Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη γεμάτη συγκινήσεις. Διασχίζοντας τις τεράστιες λεωφόρους, νιώθεις σαν μυρμήγκι ανάμεσα στους θεόρατους ουρανοξύστες που σκίζουν τον ουρανό, ενώ κάθε γωνιά του Μανχάταν έχει κάτι ιδιαίτερο να σου αφηγηθεί.
Μια από τις πιο δυνατές συγκινήσεις για τους επισκέπτες αυτής της πόλης, είναι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, οι οποίοι καταστράφηκαν ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, την ημέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.
Ομως για τους Ελληνες, το σημείο αυτό είναι ακόμα πιο συγκινητικό, αφού ακριβώς δίπλα στους Πύργους υπήρχε η μοναδική εκκλησία της περιοχής, ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θάφτηκε από την κατάρρευση του νότιου πύργου. Αυτό ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση, το οποίο δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Δείτε πώς ήταν πριν την τρομοκρατική επίθεση.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της, μετά από αρκετές δυσκολίες – κυρίως οικονομικές – αφού η κύρια πηγή χρηματοδότησης είναι οι δωρεές ομογενών.
Ο Καλατράβα πίσω από την ανακατασκευή του
Ο σχεδιασμός του νέου ελληνορθόδοξου ναού, ανήκει στον Σαντιάγο Καλατράβα, τον αρχιτέκτονα που είναι γνωστός για την κατασκευή της στέγης του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας το 2004 και άλλων έργων στη χώρα μας.
Αν και η ανακατασκευή του ναού ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου, έχει ήδη σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος με το κυρίως κτίσμα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και να έχει τοποθετηθεί ένα μέρος της στέγης του.
Οσο για τη νέα μορφή της εκκλησίας, θα είναι εντελώς διαφορετική από την αρχική, αφού όπως φαίνεται από τη μακέτα της, θα είναι μικρογραφία της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια δολάρια.
Η συγκινητική τοποθέτηση του σταυρού
Εδώ και λίγες μέρες, ένας τεράστιος σταυρός δεσπόζει στην κορυφή του υπό κατασκευή ναού, η τοποθέτηση του οποίου προκάλεσε δέος στους παρευρισκόμενους.
Ο τεράστιος σταυρός της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου είναι το πρώτο θρησκευτικό σύμβολο που εμφανίζεται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.
Χρειάστηκαν 11 λεπτά για να τοποθετηθεί ο μεγάλος σταυρός, ο οποίος έχει διάμετρο 15 μέτρων, στη θέση του, στην κορυφή της στέγης. Ωστόσο, αυτός ο σταυρός είναι προσωρινός και θα αντικατασταθεί από τον κανονικό όταν ολοκληρωθεί η ανέγερση του ναού, το 2018.
Η ιστορία του Ναού του Αγίου Νικολάου (wikipedia)
Ο ελληνορθόδοξος ναός του αγίου Νικολάου βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Καταστράφηκε εντελώς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 όταν ο νότιος πύργος κατέρρευσε. Ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Το κτήριο που στέγασε την εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1832. Το 1916 Ελληνοαμερικανοί μετανάστες συνέστησαν το ποίμνιο του αγίου Νικολάου και το 1922 ξεκίνησαν να τελούνται ακολουθίες στην τοποθεσία της οδού Liberty. Το κτήριο του ναού είχε μήκος 17,07 μέτρα, πλάτος 6,71 μέτρα και ύψος 10,67 μέτρα (56 × 22 × 35 πόδια) ενώ φαινόταν μικροσκοπικό μπροστά στους 110 ορόφους των Δίδυμων Πύργων, που ολοκληρώθηκαν το 1972 και το 1973. Παρά το μικρό του μέγεθος και την ασυνήθιστη τοποθεσία του, η εκκλησία είχε προ των επιθέσεων ένα αφοσιωμένο ποίμνιο περίπου 70 οικογενειών, καθοδηγούμενο από τον πατέρα Ιωάννη Ρώμα. Τις Τετάρτες ο ναός ήταν ανοικτός στο κοινό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων από τα γραφεία των πύργων και μη ελληνορθοδόξων, έρχονταν στον ήσυχο χώρο λατρείας για συγκέντρωση και προσευχή.
Ανάμεσα στα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχε ο ναός στην κατοχή του ήταν κάποια μέρη από τα λείψανα του αγίου Νικολάου, της αγίας Αικατερίνης και του αγίου Σάββα, τα οποία είχαν δωριστεί στην εκκλησία από τον Νικόλαο τον Β΄, τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας. Αυτά τα λείψανα έβγαιναν από τις οστεοθήκες τους την ήμερα του εορτασμού του αντίστοιχου αγίου ή αγίας για προσκύνηση. Μετά τις επιθέσεις τα λείψανα χάθηκαν και δεν ξαναβρέθηκαν.