ΦΡΕΝΤΙ ΜΠΕΛΕΡΗΣ – Τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να βρεθεί κάποια λογική συμβιβαστική λύση στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη αντικατοπτρίζουν οι σκηνές από την κηδεία της γιαγιάς του, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Χειμάρρα, με την παρουσία συνολικά σχεδόν 30 πάνοπλων αστυνομικών.
Οι εικόνες έντασης στο νεκροταφείο και το πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα που επετράπη στον κ. Μπελέρη να είναι παρών στον τόπο καταγωγής του δεν παρέπεμπαν σε αστυνομική επιχείρηση φύλαξης κάποιου κατηγορουμένου για δωροδοκία, αλλά σε μετακίνηση βαρυποινίτη.
Η συμπεριφορά της αλβανικής αστυνομίας προδίδει κεντρικό σχεδιασμό με σκοπό να προβληθεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση των Τιράνων δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις στην υπόθεση του κ. Μπελέρη, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται για δωροδοκία ύψους 340 ευρώ. Η πολιτικοποίηση της υπόθεσης του κ. Μπελέρη από την κυβέρνηση του Εντι Ράμα δημιουργεί προβλήματα και για την ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία εξέλαβε την επίδειξη αστυνομικής ισχύος ως ασέβεια για τα ήθη και τα έθιμά της.
Ως προς το ευρύτερο ζήτημα που αφορά την υπόθεση Μπελέρη και την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, η κηδεία στη Χειμάρρα ήταν τεράστιο χτύπημα για την αλβανική πλευρά, καθώς οι εικόνες αυτές έχουν τεθεί στη διάθεση και όλων όσοι πιέζουν την Ελλάδα να μην επιμείνει στο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω των εορτών αναμενόταν κάποια πρωτοβουλία από μέρους του κ. Ράμα και αντί αυτού προκλήθηκε ένα επεισόδιο το οποίο επιβαρύνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα.
Η μετακίνηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας στο νεκροταφείο έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εκπλήσσοντας τους παρευρισκομένους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπελέρης βρέθηκε στη Χειμάρρα για πρώτη φορά σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εκλογή του ως δημάρχου. Αρχικά, μετά την είδηση του θανάτου της γιαγιάς του, συνήγοροι και μέλη της οικογένειας του κ. Μπελέρη απευθύνθηκαν στους αρμοδίους ζητώντας 48ωρη άδεια. Αν και εξαρχής οι αρχές των φυλακών του Φιέρι προσανατολίζονταν σε κάποια εξάωρη άδεια, ουδέποτε δόθηκε, καθώς οι τελικές αποφάσεις γνωστοποιήθηκαν σε συνηγόρους και συγγενείς χωρίς να προσδιορίζεται χρονικό διάστημα παρουσίας του κ. Μπελέρη στην κηδεία της γιαγιάς του. Το όχημα της αλβανικής αστυνομίας που μετέφερε τον Φρέντι Μπελέρη και τα υπόλοιπα στα οποία επέβαιναν οι πάνοπλοι συνοδοί του στάθμευσαν έξω από το νεκροταφείο, πρακτικά εμποδίζοντας την κεντρική είσοδο.
Ο κ. Μπελέρης οδηγήθηκε μπροστά από τον τάφο της γιαγιάς του περικυκλωμένος από αστυνομικούς. Οταν κάποια στιγμή ορισμένοι φώναξαν το όνομα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, τον οδήγησαν γρήγορα στο όχημα για να επιστρέψει στις φυλακές. Σ’ αυτή την πολύ βιαστική κίνηση, καταγράφηκαν οι εικόνες Αλβανών αστυνομικών να ποδοπατούν πάνω σε τάφους και να προκαλείται ένταση σε έναν χώρο πολύ περιορισμένο, που ήταν συγκεντρωμένα συνολικά πάνω από 400 άτομα.
«Εκαναν επίδειξη ισχύος. Σχεδόν τον έσερναν στους διαδρόμους του νεκροταφείου», λέει στην «Κ» ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.
Η «Κ» μίλησε με τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο οποίος κάνει λόγο για «βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του πατέρα του. «Με μανία αρνήθηκαν να αφήσουν τον πατέρα μου έστω να ανάψει ένα κερί στην εκκλησία και να παρακολουθήσει την τελετή», αναφέρει ο κ. Μπελέρης, ο οποίος περιγράφοντας το εύρος της αστυνομικής παρουσίας λέει ότι «μόνον ο στρατός έλειπε».
«Kαμία διακριτικότητα»
Ο Πέτρος Μπελέρης περιγράφει την ατμόσφαιρα στο νεκροταφείο ως συγκινητική. «Ο κόσμος τού επιφύλαξε συγκινητική υποδοχή και ζητωκραύγαζε το όνομά του, κάνοντας και τον ίδιο να λυγίσει», αναφέρει και συμπλήρωσε ότι «από την αλβανική πλευρά δυστυχώς δεν υπήρχε καμία διακριτικότητα, αντιθέτως έκαναν επίδειξη ισχύος ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση. Τον είχαν δεμένο με χειροπέδες. Σχεδόν τον έσερναν στους διαδρόμους του νεκροταφείου». Ο ίδιος προσπάθησε να προσεγγίσει τον πατέρα του και να του δώσει τα γυαλιά του και κάποια ρούχα, αλλά δεν του επιτράπηκε. Ο Πέτρος Μπελέρης δηλώνει, επίσης, ότι δεν υπήρξε «καμιά συνεννόηση υπηρεσιακή και καμιά προστασία από την ελληνική πλευρά».
Τη στάση της αλβανικής αστυνομίας κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή ένας από τους πλέον δημοφιλείς Ελληνες της Χειμάρρας, ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. «Το σημερινό καθεστώς στην Αλβανία δεν σεβάστηκε ούτε μια ιερή ανθρώπινη στιγμή. Ο αγώνας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελληνική εθνική μειονότητα συνεχίζεται και είμαστε όλοι εδώ!», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δήμας, αναφερόμενος τόσο στον θάνατο της γιαγιάς του Φρέντι Μπελέρη όσο και στον αγώνα στον οποίο έχει αποδυθεί ο ίδιος.
kathimerini.gr