ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Γιατί το 2004 κληρικός Πατρ. Κιέβου χειροτονήθηκε στην Εκκλησία Κωνσταντινούπολης ως λαϊκός, ενώ μέλη του Πατρ. Κιέβου και UAOC έγιναν δεκτά στον υπάρχοντα βαθμό το 2018.
Ο ιερέας της Ισπανικής και Πορτογαλικής Μητρόπολης του Φαναρίου Ταράσιος Πετρουνιάκ, σε συνέντευξή του στο Dialogue.tut, είπε ότι το 2004, όταν ήταν κληρικός του Πατριαρχείου Κιέβου, έγινε δεκτός στον κλήρο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως μέσω εκ νέου χειροτονίας. Και δεν καταλαβαίνει γιατί το 2018 οι κληρικοί της UOC-KP και της UAOC, που ήταν στο ίδιο καθεστώς, αποκαλούνταν κανονικοί ιερείς στο Φανάρι.
«Το 2004 ήμουν ιερέας του Πατριαρχείου Κιέβου. Ωστόσο, όταν ζήτησα να ενταχθώ στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μου απάντησαν: “Η χειροτονία σου δεν έχει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος”. Ως εκ τούτου, έγινα δεκτός ως λαϊκός και χειροτονήθηκα ως νόμιμος ιερέας ήδη στους κόλπους της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης», είπε ο ιερέας και υπενθύμισε ότι το 2018 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έλαβε κληρικούς της UOC-KP και της UAOC (που είχαν το ίδιο κανονικό καθεστώς όπως ο ίδιος το 2004) «σαν ιερείς».
«Σύμφωνα με τον 68ο Αποστολικό Κανόνα και τους κανόνες 36 και 59 της Συνόδου της Καρχηδόνας, κανείς δεν μπορεί να χειροτονηθεί για δεύτερη φορά στον ίδιο βαθμό. Αν το ιερατείο έχει νόμιμα χειροτονηθεί και κάποιος τον χειροτονήσει για δεύτερη φορά, τότε στερείται το αξίωμα και από αυτόν που χειροτονεί και από αυτόν στον οποίο τελέστηκε το δεύτερο μυστήριο», λέει συγκεκριμένα.
Ο ιερέας θέτει την ερώτηση: «Ποια στιγμή γέμισαν χάρη οι χειροτονίες του πρώην Πατριαρχείου Κιέβου;»
«Αν από την αρχή ήταν γεμάτοι με Άγιο Πνεύμα, τότε θα έπρεπε να στερηθώ το βαθμό μου ακριβώς ως δύο φορές χειροτονημένος», λέει ο π. Ταράσιος. «Αν οι χειροτονίες των εκπροσώπων της UOC-KP, όπως κι ο δική μου, ήταν άκυρες, τότε γιατί δεν έγιναν δεκτοί στους κόλπους της Κωνσταντινούπολης ως λαϊκοί;»
Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι, σύμφωνα με τον Σεργκέι Ντουμένκο, η OCU δεν συμφωνεί με την εκ νέου χειροτονία.
spzh.news