Έλληνες υπάρχουν πράγματι ακόμα και στον πάτο του κόσμου: Χρηματοδοτούμενος από την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, ο Έλληνας γιατρός Ευάγγελος Καϊμακάμης έφτασε στην ερευνητική βάση Concordia στην Ανταρκτική, κοντά στο Νότιο Πόλο, και αναφέρει τις πρώτες εντυπώσεις του στο κατεψυγμένο τοπίο.
Ο Δρ Καϊμακάμης θα παραμείνει στο σταθμό τη χειμερινή περίοδο προκειμένου να μελετήσει τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα από τη διαβίωσης σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον.
«Το Concordia είναι ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη στη Γη για την προσομοίωση βάσεων σε άλλους πλανήτες, όπως η Σελήνη ή ο Άρης, και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν εδώ από τα βιοϊατρικά πειράματα μπορούν να βοηθήσουν τους αστροναύτες σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές, αλλά και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε ακραίους και περιορισμένους χώρους σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας» αναφέρει ο ίδιος, λίγες ημέρες μετά την άφιξή του στις 22 Ιανουαρίου.
Το ταξίδι μέχρι την ιταλο-γαλλική βάση Concordia, η οποία βρίσκεται 1.670 χιλιόμετρα από το γεωγραφικό νότιο πόλο, ήταν πραγματικά δύσκολο. Ο Δρ Καϊμακάμης ταξίδεψε αρχικά στην Φρανκφούρτη και από εκεί στη Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ, το Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία και τον αμερικανικό σταθμό ΜακΜούρντο στις ακτές της Ανταρκτικής. Μεταφέρθηκε στη συνέχεια στον ιταλικό σταθμό Terra Nova, στον οποίο παρέμεινε για μια εβδομάδα πριν φτάσει τελικά στο Concordia.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του ταξιδιού συσσώρευσα 35 ώρες πτήσεις -οι τελευταίες ώρες ήταν πάνω σε αεροσκάφος με πέδιλα του σκι που προσγειώθηκε σε λωρίδες χιονιού στη μέση του πουθενά» λέει ο ίδιος.
Το πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο ταξίδι κατέστη εμφανές στις 23 Ιανουαρίου, μια μέρα μετά την άφιξη του γιατρού στο Concordia, όταν ένα αεροπλάνο που επρόκειτο να συμμετάσχει στο ιταλικό ερευνητικό πρόγραμμα στην Ανταρκτική συνετρίβη μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Concordia, παρασύροντας στο θάνατο τους τρεις Καναδούς επιβαίνοντες.
Τώρα, μετά το δύσκολο ταξίδι, ο Δρ Καϊμακάμης θα πρέπει να συνηθίσει τις εχθρικές συνθήκες του Ανταρκτικού Οροπέδιου όπου θα ζήσει τους επόμενους μήνες: Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η βάση Concordia βρίσκεται σε ένα παγωμένο οροπέδιο με υψόμετρο 3.233 μέτρα […] γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στον αέρα για τις φυσιολογικές δραστηριότητες».
»Θα πρέπει να συνηθίσω να αναπνέω λίγο πιο βαριά και να κουράζομαι πιο εύκολα, τουλάχιστον μέχρι το σώμα μου αντισταθμίσει αυτές τις συνθήκες. Κάνει επίσης αρκετό κρύο εδώ, για παράδειγμα, η τρέχουσα θερμοκρασία είναι -33 o C με ένα ψυχρό αεράκι των -44 o C!».
Η απομόνωση, επίσης, είναι ένα ακόμα σοβαρό θέμα: «Επί του παρόντος, ο σταθμός είναι μια κυψέλη που στεγάζει περισσότερα από 50 άτομα που ζουν και εργάζονται εδώ, αλλά από τις αρχές του Φεβρουαρίου μόνο 15 άτομα θα μείνουν εδώ μέχρι το τέλος του έτους».
Το πρώτο διάστημα της παραμονής του, ο Δρ Καϊμακάμης θα απολαμβάνει τον ήλιο του μεσονυκτίου, αφού η Ανταρκτική έχει τώρα καλοκαίρι και ο ήλιος δεν δύει ποτέ. Σε μερικές εβδομάδες, όμως, το μόνιμο φως θα δώσει τη θέση του στη μόνιμη νύχτα, αποκαλύπτοντας έναν από τους καθαρότερους ουρανούς του κόσμου.
«Η ορατότητα είναι εξαιρετική και δεν σταματώ να σκέφτομαι τις έναστρες νύχτες πάνω από το Concordia σε λίγους μήνες!» λέει ο Έλληνας της Ανταρκτικής.