Ο κ. Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, αντιπρόεδρος των “Γιατρών της Ειρήνης” και Διευθυντής του Δερματολογικού τμήματος στον Ευαγγελισμό, μας μιλάει με ένταση στο τηλέφωνο, όταν του λέμε ότι είμαστε δημοσιογράφοι: “Αδελφέ μου, μόλις γυρίσαμε από την κόλαση. Μόνο με κόλαση… μπορεί να συγκριθεί αυτό που ζήσαμε εκεί”.
Η μαρτυρία των Ελλήνων γιατρών σοκάρει. Ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να φτάσουν τόσο βαθειά μέσα στην ενδοχώρα της Συρίας και να στήσουν ένα πρόχειρο νοσοκομείο, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στους ντόπιους.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαχριστόπουλο, μπορεί οι “Γιατροί της Ειρήνης” να έχουν βρεθεί σε πολλά σκηνικά εχθροπραξιών ή φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, αλλά όσα έζησαν το δεκαήμερο που βρέθηκαν στην Συρία, δεν είχαν προηγούμενο.
Διαβάστε αναλυτικά την μαρτυρία τους…
“Τις δυσκολίες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού με το ιατροφαρμακευτικό υλικό, τις ξεπεράσαμε με την βοήθεια της Medical Relieve of Syria, Διεθνούς ανθρωπιστικής Οργάνωσης με την οποία είχαμε συνεργαστεί και στα γεγονότα της Λιβύης. Της μοναδικής ίσως που δραστηριοποιείται αυτήν την περίοδο στο έδαφος της Συρίας. Μετά από δυόμιση ώρες νυχτερινής διαδρομής με βαν, περνώντας μέσα από αλλεπάλληλα μπλόκα (7) του λιβανέζικου στρατού, φτάσαμε διασχίζοντας και το τελευταίο χωριό (Ερσάλ) ψηλά στο βουνό στο Συριακό έδαφος (περιοχή Αλ Ζουσίγιε) που ελέγχεται πλήρως από τους αντικαθεστωτικούς. Εκεί ενσωματωθήκαμε στο πρόχειρο νοσοκομείο (Field Hospital) και παραδώσαμε το υλικό που είναι ειδικό για καταστάσεις πολέμου (εγκαύματα και τραύματα από σφαίρες). Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία είναι επικίνδυνη στους αντιπάλους του καθεστώτος, (τεράστιος αριθμός αγνοουμένων), τα παράνομα πρόχειρα νοσοκομεία (Field Hospital) μέσα στο συριακό έδαφος αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Στο πρόχειρο νοσοκομείο- ένα καλά καμουφλαρισμένο σπίτι στο Αλ Ζουσίγιε -βοηθάνε εθελοντικά αλλά ανελλιπώς δυο σύριοι χειρουργοί και 5 σύριες νοσηλεύτριες . Εκ περιτροπής έρχονται αραιά αλλά σταθερά και άλλοι γιατροί. Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών αφορά τραυματίες από πυροβολισμούς και εκτεταμένους εγκαυματίες από εκρήξεις. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε: 1. τους 41.000 νεκρούς 2. τον άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, γύρω στις 200.000 3. τους 400.000 πρόσφυγες εκτός συνόρων (Τουρκία, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος) 4. τους 2.000.000 πρόσφυγες μέσα στην Συρία (ογκώδεις μετακινήσεις από τις μεγαλουπόλεις στην ύπαιθρο και στα σύνορα). Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό της, τραυματίες αντικαθεστωτικοί εξαφανίζονται ή δολοφονούνται στα δημόσια νοσοκομεία ενώ στην Νταράγια κοντά στην Δαμασκό βομβαρδίστηκαν δυο Field Hospitals, μεγαλώνοντας τον κατάλογο των νεκρών…
Εμείς οι γιατροί της Ειρήνης που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ζήσαμε από κοντά πολλές δύσκολες καταστάσεις( πολέμων σεισμών επιδημιών) έχουμε μείνει άναυδοι μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη θηριωδία , που βιώνει ο λαός της Συρίας και κάνουμε έκκληση με τις μικρές μας δυνάμεις σε όσους μπορούν, να την σταματήσουν τώρα!”