Ιράν: Ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πραγματοποίησε μια από τις πιο αυστηρές και σημαντικές ομιλίες του τα τελευταία χρόνια, απευθυνόμενος σε μουσουλμανικά έθνη και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του κηρύγματος της Παρασκευής.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από πέντε χρόνια, ο Χαμενεΐ προειδοποίησε για την ανάγκη ενότητας και αντίστασης από τις μουσουλμανικές χώρες, ενώ διαμήνυσε ότι το Ιράν είναι προετοιμασμένο να αναλάβει επιπλέον δράση εναντίον του Ισραήλ, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Η χρονική στιγμή της ομιλίας του Χαμενεΐ είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα. Η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ χαρακτηρίστηκε από τον Αγιατολάχ ως «ελάχιστη τιμωρία» και «νόμιμη πράξη». Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να καθυστερήσει, αλλά ούτε και να βιαστεί στην εκτέλεση των στρατηγικών του αποφάσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, αναλόγως με τις εξελίξεις.
Το κήρυγμα είχε ως κεντρικό στόχο την υπογράμμιση της αντίστασης, με τον Χαμενεΐ να επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις πρόσφατες εξελίξεις με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, την οποία χαρακτήρισε ως «δίκαιη» απάντηση στην καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Ο Αγιατολάχ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν υποφέρει για δεκαετίες από τις ενέργειες του Ισραήλ, και οποιαδήποτε ενέργεια αντίστασης από την πλευρά τους θεωρείται νόμιμη από την οπτική του Ιράν. Επιπλέον, με τη δήλωση «ο εχθρός μας είναι ένας», ο Χαμενεΐ επιχείρησε να ενοποιήσει τα μουσουλμανικά έθνη, κάνοντας σαφές ότι η Ισραηλινή πολιτική, σε συνδυασμό με τις ενέργειες των συμμάχων της χώρας, αποσκοπεί στη δημιουργία διχασμού και σύγχυσης στους μουσουλμανικούς λαούς.
Η Κρίση στη Μέση Ανατολή
Η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και η ομιλία του Χαμενεΐ αντανακλά τη διάθεση του Ιράν να παίξει ηγετικό ρόλο στις περιφερειακές υποθέσεις. Οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών χωρών, όπως ο Λίβανος και η Γάζα, έχουν αναζωπυρώσει τις εντάσεις. Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από τις ισραηλινές δυνάμεις έχει επιδεινώσει το κλίμα, προκαλώντας την οργή των συμμάχων της Τεχεράνης, ιδιαίτερα της Χεζμπολάχ και των δυνάμεων της Χαμάς στη Γάζα. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν, που ακολούθησε αυτές τις εξελίξεις, σηματοδοτεί μια νέα φάση στις συγκρούσεις, δείχνοντας πως το Ιράν δεν πρόκειται να παραμείνει αμέτοχο, αλλά αντίθετα είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα συμφέροντα των συμμάχων του στην περιοχή.
Stunning aerial video of the massive participation of the people of Tehran in Imam Khomeini mosque to offer Friday prayers led by the Supreme Leader of the Islamic Revolution. pic.twitter.com/qbSd8CbcDg
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) October 4, 2024
Η αναφορά του Αγιατολάχ στον «έναν εχθρό» αποσκοπεί στην ενίσχυση του αισθήματος ενότητας μεταξύ των μουσουλμανικών εθνών. Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει να προκαλέσει διχόνοια και να κατακερματίσει τον μουσουλμανικό κόσμο, με στόχο την αποδυνάμωσή του. Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν στοχεύουν μόνο τους Παλαιστίνιους ή τους Λιβανέζους, αλλά αποσκοπούν στη συνολική αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. Χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν επίσης στόχους αυτής της πολιτικής. Η στρατηγική του Ιράν βασίζεται στην αντίσταση, και η Τεχεράνη παρουσιάζεται ως ο κύριος προστάτης των μουσουλμανικών εθνών από τον κοινό εχθρό.
Ο Ιδεολογικός Λόγος του Χαμενεΐ
Το κήρυγμα του Χαμενεΐ δεν είχε μόνο στρατιωτικές και πολιτικές προεκτάσεις, αλλά και έντονες ιδεολογικές διαστάσεις. Η αναφορά στην ενότητα των μουσουλμάνων και η υπογράμμιση της κοινής θρησκευτικής και πολιτικής ταυτότητας των μουσουλμανικών χωρών είχε στόχο να ενισχύσει την αίσθηση της συλλογικής αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ και τους συμμάχους του. Ο Χαμενεΐ προσπάθησε να προβάλει το Ιράν ως το ηθικό και στρατιωτικό προπύργιο της αντίστασης, δικαιολογώντας παράλληλα την εμπλοκή της Τεχεράνης στις διάφορες συγκρούσεις της περιοχής ως αναγκαστική και δίκαιη απάντηση στις «παράνομες» ενέργειες του Ισραήλ.
Η ομιλία του Αγιατολάχ αντανακλά τις βαθιές θρησκευτικές του πεποιθήσεις, συνδυάζοντας τη γεωπολιτική με την πνευματική ηγεσία του Ιράν στον μουσουλμανικό κόσμο. Με την υποστήριξη μεγάλου μέρους της ιρανικής κοινωνίας, ο Χαμενεΐ παρουσιάστηκε όχι μόνο ως ο πολιτικός ηγέτης της χώρας, αλλά και ως ο υπερασπιστής των καταπιεσμένων μουσουλμάνων σε ολόκληρη την περιοχή. Η προειδοποίηση ότι το Ιράν μπορεί να χτυπήσει ξανά το Ισραήλ, αν το κρίνει απαραίτητο, έστειλε σαφές μήνυμα ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Τεχεράνης δεν πρόκειται να σταματήσουν, εφόσον συνεχίζεται η ισραηλινή επιθετικότητα.
Συμπερασματικά, το κήρυγμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αποτελεί μια σαφή ένδειξη της αυξημένης έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και δείχνει ότι το Ιράν είναι έτοιμο να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του εάν χρειαστεί. Ο λόγος του Χαμενεΐ επιδιώκει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ και στους συμμάχους του, τονίζοντας πως το Ιράν δεν θα μείνει αδρανές και θα συνεχίσει να είναι ο ηγέτης της αντίστασης απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα.
Supreme Leader of the Islamic Revolution presence in the commemoration ceremony of the great fighter and the flag bearer of the resistance, martyr Sayyed Hassan Nasrallah pic.twitter.com/mFIgyOyDkc
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) October 4, 2024