“Κρούει τον κώδωνα κινδύνου” για καταστάσεις που μπορούν να ξεφύγουν και να οδηγήσουν σε “θερμή” κρίση την Δύση με την Ρωσία ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZhD), Βλαντίμιρ Γιακούνιν και εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στην γερμανική επιθεώρηση Spiegel.
Ο Β.Γιακούνιν, μάλιστα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ρόδο (είναι ιδρυτής και πρόεδρος του διεθνούς φόρουμ «Διάλογοι Πολιτισμών» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Ρόδο) και είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη.
Έτσι, την επαύριο της καταγγελίας της συνθήκης Συνεργατικής Μείωση των Απειλών CTR (Cooperative Threat Reduction) από την Ρωσία, (βρισκόταν σε ισχύ από το 1990 και έχει ως να ελεγχθούν τα πυρηνικά όπλα μετά την διάλυση της Σοβετικής Ένωσης) λόγω αντιπυραλικής ααπίδας έρχεται ο Β.Γιάκούνιν και προετοιμάζει για “δύσκολες καταστάσεις”.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, ειδικά στο ζήτημα της κρίσης στη Συρία, όπου η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη», τόνισε σε συνέντευξή του στην γερμανική επιθεώρηση Spiegel ο 64χρονος Γιακούνιν.
«Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε μια οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη. Η Ρωσία είναι εναντίον της χρήσης εξωτερικών δυνάμεων [για την επίλυση της κρίσης]», συμπλήρωσε ο ρώσος αξιωματούχος, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα του γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με την εμπλοκή της χώρας του στο συριακό εμφύλιο.
«Η εμπλοκή της Ρωσίας στηρίζεται στη γνώση που έχουμε για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ εξακολουθεί να τυγχάνει της υποστήριξης από τη συντριπτική πλειοψηφία του συριακού λαού και γνωρίζουμε πως οι αντίπαλοι του εξοπλίζονται από κράτη του εξωτερικού», είπε εις εκ των ισχυρότερων ανδρών της Ρωσίας, που βρίσκεται στο «τιμόνι» των ρωσικών σιδηροδρόμων.
Όσον αφορά στο κατά πόσο η Ρωσία νοιάζεται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διενεργεί καθημερινά το καθεστώς Ασαντ, ο στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν προειδοποιεί ότι «η εκδημοκρατικοποίηση της Μέσης Ανατολής, όπως επιτάσσεται από τη Δύση, οδηγεί αναπόφευκτα σε μια ολοένα αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών, οι οποιοι μέχρι πρότινος ήταν περιθωριοποιημένοι».
Τέλος, ο Γιακούνιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του πολιτικοποιημένου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, που ενέσκηψε πρόσφατα, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις στην κοινή γνώμη της Ρωσίας. «Έχω την εντύπωση πως η Δύση δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί αυτό το καιρό, από μια ξεδιάντροπη συναυλία μερικών ατίθασων παλιοκόριτσων μέσα σε μια ορθόδοξη εκκλησία», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση της Ρωσίας κατά την περίοδο 2000-2003.
Ο Γιακούνιν είναι από το 2005 ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μεταφορικού οργανισμού στον κόσμο, με ένα αχανές δίκτυο γραμμών μήκους 88.000 χιλοομέτρων που το 2011 «έκοψε» 992 εκατομμύρια ατομικά εισιτήρια και μετέφερε 1,2 δισ. τόνους εμπορευμάτων.