Η Μονή του Αγίου Ηλία στο Κουσσέιρ, σ΄ένα προάστιο της πόλης Χομς, ανήκει στη δικαιοδοσία του Bυζαντινότροπης λατρείας Πατριαρχείου Μελχιτών Καθολικών.
Κατέχει μια σημαντική θέση αναφορικά με τους χριστιανούς και μουσουλμάνους της περιοχής αφού ο εορτασμός του κάθε χρόνο γίνεται αφορμή για μια συνάθροιση και σύσφιξη δεσμών μεταξύ διαφορετικών ομολογιών.
Το μοναστήρι βεβηλώθηκε και υπέστη σοβαρές καταστροφές από τρομοκράτες που μεταξύ άλλων καρατόμησαν και το άγαλμα του Αγίου Ηλία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μοναστικής κοινότητας π. Ιμπραήμ Καντίρ, η μονή έχει ανεγερθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της χωρας.
Το μοναστήρι κατέχει την εικόνα του Αγιου Ηλία που χρονολογείται από το 1000μ.Χ.
Η πληροφορία μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό της Συρίας Sana.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
{youtube}3kp1d06BizA{/youtube}
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΛΧΙΤΕΣ
Οι ιστορικές περιπέτειες και οι συνθήκες, που διαμορφώθηκαν από αυτές στη Μέση Ανατολή, συντέλεσαν να καθιερωθεί ένα όνομα, που να χαρακτηρίζει τους Ορθοδόξους πληθυσμούς της, σ’ αντίθεση με το πολυαριθμότερο μονοφυσιτικό στοιχείο.
Το όνομα αυτό είναι: Μελχίτες. Προέρχεται από το συριακό μαλκά (μέλεκ), που σημαίνει βασιλεύς. Έτσι απεκάλεσαν οι μονοφυσίτες των περιοχών αυτών τους πιστούς στην Ορθοδοξία και τον Αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης, που ανήκαν στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.
Έτσι τα ονόματα Ρωμαίοι (Ρούμ) και Μελχίτες, είναι οι Ορθόδοξοι της Μ. Ανατολής, το δε όνομα αυτό υπενθυμίζει την (παλαιά) σχέση με την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, τη Νέα Ρώμη (Κωνσταντινούπολη) και τον αυτοκράτορα της. Το όνομα Μελχίτης συχνά χρησιμοποιείται στη Μ. Ανατολή, για να δηλώσει όλους, όσοι χρησιμοποιούν τον «Βυζαντινό» (Ρωμαϊκό) λειτουργικό ρυθμό (ritus).
Δηλαδή όχι μόνο τους Ορθοδόξους (Ρωμηούς), αλλά και τους Ουνίτες (τους ενωμένους με τον Παπισμό). Αυτό όμως δεν είναι ορθό και οδηγεί σε συγχύσεις.
Μελχίτες δεν είναι όνομα, που συνδέεται κυρίως με «ρυθμό», αλλά με την πίστη (Ορθοδοξία). Μόνο, λοιπόν, οι Ορθοδόξοι των Ρωμαϊκών Πατριαρχείων της Μ. Ανατολής έχουν το ιστορικό δικαίωμα να καλούνται Μελχίτες, Ρωμαίοι δηλαδη και αυτοκρατορικοί (βασιλικοί).
Οι Ουνίτες, με την αποδοχή του Παπισμού και την υποταγή τους σ’ αυτόν, αρνήθηκαν (και αρνούνται) τη ρωμαϊκή ταυτότητα τους, την Ορθοδοξία τους χάνοντας κάθε σχέση με την Αυτοκρατορία και τον βασιλέα της.