Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το Διάταγμα “Περί στράτευσης τον Απρίλιο – Ιούλιο 2013 των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περί αποστράτευσης των πολιτών που έχουν στρατολογηθεί ως φαντάροι “.
Από την 1η Απριλίου το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προτίθεται να στρατολογήσει 153 χιλιάδες αποφοίτους σχολείων και ΑΕΙ. Αυτός ο αριθμός ξεπερνάει κατά 13 χιλιάδες τον αριθμό που ήταν το προηγούμενο φθινόπωρο. Η στράτευση της άνοιξης (η στράτευση γίνεται δύο φορές το χρόνο – την άνοιξη και το φθινόπωρο) θα διαρκέσει από την 1η Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου.
Ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου του Στρατού Βασίλι Σμιρνώφ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Άμυνας κάνει πολλά για να αυξήσει την ελκυστικότητα της στρατιωτικής θητείας, που είναι υποχρεωτική στη Ρωσία για τον άρρενα πληθυσμό ηλικίας από 18 έως 28 ετών.
Πρωτίστως είναι η πολιτική της διαφάνειας. Επιτρέπεται οι γονείς να βρίσκονται στην συνεδρίαση της στρατολογικής επιτροπής και 11 ζιλιάδες ήδη έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα πέρσι.
Δεύτερον, στην εργασία των στρατολογικών επιτροπών συμμετέχουν 1650 εκπρόσωποι διάφορων δημόσιων οργανισμών. Ως αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας του Υποργείου Άμυνας και των δημόσιων οργανισμών 30,1% αναγνωρίστηκαν ως ανίκανοι να υπηρετήσουν λόγω της κατάστασης υγείας είτε πήραν αναβολή.
Τρίτον, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και της Εθελοντικής Οργάνωσης Βοήθειας του Στρατού και του Στόλου (DOSAAF) υπόσχονται να απασχολήσουν με το επάγγελμά τους. Το φθινόπωρο αναμετρήθηκαν 26,8 χιλιάδες, ενώ την άνοιξη θα πάνε να στρατευθούν με το επάγγελμά τους 49,7 χιλιάδες φαντάροι.
Τέταρτον, 307 άτομα φέτος επέλεξαν την εναλλακτική δημόσια θητεία, και με τον τρόπο αυτό μπορεί να λειτουργήσει οποιοσδήποτε.
Πέμπτον, ο κος Σμιρνώφ υποσχέθηκε ότι οι φαντάροι θα υπηρετήσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πατρικό τους σπίτι.
Έκτον, οι στρατιώτες τώρα παραλαμβάνουν τις κάρτες της τράπεζας VTB, στις οποίες κατατίθενται 2 χιλιάδες ρούβλια του μηνιαίου στρατιωτικού μισθού τους και εμβάσματα από τους γονείς χωρίς περιορισμό.
Τέλος, οι φαντάροι του 2013 θα πάρουν την καινούργια βελτιωμένη στολή, κάλτσες αντί για πορτιάνκι (είδος υφάσματος με το οποίο τύλιγαν τα πόδια οι στρατιώτες), καμπίνες ντους, ο νυχτερινός ύπνος θα παραταθεί για 30 λεπτά καθώς και θα προστεθεί μεσημεριανός ύπνος μίας ώρας μετά το γεύμα. Και σε δύο χρόνια ο στρατός πλήρως θα αλλάξει την διατροφή και να υιοθετήσει το λεγόμενο μπουφέ αντί για το καθιερωμένο τραπέζι.
Ταυτόχρονα φέτος για πρώτη φορά μετά το 1917 οι ιερείς του στρατού παρακολουθούν ειδικά μαθήματα. Το γεγονός αυτό υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
“Από τις 26 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου οι διορισμένοι μόνιμα βοηθοί των αρχηγών για την εργασία με τους θρήσκους στρατιώτες για πρώτη φορά παρακολουθούν ειδικά μαθήματα στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο του Υπουργείου Άμυνας “, – αναφέρει το πρακτορείο RIA NOVOSTI τα λόγια του εκπροσώπου του Υπουργείου.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τις αρχές της τακτικής της ενώσεως στρατευμάτων πεζικού. Εκτός τούτου οι ιερείς του στρατού θα συμμετέχουν στις ασκήσεις του επιτελείου. Στο γραφείο Τύπου επεσήμαιναν ότι στις ομάδες εκμάθησης συμπεριλήφθησαν οι εκπρόσωποι του ισλάμ και της ορθόδοξης πίστεως. Με το πέρας των μαθημάτων κάθε φοιτητής θα λάβει το πιστοποιητικό σε κρατικό έντυπο.
Με βάση το πρόγραμμα αναγέννησης του θεσμού των ιερέων του στρατού που διαλύθηκε το 1918, στο ρωσικό στρατό θα εμφανιστούν 240 μόνιμες θέσεις των ιερέων και εννέα “δημόσιες θέσεις” οι οποίες θα συντονίζουν την εργασία των ιερέων με τους θρήσκους στρατιώτες.
Τον Ιούλιο του 2009 ο Δμίτρι Μεδβέδεβ, τότε Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στήριξε την πρωτοβουλία των επικεφαλών των μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας να αναγεννηθεί ο θεσμός του ιερέα του στρατού. Με την απόφαση του Υπουργού Άμυνας το 2010 εισήχθησαν 240 μόνιμες θέσεις για τους ιερείς του στρατού και 9 δημόσιες θέσεις. Πρώτ’ απ΄όλα συμπληρώθηκαν οι θέσεις των ιερέων στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι στους εκπροσώπους διάφορων θρησκειών εγγυάται η ανάλογη πρόσβαση στις στρατιωτικές μονάδες. Με άλλα λόγια, ένα λόγου χάριν στο μηχανοκίνητο τάγμα οι περισσότεροι στρατιώτες και αξιωματικοί είναι μουσουλμάνοι, τότε θα στείλουν εκεί ως ιερέα του συντάγματος τον μουλά.
Οι περισσότεροι ιερείς- βοηθοί των αρχηγών είναι αφυπηρετήσαντες αξιωματικοί, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν εμπειρία στρατιωτικής υπηρεσίας. Και η εκκλησιαστική θητεία του καθενός είναι πάνω από πέντε χρόνια. Στο έδαφος των στρατιωτικών μονάδων του Πεζικού τώρα ήδη βρίσκονται μερικές δεκάδες εκκλησίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Εκεί πριν λειτουργούσαν οι ιερείς από τις πλησιέστερες ενορίες ενώ τώρα τους αντικαθιστούν σιγά-σιγά οι μόνιμοι ιερείς του στρατού.
Το επιστημονικό κοινωνιολογικό κέντρο ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας διεξήγαγε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι πιο συνηθισμένες μορφές εργασίας με τους στρατιώτες για τους εκπροσώπους της εκκλησίας στο στρατό είναι ομαδικές και ατομικές συζητήσεις και ομιλίες. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εκκλησίας επίσης επεσήμαναν ότι οι επίσημη πρόσληψη στη θέση του ιερέα του τάγματος αυξάνει την εξουσία των ιερέων ανάμεσα στους στρατιώτες.
Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα στρατιώτες αποκαλούν τον εαυτό τους θρήσκους.