ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «Ποτέ οι πιθανότητες για νίκη του ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP δεν ήταν περισσότερες στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές», γράφει το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του CHP απαντά: «Η οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση και δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θα αντέξει μέχρι το 2023. Αναμένουμε πρόωρη διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβριο του 2022». Θα υπάρξουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; τον ρωτά το περιοδικό; «Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα στείλουμε παρατηρητή για να εγγυηθούμε το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας», λέει ο Κιλιτσάρογλου.
Και τι θα γίνει με τον Ερντογάν αν χάσει, ρωτά το περιοδικό προσθέτοντας ότι κάποιοι θα ήθελαν να τον δουν στην φυλακή: «Δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε εμείς. Όταν κυβερνάς θέλοντας να εκδικηθείς δεν είσαι καλύτερος από τον Ερντογάν. Οι κανόνες του κράτους δικαίους ισχύουν και μετά τις εκλογές», απαντά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος στο τελευταίο ερώτημα αν σύντομα ο Ερντογάν θα περάσει στην ιστορία απλά με ένα απλό και σύντομο «ναι»».
Στο επίκεντρο οι συμμαχίες της Ελλάδας
«Στην στρατηγικά σημαντική περιοχή της Μεσογείου οι ΗΠΑ απομακρύνονται σταδιακά από την Τουρκία με κερδισμένη την Ελλάδα, γράφει η κυριακάτικη Die Welt με τίτλο «Την ώρα που η Άγκυρα είναι απομονωμένη, η Αθήνα συνάπτει συμμαχίες». Η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Deutsche Welle, παρατηρεί: «H προσέγγιση Ερντογάν-Πούτιν σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων έπληξε μακροπρόθεσμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στην εξωτερική πολιτική η Άγκυρα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη, την ώρα που η Αθήνα καταφέρνει τα συνάψει συμμαχίες.
Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν την Ελλάδα τον καλύτερο εταίρο και ζητούν από την Ουάσιγκτον να γυρίσει οριστικά την πλάτη στην Τουρκία. Έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Αμερικανική Εθνική Ασφάλεια (JINSA) αναφέρει χωρίς περιστροφές την Σούδα ως εναλλακτική επιλογή στην αμερικανική βάση στο Ινσερλίκ σε περίπτωση που μια ακόμα κρίση στην εξωτερική πολιτική θέσει εν αμφιβόλω την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία.
Ο Έντι Ζεμενίδης εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκτιμά ότι θεωρητικά είναι εφικτή η αντικατάσταση της Τουρκία ως εταίρου στην πολιτική ασφαλείας. Προσθέτει ωστόσο ότι ως «κράτος δικαίου και αξιόπιστος εταίρος» η Άγκυρα θα ήταν πολυτιμότερη για τις ΗΠΑ. Η στενή εταιρική σχέση με την Ελλάδα ερμηνεύεται κατά την εκτίμηση του Έντι Ζεμενίδη ως μήνυμα προς την Τουρκία ότι «το τρένο αναχωρεί σε λίγο χωρίς εσάς». Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν το μήνυμα εισακουστεί στην Άγκυρα».
in.gr