ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ: Κατηγορηματική διάψευση στα δημοσιεύματα για εκτεταμένες καταστροφές των τοιχογραφιών στην ανακαινισμένη Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Απαντώντας στο Anadolu σχετικά με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν μετά το άνοιγμα της ιστορικής μονής στον Πόντο έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών και αναστηλώσεων, ο Γιαχγιά Τζοσκούν δήλωσε ότι πρόκειται για καταστροφές που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Όπως εξήγησε, το έργο της Σουμελά είναι χωρισμένο σε δύο φάσεις: προηγήθηκε η διασφάλιση της ακεραιότητας του μοναστηριού με εκτεταμένες παρεμβάσεις στους επικίνδυνους βράχους σε μια επιφάνεια 17 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, τόνισε, έγιναν αναστηλωτικές εργασίες στο εσωτερικό, αλλά καμία που να αφορά τις τοιχογραφίες.
«Θα είμαι ξεκάθαρος: Δεν υπήρξε καμία πρόσφατη καταστροφή, οι περισσότερες έχουν γίνει τη δεκαετία του 1960 έως και τη δεκαετία του 1970. Αν δείτε προσεκτικά θα διαβάσετε μηνύματα σε κάθε γλώσσα, με ημερομηνίες σκαλισμένες», ανέφερε ο Γιαχγιά Τζοσκούν.
Η σύγκριση δε των φωτογραφιών, όπως είπε χαρακτηριστικά, δείχνει ότι τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 παρατηρούνται ακριβώς οι ίδιες αλλοιώσεις, στα ίδια σημεία.
Σχετικά με τη μελέτη που άρχισε να εκπονείται για τη συντήρηση των τοιχογραφιών, που εντάσσονται στη δεύτερη φάση των εργασιών, υπογράμμισε ότι θα είναι πολυεπιστημονική και τεκμηριωμένη.
Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι συντηρητές θα δουλέψουν με τα ίδια κονιάματα, τα ίδια χρώματα και στα ίδια μοτίβα, και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Με πληροφορίες από το