Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ στις αναφορές ότι μια έκρηξη κατέστρεψε το πυρηνικό συγκρότημα του Fordow στο Ιράν ήρθε σήμερα από τον Ισραηλινό υπουργό εσωτερικής αμύνης (home front ministry) Avi Dichter.
Ο Ισραηλινός υπουργός και σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ισχυρής έκρηξης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Fordow έκανε την εξής διφορούμενη όσο και… περίεργη δήλωση: «Κάθε έκρηξη στο Ιράν η οποία δεν έχει θύματα παρά μόνο το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι καλά νέα».
Διφορούμενη και περίεργη μαζί γιατί η ιστορία περί της εκρήξεως την οποία έφερε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το αμερικανικό WND δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη πηγή είτε ισραηλινή είτε ιρανική είτε οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη. Παρόλα αυτάμε την συγκεκριμένη ιστορία να εξαπλώνεται συνεχώς στον ισραηλινό Τύπο με την Haareetz να διερωτάται: «Ποιος διέδωσε τις φήμες για μεγάλη έκρηξη στο Ferdow και γιατί τα μεγάλα ΜΜΕ την αγνοούν;» η αντίδραση του Avi Dichter δεν έδειξε τουλάχιστον κάποια τυπική διπλωματική… έκπληξη. Ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε παρά μόνο είπε ουσιαστικά εάν έγινε τότε καλώς έγινε.
Στο άρθρο του το WND που υπογράφει με ψευδώνυμο κάποιος Reza Khalili, ο οποίος αναφέρεται ως πρώην κατάσκοπος δυτικών υπηρεσιών που αργότερα αποσκίρτησε στη Δύση, από την έκρηξη στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Fordow καταστράφηκε το μεγαλύτερο του εξοπλισμού του εργοστασίου ενώ τουλάχιστον 240 άτομα παγιδεύτηκαν κάτω από τη γη.
Μάλιστα η δολιοφθορά αποδίδεται σε κοινή επιχείρηση της CIA της Mossad και της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης ΜΕΚ, η οποία προσφάτως αφαιρέθηκε από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο η επιχείρηση είχε την ονομασία Αχιλλέας.
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι μια από τις δύο εγκαταστάσεις – η άλλη είναι το Natanz- στις οποίες υπάρχουν στοιχεία ότι πραγματοποιείται εμπλουτισμός ουρανίου σύμφωνα με το Ινστιτούτο επιστήμης και διεθνούς ασφάλειας ISIS. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πρώην στρατόπεδο των φρουρών της επανάστασης. Βρίσκεται πλησίον της ιερής πόλης Qom και γύρω στα 120 χλμ. νότια και δυτικά της Τεχεράνης, ενώ διαθέτει περί του 2700 φυγοκεντρωτές για εμπλουτισμό ουρανίου σε ένα ποσοστό της τάξης του 20% αν και η διεθνής υπηρεσία ατομικής ενέργειας θεωρεί πως το ποσοστό αυτό ειδικά στο Fordow έχει φτάσει το 27%, πολύ πιο κάτω απο το επιθυμητό 90% για την παραγωγή μιας βόμβας πιο πάνω όμως απο τις μέχρι τώρα γνωστές δυνατότητες του Ιράν.
Στο ρεπορτάζ του WND το οποίο όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει κάποια άλλη ανεξάρτητη πηγή που να το επιβεβαιώνει αναφέρεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου. Ήταν τόσο ισχυρή που ταρακούνησε το σύνολο των εγκαταστάσεων οι οποίες είναι υπόγειες σε βάθος 100 μέτρων στην πλαγιά ενός βουνού και σχεδόν απρόσβλητες όχι μόνο από αεροπορικές επιθέσεις με συμβατικά φορτία όσο και από τις ειδικές βόμβες διάτρησης καταφυγίων και υπόγειων εγκαταστάσεων.
Στο εργοστάσιο υπάρχουν δύο ανελκυστήρες οι οποίοι είναι εκτός λειτουργίας τώρα και οι δύο. Ο ένας κατέβαινε σε βάθος 80 μέτρων στην επίπεδο των φυγοκεντρωτών και το άλλο μέχρι το τελευταίο επίπεδο του εργοστασίου για την μεταφορά βαρέων υλικών και εξαφθοριούχου ουρανίου που φυλάσσεται εκεί. Από τις κλίμακες μόνο μια φτάνει μέχρι το τελευταίο επίπεδο ενώ η κατασκευή της άλλης δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται για να καταδείξουν το γεγονός ότι τουλάχιστον 240 άτομα βρίσκονταν ή εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Στο ρεπορτάζ του το WND αναφέρει ακόμη ότι η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση 3 μιλίων και οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας απομόνωσαν την περιοχή σε απόσταση 15 μιλίων, ενώ η κυκλοφορία στο δρόμο που οδηγεί από την Qom στην Τεχεράνη διακόπηκε προσωρινά.
Το WND αναφέρει ακόμη ότι το ιρανικό καθεστώς θεωρεί την έκρηξη ως πράξη δολιοφθοράς και ότι τα εκρηκτικά μπορεί να έφτασαν μέσα σε φορτίο εξαφθοριούχου ουρανίου. Η έκρηξη σημειώθηκε στον τρίτο θάλαμο των φυγοκεντρωτών με τα αποθέματα του υψηλού εμπλουτισμού ουρανίου να βρίσκονται από κάτω.