Η Τουρκία έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της δημιουργίας των συνθηκών εκείνων που θα της δώσουν την αφορμή για να πραγματοποιήσει την εισβολή της Συρία, αλλά και στο αποκορύφωμα των στρατιωτικών της προετοιμασιών με συγκεντρώσεις δυνάμεων στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Τη Δευτέρα η γενική διεύθυνση διαχείρισης εκτάκτων φυσικών καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασαν το όριο των 100.000 ατόμων, φτάνοντας τους 100.363 Σύρους.
Το όριο αυτό είχε θέσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τον Αύγουστο ως την «κόκκινη γραμμή» για την δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μέσα στο έδαφος της Συρίας για την προστασία των προσφύγων, όπως είχε πει.
Παράλληλα οι συνθήκες με τα συνεχή μεθοριακά επεισόδια μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με ανταλλαγές πυροβολικού, τα οποία ξεκίνησαν από τον βομβαρδισμό της τουρκικής πόλης Akcakale και το θάνατο 5 ατόμων –σε ένα κτύπημα που από πολλούς θεωρείται ως κατευθυνόμενο- έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο πάνω στο οποίο η Άγκυρα θα στηρίξει την επέμβασή της, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Αν και αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης μιλούν ότι το όριο των 100.000 έχει τεθεί περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους και ότι δε σημαίνει αυτομάτως εισβολή στη Συρία εντούτοις επισημαίνουν ότι όλες οι επιλογές είναι ακόμη ανοικτές.
Ο επικεφαλής όμως της τουρκικής διπλωματίας Α. Νταβούτογλου έχει εκφράσει την θέληση της χ ώρας του για μια ένοπλη σύρραξη λέγοντας πως «αξίζει το ρίσκο ένας πόλεμος με τη Συρία».
Ο τουρκικός Στρατός πάντως συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις του στα τουρκο-συριακά σύνορα έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 250 άρματα μάχης, ενώ πρόσφατα 25 μαχητικά F-16 μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση του Ντιάρμπακίρ ενισχύοντας την 8η Αεροπορική Πτέρυγα που εδρεύει εκεί.
Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Necdet Özel ο οποίος πρόσφατα επιθεώρησε τουρκικές μονάδες στη μεθοριακή γραμμή είχε δηλώσει ότι ο τουρκικός Στρατός θα «απαντήσει με μεγαλύτερη ορμή εάν συριακές οβίδες κτυπήσουν πάλι τουρκικό έδαφος».
Φυσικά οι τουρκικές αιτιάσεις για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» για την προστασία των αμάχων μόνο ως αστείες μπορούν να εκληφθούν καθώς μια εισβολή και κατά συνέπεια ένοπλη σύρραξη με τη Συρία όχι μόνο θα επιτείνει το πρόβλημα των προσφύγων αλλά θα δημιουργήσει μια δεύτερη χειρότερη ανθρωπιστική κρί8ση από αυτή που υπάρχει σήμερα.