ΜΟΝΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ – Σε μοναστήρι Big Brother είχε μετατραπεί το μοναστήρι του Οσίου Αββακούμ στο χωριό Φτερικούδι της Κύπρου, καθώς σε πολλούς χώρους είχαν τοποθετηθεί κάμερες οι οποίες εκτός από έγχρωμη εικόνα κατέγραφαν και ήχο, παρά το ότι αυτό απαγορεύεται ρητώς από τη νομοθεσία.
Όπως έχει εξηγήσει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η καταγραφή ήχου θεωρείται ιδιαιτέρως παρεμβατικό μέτρο για σκοπούς ασφαλείας και δεν επιτρέπεται.
Αυτό όμως που ανησυχεί τους χιλιάδες πιστούς που επισκέπτονταν το μοναστήρι, είναι η πιθανότητα καταγραφής των όσων κάποιοι εξ αυτών ανέφεραν στις εξομολογήσεις τους, καθώς υπήρχαν κάμερες και στο χώρο του εξομολογητηρίου.
Διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί που βριίσκονταν οι κάμερες, ποιος τις χειριζόταν και αν υπήρχε πρόσβαση στο υλικό που κατέγραφαν, από άτομα εκτός του Μοναστηριού. Η πλευρά των μοναχών αφήνει αιχμές για παρέμβαση του αδελφού του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος εργάζεται στην ΚΥΠ σε τομέα που σχετίζεται με παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο αδελφός του Μητροπολίτη βρισκόταν στην Μητρόπολη το βράδυ της 5ης Μαρτίου, όταν είχαν μεταφερθεί εκεί οι μοναχοί για «ανάκριση» από τον Μητροπολίτη. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας. Κ. Μιχαηλίδης και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Κύπρου Χ. Χρήστου, οι οποίοι έχουν διοριστεί θρονικοί επίτροποι!
Οι δύο μοναχοί που έχουν κατηγορηθεί (Ηγούμενος Νεκτάριος και Αρχιμανδρίτης Πορφύριος), ενδεχομένως και σήμερα θα βρεθούν ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής που διόρισε η Ιερά Σύνοδος για να δώσουν εξηγήσεις για τα «θαύματα», τα χρήματα που βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο και τα «σαρκικά παραπτώματα», στα οποία φέρονται να υπέπεσαν και έχουν καταγραφεί από το κύκλωμα ασφαλείας με ήχο και εικόνα.
O ηγούμενος Νεκτάριος με τον Μητροπολίτη Ταμασού
Παράλληλα διεξάγεται έρευνα και από την αστυνομία, για την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ενώ έρευνα γίνεται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης).
Η κατάσταση που επικρατούσε στο μοναστήρι δεν ήταν άγνωστη, καθώς όπως απόκάλυψε το ΡΙΚ, ο τέως αρχιεπίσκοπος μακαριστός Χρυσόστομος Β’ είχε επιστήσει την προσοχή στον οικείο Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος υπερασπιζόταν τους μοναχούς τους οποίους σήμερα καταγγέλλει. Μάλιστα ο τέως Αρχιεπίσκοπος είχε αρνηθεί να αποδεχθεί πρόσκληση για να παραστεί στα εγκαίνια του μοναστηριού και την είχε επιστρέψει ως απαράδεκτη το 2021. Υποψίες για παρόμοια φαινόμενα έχουν εγερθεί για ακόμα δύο μονές (ησυχαστήρια) της Μητρόπολης Ταμασού.
Οι υπό κατηγορία Μοναχοί υποστηρίζουν πως η καταγγελία εναντίον τους έγινε από τον Μητροπολίτη Ταμασού γιατί αντιδρούσαν στις συνεχείς πιέσεις του για αποστολή χρημάτων. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού έχει οπτικογραφημένη συνάντηση του με τον Ηγούμενο της Μονής, στην οποία του ζητάει να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο και να ορκιστεί ότι ποτέ δεν είπε σε κανέναν ότι του ζητούσε μεγάλα χρηματικά ποσά.
kefaloniapress.gr/Μανώλης Καλατζής