Θεό του, μας υποχρεώνει να μελετήσουμε την σχέση και την αμοιβαιότητα αυτού του συνδυασμού. Να στοχαστούμε δηλαδή γύρω από το μυστήριο της ποίησης και να εστιάσουμε την προσοχή μας στην φανέρωση της μυστικής λειτουργικότητας του θείου λόγου. Με τούτο εννοούμε τον λόγο τον ποιητικό που διατυπώνεται θεολογικά, χωρίς να χάνει την οργανική ενέργειά του και την ουσιώδη του υπόσταση».
«Η περίπτωση του Ρωμανού του Μελωδού παρέχει το υπόδειγμα ποιητή και αγίου, και φυσικά η μελέτη των Ύμνων αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο να τον γνωρίσει κανείς, να συναπαντηθεί ακριβέστερα μαζί του στον χώρο του ποιητικού του εργαστηρίου –εκεί όπου τελούσε την μυστική ζωή του “ως πεδίον εφ’ ου συντελείται η εν αγάπη θεία ένωσις”, κατά τον λόγον της Εκκλησίας», τόνισε. (Ολόκληρη η ομιλία του κ. Χαραλαμπίδη ΕΔΩ)
Η όλη Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση πλούσιου κεράσματος προς όλους τους παρευρισκόμενους, το οποίο προσέφερε και πάλι η αγάπη και η μέριμνα του Αγίου Κύκκου.
Λουκάς Α. Παναγιώτου