Η Τουρκία κάνει μαθήματα ευγνωμοσύνης στην Ευρώπη! – Το ενδεχόμενο παράτασης των 120 ωρών που προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ για τη βόρεια Συρία αποκλείει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.
Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Σότσι για τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα διαμηνύει σε κάθε τόνο πως «όταν βεβαιωθούμε ότι αποχώρησαν όλοι οι τρομοκράτες του YPG από την περιοχή, τότε θα σταματήσουμε την επιχείρηση».
«Αν η αποστολή μας έχει ολοκληρωθεί και διασφαλίσουμε ότι όλοι οι τρομοκράτες του Κουρδικού Κόμματος έχουν απομακρυνθεί, τότε θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις, όπως συμφωνήσαμε με τους Αμερικανούς» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο Καλίν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, καταγράφηκαν τουλάχιστον 20 περιπτώσεις επιθέσεων σε Τούρκους στρατιώτες, κυρίως από Κούρδους ελεύθερους σκοπευτές, ενώ σκοτώθηκε και ένας τούρκος στρατιώτης.
Ζητούν την ευγνωμοσύνη των Ευρωπαίων…
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην DW ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υποστηρίζει πως «οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες απέναντι στον τουρκικό στρατό, διότι αποτρέπουν και απομακρύνουν τους τρομοκράτες από το ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ στην Τουρκία συντηρείται ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων».
«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα πρέπει να ευχαριστούν τους τούρκους στρατιώτες, για την επικίνδυνη, αλλά απαραίτητη δουλειά που κάνουν» δηλώνει ο Ιμπραΐμ Κάλιν, αποκαλύπτοντας ότι η κατάπαυση πυρός των πέντε ημερών στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, «δεν θα επεκταθεί».
Τα βλέμματα στραμμένα στο Σότσι
Τα βλέμματα πάντως όλων είναι στραμμένα στο Σότσι της Ρωσίας, όπου Ερντογάν και Πούτιν έχουν συνάντηση λίγες μόλις ώρες πριν εκπνεύσει η διορία της κατάπαυσης του πυρός.
Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν το μέλλον των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και τις προοπτικές για πολιτική λύση του συριακού προβλήματος.
«Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Πούτιν και εγώ θα ανακεφαλαιώσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και θα συναποφασίσουμε, όπως ελπίζω, τα επόμενα βήματα» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε διεθνές φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του προ ημερών, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως η Τουρκία θέλει η ασφαλής ζώνη της να φτάσει έως τα 444 χλμ., από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε κόντρα με τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας, η οποία προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων του YPG μέσα σε 120 ώρες σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.
Η… διευρυμένη αυτή ζώνη του Ερντογάν περιλαμβάνει τις πόλεις Μάνμπιτς, Κομπάνι και Καμισλί. Τρεις πόλεις που ελέγχει ο συριακός στρατός, με τις… ευλογίες του Πούτιν.
Όπως μεταφέρει ο απεσταλμένος του One Channel, Ανδρέας Ρομπόπουλος, αναλυτές στην Τουρκία είναι άκρως επιφυλακτικοί για το αν το ΥPG και το ΡΥD θα δεχθούν να αποχωρήσουν από τις εν λόγω πόλεις.
Τι θα επιδιώξει η Ρωσία
Εκεί λοιπόν τίθεται το ερώτημα: τι θα ζητήσει ο Πούτιν αν και εφόσον αποφασίσει να σπαταλήσει δυνάμεις και οικονομικό κόστος για να τους πείσει να το κάνουν.
Μια γεύση για το τι μπορεί να συζητηθεί έδωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας τόνισε πως η Μόσχα ενδιαφέρεται να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Τουρκίας από τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί η επικοινωνία της Άγκυρας με τη Δαμασκό, όπως επίσης οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας να συμμετέχουν στη διαδικασία του νέου συντάγματος στη χώρα.
Η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ’ όψιν, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.