ΚΥΠΡΟΣ: Αποδέχεται ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης την πρόταση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να διορίσει σύμβουλο που θα διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Καλεί την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να αποφεύγουν δηλώσεις εντυπωσιασμού.
Με γραπτή του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης τοποθετείται και στις δηλώσεις Ακιντζί περί χαρακτηρισμού του πλαισίου Γκουτέρες ως «στρατηγική συμφωνία».
Ο Κύπριος Πρόεδρος σημειώνει, μεταξύ άλλων:
«1. Εάν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 4 Ιουλίου 2017, αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη.
2. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσει ο κ. Ακιντζί, αλλά πρωτίστως η Τουρκία, είναι εάν υιοθετούν τις πρόνοιες του πλαισίου, που αναφέρονται:
(α) Στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, που επί λέξει διαλαμβάνουν: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι η συνέχιση του παλιού. Θα πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση να αντικατασταθεί από ισχυρούς μηχανισμούς εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης της λύσης που θα περιλαμβάνουν διεθνή διάσταση (ΟΗΕ / πολυμερές – διεθνές πλαίσιο / φιλικές χώρες), και όπου ολόκληρη η Κύπρος και το σύνολο των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν την εφαρμογή των δικών τους υποχρεώσεων».
[irp posts=”419703″ name=”Κύπρος: Η αστυνομία πλησιάζει στους δράστες του διπλού φονικού”]
(β) Στα ξένα στρατεύματα, που επί λέξει αναφέρεται: «Θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και στη συνέχεια ο αριθμός των δυνάμεων να μειωθεί στα επίπεδα του 1960. Αναφορικά με τη ρήτρα λήξης έναντι της ρήτρας αναθεώρησης για την πλήρη αποχώρηση των εναπομεινάντων στρατευμάτων, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων».
3. Είναι καλά γνωστό πως ο λόγος ναυαγίου των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά ήταν οι άκρως αντίθετες θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων επί των πιο πάνω θεμάτων.
Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Αναστασιάδης στη γραπτή δήλωσή του, τόσο η Τουρκία όσο και ο κ. Ακιντζί, «καλούνται να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους, εάν αποδέχονται ή όχι τις παραμέτρους του γ.γ του ΟΗΕ, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ή δηλώσεις εντυπωσιασμού, αλλά και να διαμορφώσει σαφή εικόνα ο γενικός γραμματέας εάν δημιουργούνται οι συνθήκες, που θα επιτρέψουν την επανάληψη του διαλόγου».