Ashton: Χρειάζεται επαρκές εύρος συμμετοχής της Συριακής αντιπολίτευσης και των μειονοτήτων στις ειρηνευτικές διαδικασίες
«Η ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία μπορεί να επιτύχει μόνον αν και οι δύο πλευρές επιθυμούν πραγματικά να διαπραγματευθούν και αν διαθέτουν ισχυρή και αντιπροσωπευτική εντολή, στην δε περίπτωση της αντιπολίτευσης τούτο θα είναι δυνατό μόνον εφόσον εξασφαλιστεί επαρκές εύρος συμμετοχής» αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ashton σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, για τις εξελίξεις των ειρηνευτικών διαδικασιών.
Στην ερώτησή του με τίτλο «Ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και εκπροσώπηση μειονοτήτων στη Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη», ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού τόνισε ότι «η εμφύλια σύρραξη στη Συρία έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, η οποία πλήττει και τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες» σημείωνε ότι «υπάρχουν έντονα παράπονα ότι «δεν φτάνει» η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία (Κουρδικές περιοχές), όπου έχουν εκτοπιστεί και εκατομμύρια Σύριοι».
Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, τόνισε ότι στη Συνδιάσκεψη για την ειρήνη στη Συρία» η οποία ανακοινώθηκε ότι θα λάβει χώρα τους αμέσως προσεχείς μήνες, η ισότιμη συμμετοχή των μειονοτήτων, όπως είναι οι Κούρδοι, είναι μεγάλης σημασίας, τόσο για την επιτυχή έκβαση, όσο και για τη βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.
Ολοκληρώνοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, ρώτησε την Ύπατη Εκπρόσωπο «πώς διασφαλίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ φτάνει σε όλες τις περιοχές και ειδικά σε αυτές των μειονοτήτων, που πέρα από τους κατοίκους τους, φιλοξενούν και τεράστιο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων» και «τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη οι πραγματικοί εκπρόσωποι αυτών των μειονοτήτων».
Στην απάντησή της η κ. Ashton αφού τόνισε ότι «η ΕΕ παρέχει την ανθρωπιστική της βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την εθνικότητα» σημείωσε ότι «το σημερινό συνολικό ποσό της ενωσιακής ανθρωπιστικής και μη ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων και των συνεισφορών των κρατών μελών, ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας της ΕΕ στη Συρία έχει παρασχεθεί μέσω οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών ΜΚΟ».
Σχετικά με την εκπροσώπηση στην Συνδιάσκεψη Ειρήνης η κ. Ashton τόνισε ότι «Ήδη από την έναρξη της εξέγερσης, στις επαφές της με εκπροσώπους της Συριακής αντιπολίτευσης και διαφόρων μειονοτήτων, η ΥΕ/ΑΠ τονίζει με έμφαση και υπογραμμίζει την ανάγκη η αντιπολίτευση να είναι κατά το δυνατόν ευρεία και αντιπροσωπευτική» και ότι «η ειρηνευτική διάσκεψη μπορεί να επιτύχει μόνον αν και οι δύο πλευρές επιθυμούν πραγματικά να διαπραγματευθούν και αν διαθέτουν ισχυρή και αντιπροσωπευτική εντολή».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και απάντησης
Ερώτηση προς την Επιτροπή (Αντιπρόεδρος / Ύπατη Εκπρόσωπος)
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: VP/HR – Ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και εκπροσώπηση μειονοτήτων στη Συνδιάσκεψη της Γενεύης για την Ειρήνη
Η εμφύλια σύρραξη στην Συρία έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, η οποία πλήττει και τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες. Στις Συριακές περιοχές των μειονοτήτων, ειδικά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια Σύριοι (Εσωτερικά Εκτοπισμένα Άτομα) υπάρχουν έντονα παράπονα ότι «δεν φτάνει» η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια.
Ταυτόχρονα, διοργανώνεται στη Γενεύη «Συνδιάσκεψη για την ειρήνη στη Συρία» η οποία ανακοινώθηκε ότι θα λάβει χώρα τους αμέσως προσεχείς μήνες. Για την εν λόγω συνδιάσκεψη, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 27.5.2013, τόνισε ότι «καλωσορίζει την πρωτοβουλία για τη συνδιάσκεψη ειρήνης» και ότι « η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει στην επίτευξη των κατάλληλων συνθηκών για την επιτυχή έκβαση αυτής της Συνδιάσκεψης».
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
– Πώς διασφαλίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ φτάνει σε όλες τις περιοχές και ειδικά σε αυτές των μειονοτήτων, που, πέρα από τους κατοίκους τους, φιλοξενούν και τεράστιο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων;
– Με δεδομένο ότι η ισότιμη συμμετοχή των μειονοτήτων στις αποφάσεις είναι μεγάλης σημασίας, τόσο για την επιτυχή έκβαση, όσο και για την βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, και ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες εκ μέρους του κουρδικού στοιχείου για την αντιπροσωπευτική συμμετοχή τους στη Συνδιάσκεψη, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ύπατη Εκπρόσωπος, προκειμένου να συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη οι πραγματικοί εκπρόσωποι αυτών των μειονοτήτων και όχι πρόσωπα που δεν αναγνωρίζονται ως εκπρόσωποι από τις ίδιες τις μειονοτικές ομάδες;
Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Ashton
εξ ονόματος της Επιτροπής
Η ΕΕ παρέχει την ανθρωπιστική της βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την εθνικότητα ή άλλα χαρακτηριστικά ταυτότητας. Το σημερινό συνολικό ποσό της ενωσιακής ανθρωπιστικής και μη ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων και των συνεισφορών των κρατών μελών, ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας της ΕΕ στη Συρία έχει παρασχεθεί μέσω οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών ΜΚΟ.
Η ΕΕ έχει ανέκαθεν επιμείνει στην ανάγκη το συριακό καθεστώς να παρέχει πρόσβαση για ανθρωπιστικούς λόγους σε όλα τα τμήματα της συριακής επικράτειας υπό τον έλεγχό της, καθώς και πέραν των γραμμών αντιπαράθεσης, στις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση. Ενόψει των συνεχιζόμενων δυσκολιών, η ΕΕ, καθώς και άλλοι παράγοντες, ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.
Ήδη από την έναρξη της εξέγερσης, στις επαφές της με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και διαφόρων μειονοτήτων, η ΥΕ/ΑΠ τονίζει με έμφαση και υπογραμμίζει την ανάγκη η αντιπολίτευση να είναι κατά το δυνατόν ευρεία και αντιπροσωπευτική. Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι η ειρηνευτική διάσκεψη μπορεί να επιτύχει μόνον αν και οι δύο πλευρές επιθυμούν πραγματικά να διαπραγματευθούν και αν διαθέτουν ισχυρή και αντιπροσωπευτική εντολή· στην δε περίπτωση της αντιπολίτευσης, τούτο θα είναι δυνατό μόνον εφόσον εξασφαλιστεί επαρκές εύρος συμμετοχής.