Μία ομάδα δέκα Ελλήνων επιστημόνων με εξειδίκευση σε ρομποτική, ηλεκτρονικά, software και επικοινωνία, συνέστησαν τη διεπιστημονική ομάδα που ετοιμάζει την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου.
Με επικεφαλής τον δρ Περικλή Παπαδόπουλο (δεύτερος από δεξιά στη φώτο) εδώ και τρεις μήνες η ομάδα των νεαρών ερευνητών εργάζεται στη NASA. Ο ίδιος τονίζει «θέλω να δώσω κίνητρο στα νέα παιδιά στην Ελλάδα να συνεχίσουν να ονειρεύονται»,
Ο δρ Παπαδόπουλος που είναι καθηγητής στο ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ στη Silicon Valley, όπως γράφει η «Καθημερινή», την προηγούμενη χρονιά είχε υλοποιήσει με τους φοιτητές του την πρώτη παγκοσμίως εκτόξευση δορυφόρου μέσα από διαστημικό σταθμό, κάτι που παρακολούθησε η NASA και αμέσως εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συνέχιση του project.
Το κόστος για να βγει ένας δορυφόρος στο Διάστημα κυμαίνεται στα 300 με 400 εκατ. δολάρια και η διαδικασία της εκτόξευσης είναι χρονοβόρα λόγω μεγάλης αναμονής, σημειώνει ο δρ Παπαδόπουλος. Ωστόσο το πρότζεκτ που προτείνει ο Ελληνας καθηγητής για την κατασκευή ενός μικροδορυφόρου κοστίζει 100.000 δολάρια, υπό την προϋπόθεση όμως αυτός να αποτελέσει το πρώτο ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα.
Ο μικροδορυφόρος, ονόματι Λsat, από το ελληνικό γράμμα Λ που συναντάται στη λέξη Ελλάς, Ηλιος, Λίθος (δηλαδή «Γη του φωτός»), θα έχει δύο στόχους κατά την παραμονή του στο Διάστημα για περίπου 300 μέρες το 2014. Αρχικά, θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ελληνικών εμπορικών πλοίων, προσφέροντάς τους σχετική πληροφόρηση για το ενδεχόμενο πειρατείας, ενώ θα προσφέρει τη δυνάτοτητα άμεσης επικοινωνίας με τον καπετάνιο. Ο δεύτερος σκοπός του δορυφόρου είναι ακαδημαϊκός και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια: θα ελεγχθεί η αντίδραση του υλικού grapheme, από το οποίο αποτελούνται το τρανζίστορ του μέλλοντος, στην (ηλιακή) ακτινοβολία του Διαστήματος.
«Είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα και η NASA είναι ικανοποιημένη από την πρόοδό μας», αναφέρει περιχαρής ο καθηγητής. Οπως επισημαίνει, «στόχος μου είναι να αναδειχθούν τα παιδιά, να εκπαιδευθούν εδώ και εν συνεχεία να μεταλαμπαδεύσουν στην Ελλάδα, όπου θα είναι πλήρως ανταγωνιστικοί, την τεχνογνωσία».