ΟΗΕ: Στη χθεσινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η κυβέρνηση Τραμπ καταψήφισε το ευρωπαϊκό ψήφισμα που απαιτούσε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Αντί αυτού, πρότεινε ένα δικό της ψήφισμα, το οποίο έκανε γενική έκκληση για ειρήνη χωρίς να χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο.
Έξαλλοι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει το ψήφισμα της ΕΕ προκάλεσε οργή στους ευρωπαίους συμμάχους. Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πείσει την Ουκρανία να αποσύρει το ψήφισμά της.
Το ψήφισμα της Ουκρανίας εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 65 αποχές. Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ουγγαρία και η Νικαράγουα. Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, τάχθηκαν υπέρ.
Το αμερικανικό ψήφισμα και η έγκρισή του
Μετά την απόρριψη του ουκρανικού ψηφίσματος, οι ΗΠΑ κατέθεσαν το δικό τους, το οποίο δεν ανέφερε ευθύνες για τη ρωσική εισβολή. Η Βρετανία και η Γαλλία επέκριναν αυτή τη στάση, τονίζοντας ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να αναγνωριστεί η επιθετικότητα της Ρωσίας.
Η αντίδραση της Ουάσινγκτον
Η αμερικανίδα αντιπρόσωπος, Ντόροθι Καμίλ Σία, υποστήριξε πως τα προηγούμενα ψηφίσματα δεν είχαν σταματήσει τον πόλεμο και ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική ειρήνη. Ωστόσο, όταν το αμερικανικό ψήφισμα τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει αναφορά στη Ρωσία ως εισβολέα, οι ΗΠΑ απείχαν από την τελική ψηφοφορία.
Αργότερα, η διαμάχη μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκεί, η αμερικανική αντιπροσωπεία επέμεινε να περάσει το αρχικό της ψήφισμα χωρίς τροποποιήσεις. Παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να το αλλάξει, η Ρωσία άσκησε βέτο στις τροπολογίες.
Πώς ψήφισε η Ελλάδα και η Κύπρος
Η Ελλάδα και η Κύπρος συντάχθηκαν με την ΕΕ, στηρίζοντας το ουκρανικό ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση. Ωστόσο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πέντε χωρών (μαζί με τη Γαλλία, τη Δανία, τη Σλοβενία και τη Βρετανία) που απείχαν από την τελική ψηφοφορία.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θυμίζει το ρήγμα του 2003 για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Richard Gowan, διευθυντής του ΟΗΕ για την International Crisis Group, σχολίασε ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι εξοργισμένοι, καθώς θεωρούν πως η Ουάσινγκτον τους υπονόμευσε.
Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις
Η νέα στάση των ΗΠΑ δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον της δυτικής στρατηγικής απέναντι στη Ρωσία. Εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να επιδιώκει μια πιο ήπια προσέγγιση, οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως βρεθούν σε αδιέξοδο, καθώς χωρίς την αμερικανική στήριξη, η πίεση προς τη Μόσχα μειώνεται σημαντικά.
Μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις
Η απόφαση των ΗΠΑ να συμπορευτούν με τη Ρωσία στον ΟΗΕ αποτελεί μια στροφή που αλλάζει τις δυναμικές στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ενώ η Ευρώπη παραμένει σταθερά απέναντι στη Μόσχα, η Ουάσινγκτον δείχνει να επανεξετάζει τη στάση της, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις διατλαντικές σχέσεις και στην παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία.