του Θωμά Αναστασιάδη
Στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουδμουρτίας η παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, γιορτάστηκε πανηγυρικά στις 27-9-18, καθ’ όσον η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ακολουθεί το πάτριο, λεγόμενο εορτολόγιο.
Επίκεντρο των λατρευτικών τελετουργιών ήταν ο καθεδρικός Ι. Ναός του Αγ. Αλεξάνδρου Νέφσκι, στην πρωτεύουσα της Ουδμουρτίας Ιζέβσκη (Ижевск 650 χιλ. κάτ.), όπου βρίσκεται και η έδρα της Μητρόπολης Ιζέβσκης & Ουδμουρτίας. Νωρίς το πρωί μεταφέρθηκε λιτανευτικά στον κυρίως ναό, από την κρύπτη όπου φυλάσσεται στο ναϊδριο του «Ζωοδόχου Σταυρού». Ο ειδικός αυτός Σταυρός είναι πολύτιμος και ιστορικής αξίας για τους Χριστιανούς της περιοχής.
Κατασκευάστηκε από μοναχούς του Αγίου Όρους ως δώρο στην βασιλική οικογένεια για την 300ή επέτειο από την ίδρυση της Δυναστείας των Ρομανώφ. Όταν ξέσπασαν επαναστατικές αναταραχές στη Ρωσία, ο Σταυρός μεταφέρθηκε στους Αγ. Τόπους, όπου παρέμεινε σε ναό της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ. Εκεί τοποθετήθηκε πέτρα από τον Γολγοθά και ένα κομμάτι Τιμιόξυλο. Στην δεκαετία του 1980, ο Μητροπολίτης Ουδμουρτίας Νικόλαος, ο οποίος πριν διετέλεσε ως αρχιμανδρίτης επικεφαλής της Αποστολής, μετέφερε τον Σταυρό στην Μητρόπολή του. Την πανηγυρική Θ. Λειτουργία τέλεσε ο οικείος Μητροπολίτης Ιζέβσκης και Ουδμουρτίας κ.Βικτωρίνος, συμπαραστατούμενος από Ηγουμένους, ιερείς, διακόνους και υποδιακόνους. Έλαβαν μοναχές και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Στην ομιλία και στο κήρυγμά του ο κ.Βικτωρίνος ευλόγησε και συνεχάρη τους ενορίτες για την συμμετοχή τους: ‘’Σας παροτρύνω να τιμήσαετε τον Σταυρό του Κυρίου, ένα σύμβολο-εργαλείο για την πιο τρομερή και επαίσχυντη εκτέλεση. Κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός πρέπει να φορέσει έναν Σταυρό, όχι σαν ένα στολίδι αλλά να πιστέψει ότι αυτό είναι το όργανο της σωτηρίας και προστασία μας από το κακό.
Ο Ναός του Αλεξάνδρου Νέφσκι, είναι κτίσμα των αρχών του19ου αιώνα. Κτίστηκε επάνω στα ερείπια του ξύλινου ναού του Πρ.Ηλία, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το 1.816 ο Τσάρος Αλέξανδρος προσέφερε δικά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του νέου ναού. Μετά την Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε για οικονομικές και πολιτιστικές ανάγκες. Το 1922 κατασχέθηκαν πάνω από πέντε κιλά αργύρου, χρυσού και πολύτιμων λίθων.
Το 1988 ο τότε επίσκοπος Παλλάδιος αποκατέστησε τις ζημιές και το 1990 επέστρεψε νόμιμα στη Μητρόπολη. . Η Ουδμουρτία (Udmurtskaya Respublika) δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα, αλλά εδώ γεννήθηκε ο παγκοσμίως διάσημος μουσικοσυνθέτης, ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, (Η Λίμνη των κύκνων, Ο Καρυοθραύστης κ.α.), καθώς επίσης είναι η παραγωγός χώρα του αυτόματου τυφεκίου “Καλάσνικοφ”.