ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΚΟΜΗ ΕΦΥΓΑΝ….
Η εικόνα του άψυχου σώματος του Αϊλάν αναπαράχθηκε με πολλούς τρόπους σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το δράμα των προσφύγων.
Εδώ το τεράστιο γκράφιτι στο λιμάνι της Φρανκφούρτης (φωτ.: EPA / Arne Dedert)
Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο μικρού Αϊλάν Κουρντί, ο οποίος πνίγηκε στα ανοιχτά της Τουρκίας, προσπαθώντας να αποφύγει τον πόλεμο στη Συρία. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο 3 ετών Αϊλάν, ο πεντάχρονος αδερφός του Γκαλίπ και η μητέρας τους Ρεχάμπ, 35 ετών, έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο, ενώ προσπαθούσαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στη Δύση.
Η φωτογραφία του άψυχου σώματος του Αϊλάν που ξεβράστηκε σε ακτή της Αλικαρνασσού σοκάρει και συγκινεί την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Δείχνει το φρικτό πρόσωπο του πολέμου και γίνεται σύμβολο του αιτήματος για τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Ένα χρόνο μετά όμως φαίνεται ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτισμένη Ευρώπη το θέμα των προσφύγων.
Ο πατέρας του αδικοχαμένου Αϊλάν μίλησε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στην γερμανική εφημερίδα Bild και εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι πολιτικοί συνεχίζουν να είναι αδρανείς και παθητικοί έναντι των προσφύγων. «Μετά τον θάνατο της οικογένειάς μου, οι πολιτικοί είπαν “ποτέ ξανά”, δηλώνει ο Αμπντουλάχ Κουρντί. Όλοι ήθελαν απολύτως να κάνουν κάτι εξαιτίας αυτής της φωτογραφίας που τους αναστάτωσε τόσο. Αλλά τώρα τι γίνεται; Οι νεκροί συνεχίζουν και κανείς δεν κάνει τίποτα», δηλώνει στην Bild.
Ο Αμπντουλάχ Κουρντί είναι 41 ετών. Έθαψε την οικογένειά του στο Κομπάνι, μια κουρδική πόλη της Συρίας, κοντά στην Τουρκία. Δεν λυπάται που ο γιός του Αϊλάν έγινε τόσο τραγικά διάσημος. «Ένα τέτοιο πράγμα έπρεπε να φανερωθεί, ώστε οι άνθρωποι να δουν καθαρά τι συμβαίνει… Η φρίκη της Συρίας πρέπει να τελειώσει. Και οι τραγωδίες της εξορίας, επίσης», λέει. Σήμερα, ζει στο ιρακινό Κουρδιστάν και δηλώνει ότι νιώθει σε ασφάλεια. «Αλλά, τι να το κάνω», αναρωτιέται.
Τη χρονιά που μας πέρασε, 3.771 άτομα χάθηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Τους πρώτους 6 μήνες του 2016, περίπου 2.500 άτομα έχασαν ήδη τη ζωή τους στις προσφυγικές διόδους της Μεσογείου, ενώ χιλιάδες άλλοι διασώθηκαν από τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.