ΙΤΑΛΙΑ ΝΕΑ: Η υπερβολική θνησιμότητα που προκάλεσε η επιδημία Covid-19 στην Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα να επαναφέρει στο επίκεντρο της συζήτησης το επίμονο χαμηλό ποσοστό γεννήσεων της χώρας.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνει αυτή τη βοήθεια στην προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τον «δημογραφικό χειμώνα» της.
Διακόσιοι είκοσι επτά ψήφοι «υπέρ», τέσσερις «κατά» και δύο αποχές. Η ψηφοφορία για το νόμο περί μηνιαίας αποζημίωσης για όλα τα παιδιά στην Ιταλία στη Γερουσία, απέκλειε να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση Μάριο Ντράγκι: λίγο έλειψε να υπάρξει ομοφωνία επί των παρόντων. Μια ευνοϊκή κατάληξη που απολάμβανε η Υπουργός Οικογένειας και Ίσων Ευκαιριών, Έλενα Μπονέτι (Italia Viva, κεντρική αριστερά): «Είναι ένα σημαντικό μέτρο, διότι σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, μιας νέας αφετηρίας. Βάζουμε τις νέες γενιές στο κέντρο », χαιρέτησε, στο τέλος της ψηφοφορίας, σε μια ατμόσφαιρα ομονοίας, με την οποία ο ιταλικός κοινοβουλευτισμός δεν είναι πολύ εξοικειωμένος.
Από 1 ης Ιουλίου, 250 ευρώ κάθε μήνα για κάθε παιδί θα πρέπει να καταβάλλονται στις οικογένειες, από το έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης έως τα 21 του χρόνια. Αν και αυτή η ενίσχυση δεν είναι “καθαρή” δαπάνη – θα αντικαταστήσει εν μέρει τις υπάρχουσες παροχές – και εάν και το ποσό μπορεί να μειώνεται ανάλογα με το εισόδημα των γονέων, η καθιέρωση αυτού του επιδόματος αντιπροσωπεύει, ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, άνευ προηγουμένου κλίμακας (περίπου 20 δις ευρώ), ποσό εντελώς αδιανόητο πριν από την έναρξη της πανδημίας.
Στην ομιλία της η νέα πρόεδρος της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD, κεντροαριστερά) στη Γερουσία, Simona Malpezzi, χαιρέτισε θερμά αυτό που περιέγραψε ως “το πρώτο σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των οικογενειών” . Πριν προσέθεσε: «Είναι σημαντικό αυτοί οι νόμοι να εγκριθούν, ενώ Στατιστική Υπηρεσία σημείωσε νέα επιτάχυνση της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα μας. ”
Λίγες μέρες νωρίτερα, η Istat δημοσίευσε τον δημογραφικό πίνακα για το έτος 2020 στην Ιταλία και, πράγματι, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό. Παράλληλα με τους 746.000 θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα (το υψηλότερο ποσοστό από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου), η Ιταλία έχει καταγράψει μόλις 404.000 γεννήσεις, το χαμηλότερο ποσοστό μεταπολεμικά. Εάν προσθέσουμε σε αυτό μια αρνητική μεταναστευτική ισορροπία, η Ιταλία έχασε, το 2020, λίγο περισσότερους από 380.000 κατοίκους, το αντίστοιχο του πληθυσμού της πόλης της Φλωρεντίας.
aktines.blogspot.com