Γράφει ο Μιχάλης Γκολέμης
Με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα, με τον υπουργό της Εθνικής Άμυνας και τους αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς σε απόλυτη επιφυλακή και τις συμμαχίες της χώρας να κρασπεδώνονται και να εξαπλώνονται μέρα με την ημέρα, το ελληνικό κράτος προχωρά στρατηγικά και συντονισμένα στον δρόμο που έπρεπε εδώ και δεκαετίες να πορευθεί, σ΄ αυτόν δηλαδή της ταχείας προώθησης γενναίων εξοπλιστικών προγραμμάτων και της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικό εφοδιασμό και ειδική τεχνογνωσία.
Η οδός αυτή συνιστά την ασφαλέστερη εγγύηση αφενός για την προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αφετέρου για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη εύφλεκτη περιοχή. Άλλωστε, μόνο με πράξεις συμμορφώνονται δημεγέρτες παντελούς παραφροσύνης και υπερφίαλης συμπεριφοράς όπως είναι ο απρόβλεπτος ηγέτης της γείτονος χώρας.
Ο πρώτος κόλαφος ήρθε για την τουρκική κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Ελλάδα έδωσε σθεναρή μάχη στις δύσβατες περιοχές των συνόρων του Έβρου υπό συνθήκες πρωτοφανώς αντίξοες, υπερασπιζόμενη με αγωνιστικότητα μέχρι αυταπάρνησης την εθνική μας ακεραιότητα από το αλλόφρον μένος του νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού.
Κατά τις διαδραμούσες δε ημέρες και λίαν προσφυώς έχει τεθεί σε εφαρμογή ένας συγκροτημένος κυβερνητικός σχεδιασμός εξοπλιστικής οχύρωσης σε όλο το μήκος των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων με τον νέο απροσπέλαστο και υψηλής τεχνολογίας φράχτη 27 χιλιομέτρων. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα τρία μεγάλα επιχειρησιακά κέντρα και την ηλεκτρονική επιτήρηση που αυτά διασφαλίζουν, μπορούμε με βεβαιότητα να διαπιστώσουμε πως τα σύνορα του Έβρου έχουν μεταστοιχειωθεί σε γιγαντιαίο απόρθητο φρούριο υψηλότατης αποτρεπτικής ισχύος.
Ένα δεύτερο οδυνηρότερο ράπισμα κατάφερε στις ουτοπικές επεκτατικές επιδιώξεις του απείθαρχου γείτονα το ελληνικό κράτος μέσω της κατίσχυσης της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με τις εντατικές, πολύπλευρες και νικηφόρες μάχες που κατήγαγε σε ελάχιστο χρόνο στον ευρύ γεωγραφικό χώρο των πολύτιμων θαλασσών.
Κατά τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου κυρώθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πλέον αποτελούν επισήμως και πανηγυρικώς νόμο του κράτους οι δύο συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Ειδικότερα, η εθνική επιτυχία της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου κατέστη περίτρανα ο de facto ενταφιασμός του ούτως ή άλλως παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου, αποβαίνοντας ένα περίοπτο υπόδειγμα υπερίσχυσης όσων κρατών ευθυγραμμίζονται με τις σαφείς ρητές και εθιμικές επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, σε μια περιοχή με νεφελώδεις νομικοπραγματικές προστριβές.
Πλέον, κάθε προκλητικός σχεδιασμός θαλάσσιας σύνδεσης Τουρκίας – Αιγύπτου καταρρίφθηκε παταγωδώς, παρά τις συμφερότερες για το Κάιρο τουρκικές προτάσεις, αφού με την παρούσα τμηματική οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου κατοχυρώθηκε αποτελεσματικά η πάγια ελληνική θέση περί ισχύος των κυριαρχικών δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των ελληνικών νησιών του νοτίου Αιγαίου και υποστυλώθηκε καλόπιστα μια μεταγενέστερη συνολική οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών, αφού κατοχυρώθηκε έμπρακτα η επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σημείο που επί δεκαετίες αποπειράται να μεταβάλλει άρδην η τουρκική εξωτερική πολιτική.
Παράλληλα, η συνομολογηθείσα στο Κάιρο ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία,μόλις οκτώ μήνες μετά τη σύναψη του παράνομου μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης, απηύθυνε εναργώς το σύντομο μήνυμα προς την τουρκόφιλη λιβυκή κυβέρνηση του Σαράτζ, η οποία βρίσκεται πλέον προς βορράν αντιμέτωπη με δύο νόμιμες οριοθετήσεις (Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου), να αποδεχθεί τα συμφώνως προς το Διεθνές Δίκαιο κεκτημένα των γειτόνων της και να προχωρήσει σε αντίστοιχη οριοθέτηση ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.
Εμβληματικής σημασίας πλήγμα για την υδροκέφαλη τουρκική εξωτερική πολιτική της προπαγάνδας και της αυταπάτης υπήρξε, βεβαίως, και η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προς δυσμάς, στο Ιόνιο και τα νησιά του Ιονίου από τις διαπόντιους νήσους μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, ερεθίζοντας την «απέναντι» πλευρά που με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της στις 8 Ιουνίου του 1995 εξέδωσε το περίφημο «casus belli».
Εννοείται, ωστόσο, πως η Ελλάδα, διπλασιάζοντας τη χωρική της θάλασσα προς τη δύση, άσκησε απολύτως νόμιμα ένα αναφαίρετο δικαίωμα της κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, απαντώντας ταυτόχρονα στους παροξυσμούς της τουρκικής κυβέρνησης πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη και αποφασισμένη να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα της στον ζωτικό χώρο των θαλασσών της ανατολικής Μεσογείου με λεπτεπίλεπτο στρατηγικό σχεδιασμό και ακραιφνή αφοσίωση στη διεθνή νομιμότητα.
Μία ακόμη κορυφαία επιτυχία του ελληνικής διπλωματικής εκστρατείας στην πολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου συνιστούν αναμφίλεκτα οι στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στην ενδυνάμωση και περαιτέρω παγίωση των σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ και Ελλάδος – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου Αθήνα και Τελ Αβίβ υπέγραψαν πρόγραμμα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για το 2021 με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών να εστιάζουν την προσοχή τους στην ταχεία αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών τους, με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων να εντείνουν τον διάλογο των καθ’ ύλην αρμοδίων υπουργών για προώθηση της διμερούς αμυντικής και αμυντικοτεχνικής συμπόρευσης μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών τους.
Η ελληνική διαπραγματευτική πλευρά δε, έχοντας διανύσει πλείονα της μίας δεκαετίας χρόνο αρμονικής συναλληλίας με το Τελ Αβίβ, συζητά με το εξαιρετικά πρόθυμο Ισραήλ, που άλλωστε αποτελεί έναν από τους καλύτερους συνομιλητές των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και εγκατάσταση ισραηλινού ραντάρ Long Horizon στην Κρήτη, ατσαλώνοντας έτσι την αμυντική εποπτεία όλου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την άλλη πλευρά της Μέσης Ανατολής, σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας αποτελεί πλέον το ισχυρό κράτος του Περσικού Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεγεθύνοντας τον νεότευκτο διευρυμένο περιφερειακό άξονα κατά της Τουρκίας. Κατά τις πρώτες μέρες του μήνα, σε αεροναυτική άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Α.Ε., ενεργοποιώντας στην πράξη τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Η.Α.Ε. και αποτελώντας ίσως το προοίμιο για τη σύσφιξη της στρατιωτικής συμμαχίας στο επίπεδο του συνόλου των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών. Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί πως τα Η.Α.Ε. στον εμφύλιο της Λιβύης υποστηρίζουν, όπως και η Ελλάδα, τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επί μήνες αντιπαλεύει την καθεστωτική φιλοτουρκική κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ – Σαράτζ και ο οποίος προ ολίγων μηνών έγινε ενθέρμως δεκτός στην Αθήνα από την Ελληνική Πολιτεία. Πρόκειται, συνεπώς, για μια προσεκτικά και δυναμικά δομούμενη περιφερειακή συμμαχία της Ελλάδας με Αίγυπτο – Ισραήλ – Η.Α.Ε., κράτη όπου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας διαφαινόταν επικίνδυνα να επικρατεί το προωθούμενο από τον Ερντογάν πολιτικό – θρησκευτικό Ισλάμ, τώρα ωστόσο γίνεται αισθητή η προσπάθεια ανάσχεσης του ισλαμιστικού εξτρεμισμού από μουσουλμανικές χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Σε αντίθεση με τις συμμαχίες της Ελλάδος σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Περσικό Κόλπο, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών δυνάμεων φαίνεται μόνον η Γαλλία να επιχειρεί να διαδραματίσει τουλάχιστον τον ασύγκριτα εντονότερο ρόλο στο πλευρό του ελληνικού κράτους, παρακάμπτοντας τις ισορροπίες και συνεννοήσεις Η.Π.Α. – Γερμανίας και καταφέροντας ένα ακόμα βαρύ πλήγμα έναντι της τουρκικής αφερεγγυότητας. Προχθές, στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν «έδωσαν τα χέρια» για διμερή αμυντική συνεργασία, η οποία πρόκειται να αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας την αεροναυτική υπεροπλία της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας. Πρόκειται για τα δεκαοκτώ μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale -εκ των οποίων τα οκτώ το Παρίσι προτίθεται να τα δωρίσει στην Αθήνα- που αναντίρρητα συγκαταλέγονται στα δεινότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο.
Παράλληλα, επίκειται και η άφιξη του «γίγαντα» του γαλλικού στόλου αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle συνοδευόμενου από γαλλικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια, ενώ δύο δανεικές υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες θα θωρακίσουν οσονούπω το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Με επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προασπίζουν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα χερσαία σύνορα του Έβρου ατσαλώνονται και ο ελληνικός διπλωματικός μαραθώνιος κατήγαγε αστραπιαία πολλαπλές νίκες, εδραιώνοντας πανίσχυρες περιφερειακές διακρατικές συμμαχίες ως μέγγενη για την τουρκική παραβατικότητα.
Η φρεγάτα «Λήμνος», τα έξι ελληνικά F-16 που πέρασαν απαρατήρητα από τα τουρκικά ραντάρ στην Κύπρο και ο εγκλωβισμός τουρκικού υποβρυχίου από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποτελούν την επιτομή της ετοιμότητας και της αποφασιστικότητας μας. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, δε συνθηκολογεί! Η Ελλάδα μεγαλώνει!