Ιστορικές στιγμές στην Ουκρανία. Η Ενωτική Σύνοδος του Κιέβου εξέλεξε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Κιέβου.
Τα Θεοφάνεια θα δοθεί στο νέο Προκαθήμενο ο Τόμος Αυτοκεφαλίας που θα σημάνει κι επίσημα πως η Εκκλησία της Ουκρανίας μπαίνει σε νέα εποχή.
Ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Πoροσένκο ανακοίνωσε τη δημιουργία της «ουκρανικής τοπικής ορθόδοξης αυτοκέφαλης εκκλησίας» στο συγκεντρωμένο πλήθος, λέγοντας χαρακτηριστικά «Συγχαρητήρια σε όλους για τη δημιουργία της τοπικής αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία μόλις έλαβε χώρα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας».
O Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλλαρίων, αντέδρασε άμμεσα με την εξής δήλωση: οι συμμετέχοντες στην ενωτική Σύνοδο θα σβηστούν από την ιστορία, η Ουκρανική Εκκλησία θα συνεχίσει το έργο της, καμία από τις Κατά Τόπους Εκκλησίες δεν έχει στηρίξει την πράξη της «ενωτικής Συνόδου»
Την ίδια ώρα από την Αγία Σοφία στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος, σε ομιλία του, τοποθέτησε το θέμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη, σε πολιτικό υπόβαθρο αποστέλοντας μήνυμα ότι πλέον τίποτα δεν συνδέει την χώρα του με την Ρωσία.
Ξεκαθάρισε όμως ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματα εκείνων που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην Εκκλησία της Ρωσίας.
Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής εκκλησίας, μίλησε για μια ιστορική στιγμή ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον μητροπολίτη Φιλάρετο και τον Μητροπολίτη Μακάριο και ζήτησε από τους συμπολίτες του να παραμείνουν ενωμένοι και να στηρίξουν την Εκκλησία τους.
Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΝΤΟΥΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ
Μετά την ολοκλήρωση της Ενωτικής Συνόδου στο Κίεβο, η κρατική Ντούμα της Ρωσίας έσπευσε να σχολιάσει το αποτέλεσμα αλλά και να καυτηριάσει την συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου στην Σύνοδο.
Λίγο μετά την ομιλία του ίδιου στην πλατεία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας οι χαρακτηρισμοί από ρωσικής πλευράς για τα όσα είπε ο Ποροσένκο ήταν σαφείς.
«Ο Ποροσένκο προσπαθεί να στρατολογήσει την εκκλησία», σχολίασαν στην κρατική Ντούμα.
Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Ντούμας σε θέματα των χωρών της ΚΑΚ Λεωνίντ Καλάσνικοφ θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με την ανακοίνωση για την «αυτοκεφαλία της Ουκρανικής εκκλησίας» προσπαθεί να ασκήσει επίδραση στους θρησκευτικούς θεσμούς στην Ουκρανία.
Τομ κατηγόρησε μάλιστα ότι βασίζεται σε εθνικές πεποιθήσεις μεγιστάνα: «Οι βασιλιάδες και οι ψευδοβασιλιάδες πάντα επιθυμούσαν να έχουν την θρησκεία ως όπλο. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, υπήρχε ανέκαθεν από την αρχή της δημιουργίας της Εκκλησίας. Την παρούσα στιγμή ο Ποροσένκο προσπαθεί να στρατολογήσει τους θρησκευτικούς θεσμούς και να τους θέσει στην προσωπική του εξυπηρέτηση και όχι στις υπηρεσίες του κράτους» καταλήγει σε ανακοίνωσή του, ο Καλάσνικοφ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Η συνεργάτης του Διεθνούς Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ιρίνα Τρεσαρούκοβα επιμελήθηκε το βιογραφικό του.
Μιλάει άπταιστα ελληνικά , δημοσιογραφούσε σε πνευματικά έντυπα και ιστοσελίδες στο παρελθόν με σπουδές και πρακξτική στην Φιλοσοφική σχολή Αθηνών στο ΕΚΠΑ,ο Μητρ Επιφάνιος είναι από σήμερα ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής εκκλησίας.
Η κουρά του έγινε με ευλογία του Πατριάρχη Φιλάρετου .
Ο εν κόσμω Σεργκέι Ντουμένκο του Πιότρ, γεννήθηκε στς 3 Φεβρουαρίου του 1979 στο χωριό Βόλκοβο της περιοχής Ιβάνοβσκι στην περιφέρεια της Οδησσού. Τα παιδικά του χρόνια πέρασαν στη Μπουκοβίνα, μετά το σχολείο ενεγράφη στο Σεμινάριο του Κιέβου, από όπου αφοποίτησε το 1999 με ανώτατο βαθμό. Έπειτα ενεγράφη στην Πνευματική Ακαδημία του Κιέβου, την οποία αποφοίτησε με βαθμό PhD, διδάκτωρα θεολογίας, αφού έγραψε το διδακτορικό με θέμα «Διαμόρφωση εκκλησιαστικών κανονικών συλλογών την περίοδο πρι τη Σύνοδο της Νίκαιας και τα χαρακτηριστικά τους». Το 2003 – 2005 δίδασκε στο Σεμινάριο του Ρόβνο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς είχε τη θέση του γραμματέα της Επαρχιακής Διεύθυνσης του Ρόβνο και διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του μητροπολίτη Δανιήλ του Ρόβνο και του Οστρόζιε.
Ήταν συντάκτης της διαδικτυακής πύλης «Ορθόδοξο Ρόβνο» και μέλος της σύνταξης της εφημερίδας «Πνευματικό πεδίο». Είναι μέλος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας. Ένα χρόνο έζησε στην Ελλάδα, όπου έκανε πρακτική εξάσκηση στο ΕΚΠΑ στη Φιλοσοφική Σχολή. Με την ευλογία του Πατριάρχη Φιλάρετου στις 21 Δεκεμβρίου εδέχθη την κουρά με όνομα Επιφάνιος. Στις 6 Ιανουαρίου του 2008 χειροτονήθη ιεροδιάκονος και στις 20 Ιανουαρίου 2008 χειροτονήθη ιερομόναχος.
Τον Ιανουάριο του 2008 έγινε γραμματέας του Πατριάρχη του Κιέβου και Πασών των Ρωσιών Φιλαρέτου.Με την απόφαση της Αρχιερατικής Συνόδου από τις 28 Ιουνίου του 2013 έγινε μητροπολίτης του Περειασλάβ-Χμελνίτσκι και Μπελοτσερκόβσκι με δικαιώματα επαρχιακού αεριερέα.
Με την απόφαση της Συνόδου από τις 13 Δεκεμβρίου 2017 πήρε τίτλο μητροπολίτη του Περειασλάβκ λαι Μπελοτσερκόβσκι.
Έχει πολλά εκκλησιαστικά και κρατικά βραβεία και παράσημα.
Έχει πει σε μια συνέντευξη ότι ασχολείται με μεταφράσεις των Αγίων Πατέρων στα ουκρανικά.
Σημιεώνεται ότι ο Επιφάνιος είναι άνθρωπος που βρίσκεται μακριά από βασικές ομάδες επιρροής στην εκκλησία και στενός οπαδός του Φιλαρέτου. Η γνώση της ελληνικής μπορεί να είναι ένα σημαντικό προτέρημα στις σχέσεις με το Φανάρι.
Ακολουθούν φωτογραφίες και video του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από τον ιστορικό ναό της αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια της Ενωτικής Συνόδου.