Των Stefan Dege / Δήμητρας Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου
Μία γυναίκα ως καθολική ιερέας ή ακόμα και στη θέση του Πάπα; Κάτι τέτοιο ηχεί αδιανόητο στα ώτα των καθολικών. Εντούτοις πολλές γυναίκες σταδιοδρομούν σε διάφορα πόστα στη διοίκηση της καθολικής εκκλησίας.
Οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας, λέει η Κορντούλα Μοντκόφσκι που εργάζεται σε διοικητική θέση της καθολικής εκκλησίας. Στη χριστιανική παράδοση η θέση της γυναίκας είναι σημαντική, ωστόσο στα «interna corporis» της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αυτή κατέχει δευτερεύουσα θέση, αν όχι και υποδεέστερη. Η Κορντούλα Μοντκόφσκι είναι σύμβουλος ποιμαντικών θεμάτων στην ενορία Saint Lambertus στην πόλη Μέτμαν κοντά στο Ντίσελντορφ. Είναι το «δεξί χέρι» του ιερέα. «Στην καθολική εκκλησία η ιεροσύνη είναι συνυφασμένη με τους ανύπαντρους ιερείς. Θεωρούνται διάδοχοι των αποστόλων και για το λόγο αυτό οι θέσεις των κληρικών προορίζονται αποκλειστικά γι αυτούς».
Ευκαιρίες για τις γυναίκες
H σύμβουλος ποιμαντικών θεμάτων και βοηθός ιερέα Κορντούλα Μοντκόφσκι
Παρά τις θεολογικές επιταγές για το λειτούργημα του κληρικού που είναι αυστηρές και απαράβατες, υπάρχουν ευκαιρίες για γυναίκες που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν σε διοικητικές θέσεις στην ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η θέση της βοηθού ιερέα. Οι αρμοδιότητες του ή της βοηθού είναι ποικίλες, όπως αναφέρει η κ. Μοντκόφσκι. Η ίδια προετοιμάζει τα παιδιά για την πρώτη κοινωνία ή επιφορτίζεται με τη μέριμνα για τη νεολαία, ακόμη και για την εύρεση εργασίας ή την υποστήριξη των σπουδαστών. Επίσης ασχολείται με την προετοιμασία της κατήχησης με στόχο να μεταδώσει στους νέους τα διδάγματα της Βίβλου.
Η Κορντούλα Μοντκόφσκι μεγάλωσε κοντά στην ενορία. Από νωρίς εξέφρασε την επιθυμία να σπουδάσει θεολογία και να εργαστεί για την εκκλησία. Η θέση της συμβούλου για ποιμαντικά θέματα είναι μία δουλειά που επέλεξε να κάνει και της δίνει χαρά. Το γεγονός ότι η θέση του ιερέα στην καθολική εκκλησία είναι προορισμένη μόνο για άνδρες δεν την απασχολεί ιδιαίτερα, μιας και μπορεί να προσφέρει στην εκκλησία και από άλλο πόστο.
Περισσότερες γυναίκες στις ενορίες, αλλά…
Ολοένα περισσοτεροι πιστοί διεκδικούν εργασιακή ισότητα για άνδρες και γυναίκες στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο για την διοικητική ιεραρχία που ισχύει από το 1983, μεγάλο μέρος των διακρίσεων λόγω φύλου έχει εξαληφθεί. Διατάξεις που απέκλειαν γυναίκες από διοικητικές θέσεις χωρίς νόμιμο έρεισμα έπαψαν να εφαρμόζονται. Έκτοτε, γυναίκες μπορούν να σταδιοδρομήσουν στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας σε διοικητικά πόστα, όχι όμως να χειροτονηθούν ιερείς ή διάκονοι. Εντούτοις υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Η Παπική Βιβλική Επιτροπή ήδη από το 1976, ερμηνεύοντας την Αγία Γραφή, είχε καταλήξει πως τίποτα στα ιερά κείμενα του χριστιανισμού δεν συνηγορούσε σε μία a priori απαγόρευση της χειροτονίας γυναικών σε θέσεις επισκόπων ή ιερωμένων. Απεναντίας, η ίδια επιτροπή υπογράμμισε τη θέση της γυναίκας στις εκκλησιαστικές κοινότητες του πρώιμου χριστιανισμού.
Η ερμηνεία αυτή κερδίζει ολο και περισσότερους υποστηρικτές ανάμεσα σε αυτούς που τάσσονται υπέρ μίας πιο δυναμικής παρουσίας των γυναικών στην καθολική εκκλησία, ακόμη και σε υψηλές θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων. Η άποψη αυτή μάλιστα συνάδει και με το γενικότερο κοινωνικό αίτημα όχι μόνο για τυπική ισότητα αλλά για μία ουσιαστική εξίσωση των δύο φύλων στον εργασιακό τομέα. Για την Κεντρική Επιτροπή Γερμανών Καθολικών, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση πιστών, η καθολική Εκκλησία θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της για πλήρη ισότητα των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, μόνο αν ανοίξει όλες ανεξαιρέτως τις θέσεις στην ιεραρχία της και στις γυναίκες.