ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Τους καρπούς από την ανθοφορία των μεθοδικών διπλωματικών της κινήσεων αρχίζει να δρέπει η Αθήνα στο ρευστό και πλέον δυναμικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενέγραψαν με την επίσκεψή τους στη Λιβύη στέρεες υποθήκες μελλοντικής συνεργασίας παγιώνοντας την αποφασιστικότητά τους να αποδυναμωθεί η όποια ισχύς του τουρκολυβικού συμφώνου.
Την ίδια στιγμή, ως προέκταση – κρίνοντας εκ του αποτελέσματος – του ελληνικού διπλωματικού βραχίονα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισκέπτονταν στην Αγκυρα τον Ταγίπ Ερντογάν, καθιστώντας του σαφές πως η Δύση πλέον δεν επιδοκιμάζει ούτε τις μονομερείς ενέργειες σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά ούτε και τα παιχνίδια με μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 παραμένει ισχυρή και αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνουν την πρόληψη παράνομων αναχωρήσεων καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση.
«Ήρθαμε στην Τουρκία για να δώσουμε ώθηση στις σχέσεις μας και απ’ αυτή την άποψη είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, δίνοντας το κλίμα της συνάντησης, κατά την οποία συζητήθηκαν σε βάθος τέσσερις τομείς θεμάτων, «στα οποία η ΕΕ και η Τουρκία θα έχουν αμοιβαίο όφελος αν συνεργαστούν».
Η ίδια αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της περιλαμβανομένης της πρόληψης παράνομων αναχωρήσεων καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση. «Αυτό για μας είναι κρίσιμης σημασίας και θα είναι ένα σημαντικό δείγμα καλής θέλησης ότι η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο κλίμα ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στην Αν. Μεσόγειο λέγοντας ότι η ΕΕ θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή και αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία. Καλωσόρισε τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα περιφερειακά θέματα είπε ότι οι διαφορές παραμένουν αλλά αναδύονται νέες ευκαιρίες για ειρήνη και σταθερότητα και ιδίως στη Λιβύη. «Στείλαμε ένα κρίσιμο μήνυμα σχετικά μ’ αυτό, όλα τα ξένα στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος», είπε ο κ. Μισέλ.
Στη Λιβύη που πλέον αναδύεται ως νέο ενεργειακό Ελντοράντο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και προκαλώντας τον ανταγωνισμό αντίρροπων ευρωπαϊκών δυνάμεων και συμφερόντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις επιδιώξεις της Αθήνας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ Τρίπολης και Άγκυρας και τόνισε ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας της σχέση μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στο διεθνές δίκαιο. Να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου».
Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μηνυμάτων που έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι για τη Λιβύη «προϋποθέση κάθε προόδου είναι η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και για εμάς είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που δεν έχουν καμία νομική ισχύ όπως έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της» προσθέτοντας ότι «το πλησιέστερο ξένο έδαφος στη Λιβύη είναι η Γαύδος και η Κρήτη». «Είναι η γεωγραφία και όχι οι τεχνητές γραμμές που καθορίζουν κάποιοι σε χάρτες, αυτά που καθορίζουν τις διμερείς σχέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Το μήνυμα πως «η Ελλάδα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τη Λιβύη και ως διαχρονικά καλός γείτονας και μέλος της ΕΕ, να στηρίξει τον λαό της στην ανασυγκρότηση της χώρας», στέλνει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λιβύη. «Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών» επισημαίνει επίσης ο Νίκος Δένδιας.
Ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1 και αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για μια ορθή κίνηση. «Πολύ ορθά ανοίγουμε την πρεσβεία μας. Η Λιβύη είναι μια χώρα κοντινή σε εμάς. Αποτελεί προορισμό για επενδύσεις και πηγή εισαγωγής πετρελαίου, ωστόσο προϋπόθεση είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε, ενώ σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης τόνισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και τις πιθανές επιπτώσεις της στο μεταναστευτικό ζήτημα σημείωσε πως το βαθύ κράτος της Τουρκίας έχει πάρει τα πάνω του και επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Υπάρχει ένα πέπλο προστασίας από την Ε.Ε., το οποίο φαίνεται από τη στάση της Ευρώπης απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της γείτονος», υπογράμμισε.
in.gr