-Νύχτα σφαγής στην Αίγυπτο, πάνω από 100 νεκροί σε επεισόδια στο Κάιρο
-Οργή με άρωμα Καΐρου εναντίον των ισλαμιστών σε Τυνησία και Λιβύη
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν τα επεισόδια στην Αίγυπτο, καθώς διαρκείς είναι οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφοριες κάνουν λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων βίαιων διαδηλώσεων. Τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας κάνουν λόγο για 20 νεκρούς και 177 τραυματίες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούν για 120 νεκρούς και 4.000 τραυματίες.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και με το πρώτο φως της ημέρας με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και την αστυνομία να απαντά με χημικά, ενώ ακούστηκαν και ριπές όπλων.
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από υποστηρικτές αλλά και πολέμιους του Μόρσι.
Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της κυβέρνησης, κατ’επέκταση και του στρατού, και φυσικά αντίπαλοι του Μόρσι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ, το σύμβολο της επανάστασης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και, κατά τα φαινόμενα, τον Μοχάμεντ Μόρσι.
Πολλοί στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία και τους γύρω δρόμους κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά σε τέμενος του Καΐρου.
Τα βίαια επεισόδια φαίνεται ότι ξεκίνησαν όταν μερικοί από τους οπαδούς του Μόρσι προσπάθησαν να μπλοκάρουν τον κεντρικό δρόμο στην περιοχή του Καΐρου και οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και με το πρώτο φως της ημέρας ανάμεσα σε διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες και την αστυνομία που απάντησε με δακρυγόνα, μετέδωσε το ΜΕΝΑ, το οποίο πρόσθεσε πως ακούστηκαν και ριπές όπλου από άγνωστη πλευρά.
Εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Δεν πυροβολούσαν για να τραυματίσουν, πυροβολούσαν για να σκοτώσουν».
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αλεξάνδρεια όπου τουλαχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, καταδίκασε σθεναρά τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία.
Η Άστον «παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και καταδικάζει σθεναρά την απώλεια ζωών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Επίσης, καλεί όλους τους παράγοντες να απόσχουν από τη βία και να σέβονται τις αρχές των ειρηνικών διαδηλώσεων και της μη βίας» δήλωσε εκπρόσωπος της Άστον.
{youtube}NLQmA_lGg8Y{/youtube}
{youtube}HOq5e7AtMgc{/youtube}
Οργή με άρωμα Καΐρου σε Τυνησία και Λιβύη
Η ένταση στην Τυνησία και τη Λιβύη παίρνει άλλη διάσταση με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, βαρύνοντας την ατμόσφαιρα για τους ισλαμιστές: Με δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία στην Τύνιδα εναντίον διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης ισλαμιστών, μετά την κηδεία του πολιτικού της αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε, όπως όλα δείχνουν, από σαλαφιστές. Ανάλογη δολοφονία στη Λιβύη έβγαλε στους δρόμους της Τρίπολης διαδηλωτές, που έκαναν έφοδο σε γραφεία ισλαμιστικών κομμάτων και φώναζαν συνθήματα για διάλυσή τους.
Στην Τυνησία, εκατοντάδες έδωσαν οργισμένο «παρών» στην κηδεία του Μοχάμεντ Μπράχμι, του δεύτερου πολιτικού της κοσμικής αντιπολίτευσης που δολοφονείται μέσα σε έξι μήνες -όπως φαίνεται, με το ίδιο όπλο και από τον ίδιο δράστη, ο οποίος θεωρείται ότι προέρχεται από τους σαλαφιστές.
Το φέρετρο κουβάλησαν στρατιώτες και το έθαψαν δίπλα στον Τσόκρι Μπελαΐντ, το πρώτο θύμα.
Ο κόσμος που πήγε στην κηδεία φώναζε το σύνθημα «κάτω το κόμμα της Αδελφότητας», αναφορά στους δεσμούς της κυβερνώσας Ενάχντα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. «Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος» ήταν άλλο σύνθημα που κυριάρχησε.
Το πώς επηρεάζει η Αίγυπτος το κλίμα φάνηκε με την ομιλία του δικηγόρου Νάσερ Λαουίνι πάνω από φέρετρο: «Ο αρχηγός του στρατού είναι εδώ, καλούμε τον στρατό να είναι στον πλευρό του λαού, όπως ήταν πάντα, και να προστατεύσει τους Τυνήσιους από την Ενάχντα» είπε σε μία άμεση αναφορά στην αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την κηδεία, όταν το πλήθος πήγε μπροστά στο Κοινοβούλιο και φώναζε συνθήματα για διάλυσή της. Η αστυνομική παρουσία ήταν εντονότατη και η επέμβαση έγινε με δακρυγόνα.
Σε κοντινό σημείο, αντιδιαδήλωση ισλαμιστών συγκέντρωσε επίσης εκατοντάδες κόσμου, με συνθήματα που μιλούσαν για «απόπειρα πραξικοπήματος».
Η κυβερνώσα Ενάχντα θεωρείται μετριοπαθής ισλαμιστική δύναμη, αλλά έχει κατηγορηθεί ότι δείχνει υπερβολική ανοχή στους πιο ακραίους ισλαμιστές με τους οποίους έχει κληθεί να συνεργαστεί. Ο στρατός της Τυνησίας πάντως, σε κάθε περίπτωση, έχει δείξει μικρό ενδιαφέρον να αναμιχθεί στην πολιτική κατάσταση (σε αντίθεση με την περίπτωση της Αιγύπτου).
Έφοδοι σε γραφεία ισλαμιστών στη Λιβύη
Στη γειτονική Λιβύη, περιστατικό ανάλογο με τη δολοφονία του Τυνήσιου Μπράχμι έχει δυναμιτίσει επίσης το κλίμα εναντίον των ισλαμιστών.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας αντιδρώντας στη δολοφονία του Αμπντούλ Σαλάμ αλ Μουσμάρι την Παρασκευή. Ο αλ Μουσμάρι, γνωστός πολέμιος των Αδελφών Μουσουλμάνων, δολοφονήθηκε στη Βεγγάζη από ενόπλους που τον πυροβόλησαν από διερχόμενο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.
Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα με λάστιχα στα οποία έβαλαν φωτιά και φώναζαν συνθήματα για διάλυση των ισλαμιστικών κομμάτων.
Ορισμένοι εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία δύο πολιτικών κομμάτων στην Τρίπολη, ενός που σχετίζεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και ενός δεύτερου ισλαμικού κόμματος, προκαλώντας καταστροφές. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στα γραφεία ισλαμικού κόμματος στη Βεγγάζη.
«Δεν θέλουμε την Αδελφότητα, θέλουμε τον στρατό και την αστυνομία» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν, «αντιγραφή» συνθήματος που ακουγόταν στους δρόμους του Καΐρου.
Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης στη Λιβύη, ο μεγάλος μουφτής Σαντέκ αλ Γκαριάνι είχε προειδοποιήσει σε μήνυμά του πως στη χώρα δεν πρέπει να επαναληφθούν τα γεγονότα της Αιγύπτου.
Πάντως, όσο ο στρατός της Τυνησίας δείχνει αδιάφορος για επέμβαση, άλλο τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας στη Λιβύη φαίνονται αδύναμες. Μετά την ανατροπή του Καντάφι, στρατός και αστυνομία δυσκολεύονται ακόμη να ελέγξουν τις ομάδες που είχαν πάρει μέρος στην εξέγερση και οι οποίες, παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης, δεν έχουν παραδώσει τα όπλα.